Gulasz z indyka to świetny obiad🍜 białkowy🍗 z dużą dawką warzyw🍅. Oprócz sałatki🍲 z ogórka kiszonego dodatkowo sam gulasz jest nafaszerowany sporą ilością warzyw. Warzyw duszonych w odpowiednich odstępach tak by zachowały odpowiednio dużą ilość swoich odżywczych składników...😁
Drugą ciekawostką co do gulaszu z indyka jest fakt, że niedługo ukaże się przepis na YouTube... Jak tylko zmontuję film będziecie mogli zobaczyć jak Agnieszka z Olivką przygotowują cały obiad...
🍵Oraz jak taki wynalazek smakuje dziecku... Zdradzę tylko, że nie można było Olivki odspawać od talerza, ani od szafki kuchennej, gdzie zaczęła i skończyła jeść... 😀
Link do filmu kliknij, obejrzyj i subskrybuj:
https://www.youtube.com/watch?v=FElpdJ9oQWw
Składniki:
Udziec z indyka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać i podzielić na mniejsze części. Z papryczki chili wyjąć tylko pestki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni i dodać mięso. Smażymy tylko do momentu aż w mięsie pozamykają się pory aby nie wypływały soki (cały czas mieszając). Następnie dodajemy cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wodę, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy. Dodajemy papryczkę chili, pieczarki i dalej dusimy ok. 40 minut (od czasu do czasu przemieszać). Na 10 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę i dalej dusimy aby odparować nadmiar wody. Po 40 minutach dodajemy pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, dokładnie mieszamy i dusimy aż papryka zmięknie (max. 15 minut), doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem wyjąć z gulaszu papryczkę chili i listki laurowe. Gotowy gulasz wyśmienicie smakuje z sałatką z kiszonych ogórków.
Drugą ciekawostką co do gulaszu z indyka jest fakt, że niedługo ukaże się przepis na YouTube... Jak tylko zmontuję film będziecie mogli zobaczyć jak Agnieszka z Olivką przygotowują cały obiad...
🍵Oraz jak taki wynalazek smakuje dziecku... Zdradzę tylko, że nie można było Olivki odspawać od talerza, ani od szafki kuchennej, gdzie zaczęła i skończyła jeść... 😀
Link do filmu kliknij, obejrzyj i subskrybuj:
https://www.youtube.com/watch?v=FElpdJ9oQWw
Składniki:
- 600g udźca z indyka
- 250g pieczarek
- 1 papryczka chili
- 2 cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- 1 niepełna szklanka wody
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia
Udziec z indyka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać i podzielić na mniejsze części. Z papryczki chili wyjąć tylko pestki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni i dodać mięso. Smażymy tylko do momentu aż w mięsie pozamykają się pory aby nie wypływały soki (cały czas mieszając). Następnie dodajemy cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wodę, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy. Dodajemy papryczkę chili, pieczarki i dalej dusimy ok. 40 minut (od czasu do czasu przemieszać). Na 10 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę i dalej dusimy aby odparować nadmiar wody. Po 40 minutach dodajemy pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, dokładnie mieszamy i dusimy aż papryka zmięknie (max. 15 minut), doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem wyjąć z gulaszu papryczkę chili i listki laurowe. Gotowy gulasz wyśmienicie smakuje z sałatką z kiszonych ogórków.
Smacznego :)
mam pytanie o papryke, wg diety rozdzielnej nie pasuje ona do miesa? znalazam info ze papryka zawiera Białko: 1.3 g Tłuszcze: 0.5 g Węglowodany: 4.6 g
OdpowiedzUsuńhttp://bonavita.pl/papryka-czerwona, a skoro nie wolno laczyc bialka z weglowodanami czy jak to jest? pozdrawiam
Wszystkie warzywa mają w swoim składzie Węglowodany i Białka! Papryka należy do neutralnych ponieważ zawiera znikome ilości jednego i drugiego...
Usuńprodukty węglowodanowe mogą mieć nawet po 80% węglowodanów i kilka procent białek... Natomiast produkty białkowe mają po 15, 20 czy nawet 35% białka i 0% lub kilka % węglowodanów... Dlatego są 3 klasyfikacje ;)
proszę przyjżęć się skłądom, które publikujemy... :)