Śledź to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Może być przygotowany łagodnie lub na ostro. Osobiście preferuję łagodne wersje z cebulką i w oleju lub zaprezentowaną w tym poście... :)
Śledzie, o czym już pisaliśmy, wpływają pozytywnie na jasność myślenia, dlatego są istotnym elementem wigilijnego stołu. Pewnego rodzaju antidotum na ociężałość umysłu wynikającą z przejedzenia.
Link do filmu z przepisem:
Śledzie, o czym już pisaliśmy, wpływają pozytywnie na jasność myślenia, dlatego są istotnym elementem wigilijnego stołu. Pewnego rodzaju antidotum na ociężałość umysłu wynikającą z przejedzenia.
Link do filmu z przepisem:
103 - Najlepszy przepis! ŚLEDŹ Atlantycki lub SAŁAKA W POMIDORACH - Potrawa wigilijna i świąteczna!
Składniki:
Śledzie myjemy i kroimy w grubsze paski (jeśli są zbyt słone to trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie). Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z odrobiną oleju (troszeczkę posolić - szybciej zmięknie), jak się zeszkli to dodajemy przecier pomidorowy, wodę, ocet, liść laurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe.
Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum 24 godziny w lodówce (lub dłużej) aby się zmacerowały.
Przepis na śledzia w pomidorach
Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych
- 4-5 cebul
- 200 g przecieru pomidorowego (może być koncentrat pomidorowy)
- 4-5 łyżek wody
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- olej do smażenia
- 2 łyżki octu
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pieprz
Śledzie myjemy i kroimy w grubsze paski (jeśli są zbyt słone to trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie). Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z odrobiną oleju (troszeczkę posolić - szybciej zmięknie), jak się zeszkli to dodajemy przecier pomidorowy, wodę, ocet, liść laurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe.
Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum 24 godziny w lodówce (lub dłużej) aby się zmacerowały.
Smacznego :)
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Inny przepis na śledzia: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/05/sledzik-z-cebulka.html
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz