Warzywa to podstawowy produkt, który utrzymuje i reguluje funkcjonowanie naszego organizmu. Patrząc na fakty historyczne (np. szkorbut) człowiek może żyć bez mięs, ryb i innych białek zwierzących oraz wyrobów z mąki (chleby,makarony itd). Nie może natomiast żyć bez warzyw i owoców, które zapewniają człowiekowi wszystko. Łącznie z białkami i węglowodanami...
Niestety nie są one jak pokazują statystyki dominującym pokarmem na stołach w Polsce, Europie i tzw. cywilizowanym świecie. Dlatego proponując różne przepisy staramy się propagować również odżywianie roślinne we wszystkich możliwych formach jakie przyjdą nam do głowy.
Warto również wspomnieć, że koperek poza walorami smakowymi, ma także właściwości lecznicze - pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom. Od dawna wiadomo, że warzywo to ma właściwości silnie moczopędne, co czyni go dobrym składnikiem potraw przy oczyszczaniu nerek czy profilaktyce i leczeniu chorób układu moczowego. Herbatkę zrobioną na bazie koperku stosuje się do leczenia kolki i wzdęć u noworodków. Leczy również bóle brzucha i niestrawności, a także działa uspokajająco, zatem może być wykorzystywany np. przy problemach z bezsennością. Jest zalecana karmiącym matkom, ponieważ wspomaga proces produkcji mleka.
Składniki:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, listek laurowy i gotujemy. Gdy warzywa są na wpół miękkie wsypujemy ryż i gotujemy maxymalnie 15 minut. Garnek zastawiamy z kuchni, doprawiamy solą, pieprzem i dokładamy pokrojony koperek, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 5 minut aby wszystkie smaki się połączyły. W tym czasie ryż (jeśli był zbyt twardy to zmięknie, a cała zupka przejdzie zapachem koperku. Tą zupkę uwielbiają dzieci i dorośli, a najlepsza jest w sezonie letnim gdy mamy świeże warzywa.
Niestety nie są one jak pokazują statystyki dominującym pokarmem na stołach w Polsce, Europie i tzw. cywilizowanym świecie. Dlatego proponując różne przepisy staramy się propagować również odżywianie roślinne we wszystkich możliwych formach jakie przyjdą nam do głowy.
Warto również wspomnieć, że koperek poza walorami smakowymi, ma także właściwości lecznicze - pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom. Od dawna wiadomo, że warzywo to ma właściwości silnie moczopędne, co czyni go dobrym składnikiem potraw przy oczyszczaniu nerek czy profilaktyce i leczeniu chorób układu moczowego. Herbatkę zrobioną na bazie koperku stosuje się do leczenia kolki i wzdęć u noworodków. Leczy również bóle brzucha i niestrawności, a także działa uspokajająco, zatem może być wykorzystywany np. przy problemach z bezsennością. Jest zalecana karmiącym matkom, ponieważ wspomaga proces produkcji mleka.
Składniki:
- 1,5l bulionu
- 1 filiżanka ryżu (ok. 170g)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora (najlepiej białą część)
- 1/2 lub 1/4 selera (w zależności od wielkości główki)
- duży pęczek koperku lub 2 małe
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, listek laurowy i gotujemy. Gdy warzywa są na wpół miękkie wsypujemy ryż i gotujemy maxymalnie 15 minut. Garnek zastawiamy z kuchni, doprawiamy solą, pieprzem i dokładamy pokrojony koperek, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 5 minut aby wszystkie smaki się połączyły. W tym czasie ryż (jeśli był zbyt twardy to zmięknie, a cała zupka przejdzie zapachem koperku. Tą zupkę uwielbiają dzieci i dorośli, a najlepsza jest w sezonie letnim gdy mamy świeże warzywa.
Smacznego :)
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗