środa, 21 lutego 2018

Zupa krem z brokuła

Przepis na zupę FIT!

 
     Męczę Agnieszkę o różne zupy, a dokładniej o zupy w wersji krem...😀 Zaczęliśmy 1,5 roku temu, jak dobrze pamiętam od zupy krem z dyni... 😏 Ta pierwsza zupa zdążyła mi się przejeść, poza tym jest mocno węglowodanowa i to skrobiowa❗
     Potem nastała era zup kremowych z innych warzyw i coraz częściej wypierają one zupy na wywarze. Dzięki temu zbliżamy się coraz bardziej w kierunku wegetarianizmu🍏 i weganizmu.🍅
      Dodatkowo niektóre takie zupy są neutralne i zawierają małe ilości węglowodanów...🔥 Jeśli ktoś potrzebuje więcej to zawsze może uzbroić zupę w grzanki🍞. Mam nadzieję, że może niedługo powstanie zupa krem z buraka lub ziemniaka gotowanego na parze💨, to zawsze jakaś odmiana... 😊
     Wczoraj jedliśmy, a dziś prezentujemy zupę krem z brokuła.
 




Składniki:
  • 1 brokuł
  • 2 średnie ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:


   Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i stawiamy na kuchnię, dodajemy pokrojony czosnek, masło i gotujemy. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy różyczki brokuła i gotujemy ok. 7-8 minut (dłuższe gotowanie brokuła spowoduje, że straci swój kolor).
   Ugotowane warzywa zestawiamy z ognia i blendujemy, plus białe warzywa z gotowania bulionu np. seler, pietruszka również możemy dodać. Jeśli wolimy zupę rzadszą, to możemy dodać jeszcze bulionu. 
   Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Tutaj znajdziesz link do przepisu na bulion warzywny: 
Na YouTube:
 

 Na Blogu:
 
 

Smacznego :)

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz