Podstawowym aspektem jest uświadomienie sobie, że nasz układ jelitowy zamieszkują mikroorganizmy. Jest ich tam nie kilka przez przypadek, a wręcz kilka kilogramów. Możemy je podzielić na 2 grupy:
Relacje tych bakterii polegają na korzystnej symbiozie bakterii i człowieka.
- Bakterie przyjazne i potrzebne w procesach trawienia
- Bakterie nie przyjazne - patogenne, kancerogenne
Bakterie przyjazne
Relacje tych bakterii polegają na korzystnej symbiozie bakterii i człowieka.
Do korzystnych dla człowieka funkcji możemy zaliczyć:
- zwiększenie stopnia wykorzystania składników żywności,
- hamowanie rozwoju patogenów i szkodliwych bakterii,
- stymulacja systemu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych,
- regulacja rozwoju jelit,
- synteza witamin (np. biotyna i witamina K),
- i produkcja hormonów.
Bakterie nieprzyjazne
To zmory, których nie widzimy, a zmagamy się z nimi przez 24 godziny na dobę. Wpływają negatywnie, wytwarzając:
- toksyny,
- enzymy fekalne,
- H2S,
- gazy,
- powodując zakażenie oportunistyczne
- lub przyczyniają się do kancerogenezy - powstawania raka.
Zakażenie oportunistyczne – endogenne to rodzaj zakażenia pojawiającego się w różnych sytuacjach:
Może teraz bardziej zrozumiale :)
Istnieje wiele czynników, które napędzają destruktywne procesy dla naszego organizmu. Przykładem mogą być "niewinne" zaparcia.
Przyczyną ich jest zachwiana równowaga pomiędzy bakteriami przyjaznymi i negatywnymi. Dodatkowo kiedy kał zalega w jelicie grubym następuje zwiększenie procesów gnilnych i dalszą produkcje bakterii, drożdży itp. One z kolei pożywiając się tworzą toksyny nieprzyjazne dla przyjaznych mikroorganizmów. Po nagromadzeniu się toksyn dostają się do krwiobiegu i zalewają organizm powodując:
Rosnąca dysharmonia w organizmie może dać znać dopiero po latach, która może być pogłębiana cały czas przez antybiotyki, które zabijają na ślepo wszystkie bakterie również te pożyteczne. Odtwarzenie się przyjaznej flory bakteryjnej jest o wiele trudniejsze w coraz bardziej zakwaszonym układzie trawiennym, a takie środowisko sprzyja namnażaniu się różnych patogenów.
Rozwiązania
Dieta Rozdzielna
W tym momencie z pomocą przychodzi dieta rozdzielna, która wspomaga naturalne procesy trawienne, minimalizując ilość procesów gnilnych... Warto pamiętać, że najszybciej gnijącymi białkami w jelitach to mięsa; wieprzowina i wołowina, nawet sama w sobie. By takiej sytuacji uniknąć trzeba pamiętać o 3 czynnikach wspomagających:
- w przypadku obniżonej odporności (u człowieka głównie spowodowane przez AIDS),
- ale także wskutek immunosupresji (przy transplantacjach)
- oraz przy stosowaniu antybiotyków (niszczenie flory fizjologicznej) z tym mamy do czynienia najczęściej.
- pierwotniaki (kryptosporydioza - wodnista biegunka),
- grzyby (kandydoza jamy ustnej, przełyku i dalszych odcinków przewodu pokarmowego),
- wirusy (cytomegalia - zajęcie układu pokarmowego i nie tylko),
- bakterie (Clostridium difficile - poantybiotykowe zapalenie jelit).
Może teraz bardziej zrozumiale :)
Istnieje wiele czynników, które napędzają destruktywne procesy dla naszego organizmu. Przykładem mogą być "niewinne" zaparcia.
Przyczyną ich jest zachwiana równowaga pomiędzy bakteriami przyjaznymi i negatywnymi. Dodatkowo kiedy kał zalega w jelicie grubym następuje zwiększenie procesów gnilnych i dalszą produkcje bakterii, drożdży itp. One z kolei pożywiając się tworzą toksyny nieprzyjazne dla przyjaznych mikroorganizmów. Po nagromadzeniu się toksyn dostają się do krwiobiegu i zalewają organizm powodując:
- od złego samopoczucia
- przez przewlekłe chroniczne przemęczenie (sam doświadczyłem tego w latach 2000-2002)
- po nieprawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Rosnąca dysharmonia w organizmie może dać znać dopiero po latach, która może być pogłębiana cały czas przez antybiotyki, które zabijają na ślepo wszystkie bakterie również te pożyteczne. Odtwarzenie się przyjaznej flory bakteryjnej jest o wiele trudniejsze w coraz bardziej zakwaszonym układzie trawiennym, a takie środowisko sprzyja namnażaniu się różnych patogenów.
Rozwiązania
Dieta Rozdzielna
W tym momencie z pomocą przychodzi dieta rozdzielna, która wspomaga naturalne procesy trawienne, minimalizując ilość procesów gnilnych... Warto pamiętać, że najszybciej gnijącymi białkami w jelitach to mięsa; wieprzowina i wołowina, nawet sama w sobie. By takiej sytuacji uniknąć trzeba pamiętać o 3 czynnikach wspomagających:
- stosować dietę rozdzielną,
- dobrze i długo gryźć,
- minimalizować ilości spożywanego mięsa.
Priobiotyki
Drugim czynnikiem wspomagającym odbudowę flory mikroorganizmów to spożywanie probiotyków takich jak Lactobacillus acidophilus, który produkuje przeciwciała klasy IgA (chroniące przeciw grzybom i bakteriom) i jest w jogurtach, kefirze, maślance, kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach.
Warto pamiętać, że w samym mleku zsiadłym jest 300 szczepów różnych przyjaznych bakterii. Pijąc mleko zsiadłe i inne wcześniej wymienione źródła probiotyków będziemy mogli w naturalny sposób wspierać naszą florę mikroorganizmów.
Ponadto, jeśli przez lata nie dbaliśmy o zdrowie, a raczej doprowadzaliśmy je do stanu często krytycznego to nie można spodziewać się w tempie ekspresowym poprawy. Odbudowa zniszczonych jelit i flory bakteryjnej może potrwać nawet miesiącami, a nawet rok. Tyle czasu należy podawać pokarmy zawierające probiotyki.
Przywracanie organizmu do zdrowia to nie leczenie - łykam tabletkę i czuje się lepiej, to proces długotrwały. Proces, który odbudowuje nasze organy od poziomu molekularnego. Często związany z wymianą komórek, z nie prawidłowo działających na właściwie funkcjonujące. Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość!
Drugim czynnikiem wspomagającym odbudowę flory mikroorganizmów to spożywanie probiotyków takich jak Lactobacillus acidophilus, który produkuje przeciwciała klasy IgA (chroniące przeciw grzybom i bakteriom) i jest w jogurtach, kefirze, maślance, kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach.
Warto pamiętać, że w samym mleku zsiadłym jest 300 szczepów różnych przyjaznych bakterii. Pijąc mleko zsiadłe i inne wcześniej wymienione źródła probiotyków będziemy mogli w naturalny sposób wspierać naszą florę mikroorganizmów.
Ponadto, jeśli przez lata nie dbaliśmy o zdrowie, a raczej doprowadzaliśmy je do stanu często krytycznego to nie można spodziewać się w tempie ekspresowym poprawy. Odbudowa zniszczonych jelit i flory bakteryjnej może potrwać nawet miesiącami, a nawet rok. Tyle czasu należy podawać pokarmy zawierające probiotyki.
Przywracanie organizmu do zdrowia to nie leczenie - łykam tabletkę i czuje się lepiej, to proces długotrwały. Proces, który odbudowuje nasze organy od poziomu molekularnego. Często związany z wymianą komórek, z nie prawidłowo działających na właściwie funkcjonujące. Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość!
Mleko zsiadłe i yogurt naturalny nie są przypadkiem jak kwaśna śmietana neutralne ? Czy ciągle białkowe? To Moje pobożne życzenie aby były....
OdpowiedzUsuńNie są neutralne. Mleko zsiadłe i jogurt naturalny są zrobione z mleka, a śmietana jest to tłuszcz zebrany z mleka. Więcej o śmietanie tutaj:
Usuńhttp://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2017/01/short-smietana.html