Nowa kuchnia i nowa patelnia do naleśników, która pozwala również zrobić ciasto na krokiety... 😆
"I znowu czuję się jak w raju... 😄"
Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj:
http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html
Składniki na farsz:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni. Uduszoną cebulę dodajemy do ugotowanej kaszy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt sypki to możemy dodać 1 lub 2 łyżki masła.
Sos:
Do rosołu dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zioła, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę jeszcze gotujemy. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody (ilość mąki uzależniona jest od tego czy preferujemy bardziej gęsty czy rzadszy sos) i dodajemy do sosu.Zagotowujemy i gotowe.
Smacznego :)
"I znowu czuję się jak w raju... 😄"
Mariusz Woyda
http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html
Składniki na farsz:
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 cebule
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni. Uduszoną cebulę dodajemy do ugotowanej kaszy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt sypki to możemy dodać 1 lub 2 łyżki masła.
Sos:
- 0,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
- 200 g przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mąki
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
Do rosołu dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zioła, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę jeszcze gotujemy. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody (ilość mąki uzależniona jest od tego czy preferujemy bardziej gęsty czy rzadszy sos) i dodajemy do sosu.Zagotowujemy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz