Zbliżają się święta🐣, a wraz z nimi i pytania do jakich grup zaliczamy, np: majonez, chrzan i musztardę?
Zazwyczaj te dodatki są neutralne. Często są jednak dosładzane bo cukier to doskonały i tani wypełniacz. Aby kupić neutralny dodatek trzeba czytać etykietki i wybierać te, które są zrównoważane co do zawartości białka i węglowodanów💚, oraz zawierają jak najmniejsze ich ilości, a szczególnie najmniejsze ilości węglowodanów.
Ketchup jest neutralny, o ile zrobiony jest w domu, bez cukru jako wypełniacza - zagęszczacza. Te ze sklepu zazwyczaj są węglowodanowe, zawierają nawet 25 g cukru - a rekordowy, który znalazłem miał 35g /100g - czyli 35% cukru.
Zazwyczaj te dodatki są neutralne. Często są jednak dosładzane bo cukier to doskonały i tani wypełniacz. Aby kupić neutralny dodatek trzeba czytać etykietki i wybierać te, które są zrównoważane co do zawartości białka i węglowodanów💚, oraz zawierają jak najmniejsze ich ilości, a szczególnie najmniejsze ilości węglowodanów.
Musztarda
Przykładowo nasza musztarda (Sarepska) ma 6g B i 9,4 g węglowodanów. Mogłem wybrać taką co ma 17 g węglowodanów... tylko po co mi 17% cukru. Oczywiście do mięsa/wędlin najlepsza byłaby musztarda, która ma 7 g B i 4,4 g węglowodanów - jak toś ją znajdzie to gratuluje, z kolei do kanapki węglowodanowej proporcje powinny być odwrotne. Zapomnijmy o musztardach słodkich, bo zawartość węglowodanów to 21, 27 a nawet 49%...Ketchup
Najgorzej jest z ketchupem...Ketchup jest neutralny, o ile zrobiony jest w domu, bez cukru jako wypełniacza - zagęszczacza. Te ze sklepu zazwyczaj są węglowodanowe, zawierają nawet 25 g cukru - a rekordowy, który znalazłem miał 35g /100g - czyli 35% cukru.
Majonez
A z tego wszystkiego najmniej problemów jest z majonezem, który uważny jest za białkowy, a ma z reguły 3-4x mniej białka niż musztarda... Z reguły od 1,3 do 1,8g białka... trochę więcej węglowodanów, nieraz przekraczają zaledwie 10 g. Oczywiście też czytamy etykietki...
I co ciekawe najmniej nadaje się do produktów mięsnych, czy też do jajek, ze względu na dużą zawartość tłuszczy, które alkalizują kwasy żołądkowe i utrudniają trawienie białek... i tu z pomocą przychodzi ogórek kiszony lub chrzan...
I co ciekawe najmniej nadaje się do produktów mięsnych, czy też do jajek, ze względu na dużą zawartość tłuszczy, które alkalizują kwasy żołądkowe i utrudniają trawienie białek... i tu z pomocą przychodzi ogórek kiszony lub chrzan...
Chrzan
To już nasi przodkowie wiedzieli, że chrzan nie tylko podkreśla smak wędliny jako ostra przyprawa, lecz także neutralizuje tłuszcze i dlatego od wieków gościł na stole wielkanocnym... Oby pieczona biała kiełbaska i boczek nie poszedł nam w boki... 😁
RANKING dodatków neutralnych, pod kątem świątecznego zdrowia:
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
RANKING dodatków neutralnych, pod kątem świątecznego zdrowia:
- Chrzan (1g B/ 11g W / 0,7g Tł)
- Buraczki z chrzanem (podobnie jw.)
- Musztarda (1-8g B/ 4-16g W/ 1-11g Tł)
- Ketchup - neutralny o ile zrobiony w domu... Sklepowy wypada z listy
- Majonez (0,5-2g B/ 2-12g W/ do 84g Tł)
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Nie wiedziałem że istnieje tyle odmian i rodzajów tych naszych najpopularniejszych sosów...
OdpowiedzUsuń