piątek, 9 marca 2018

Gulasz z indyka

     Gulasz z indyka to świetny obiad🍜 białkowy🍗 z dużą dawką warzyw🍅. Oprócz sałatki🍲 z ogórka kiszonego dodatkowo sam gulasz jest nafaszerowany sporą ilością warzyw. Warzyw duszonych w odpowiednich odstępach tak by zachowały odpowiednio dużą ilość swoich odżywczych składników...😁
    Drugą ciekawostką co do gulaszu z indyka jest fakt, że niedługo ukaże się przepis na YouTube... Jak tylko zmontuję film będziecie mogli zobaczyć jak Agnieszka z Olivką przygotowują cały obiad...
     🍵Oraz jak taki wynalazek smakuje dziecku... Zdradzę tylko, że nie można było Olivki odspawać od talerza, ani od szafki kuchennej, gdzie zaczęła i skończyła jeść... 😀

Link do filmu kliknij, obejrzyj i subskrybuj:
https://www.youtube.com/watch?v=FElpdJ9oQWw

Składniki:
  • 600g udźca z indyka
  • 250g pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 2 cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 1 niepełna szklanka wody
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Udziec z indyka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać i podzielić na mniejsze części. Z papryczki chili wyjąć tylko pestki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni i dodać mięso. Smażymy tylko do momentu aż w mięsie pozamykają się pory aby nie wypływały soki (cały czas mieszając). Następnie dodajemy cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wodę, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy. Dodajemy papryczkę chili, pieczarki i dalej dusimy ok. 40 minut (od czasu do czasu przemieszać). Na 10 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę i dalej dusimy aby odparować nadmiar wody. Po 40 minutach dodajemy pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, dokładnie mieszamy i dusimy aż papryka zmięknie (max. 15 minut), doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem wyjąć z gulaszu papryczkę chili i listki laurowe. Gotowy gulasz wyśmienicie smakuje z sałatką z kiszonych ogórków.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. mam pytanie o papryke, wg diety rozdzielnej nie pasuje ona do miesa? znalazam info ze papryka zawiera Białko: 1.3 g Tłuszcze: 0.5 g Węglowodany: 4.6 g
    http://bonavita.pl/papryka-czerwona, a skoro nie wolno laczyc bialka z weglowodanami czy jak to jest? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie warzywa mają w swoim składzie Węglowodany i Białka! Papryka należy do neutralnych ponieważ zawiera znikome ilości jednego i drugiego...
      produkty węglowodanowe mogą mieć nawet po 80% węglowodanów i kilka procent białek... Natomiast produkty białkowe mają po 15, 20 czy nawet 35% białka i 0% lub kilka % węglowodanów... Dlatego są 3 klasyfikacje ;)
      proszę przyjżęć się skłądom, które publikujemy... :)

      Usuń