piątek, 30 września 2022

Przepis na tartę rustykalną z jabłkami

Tarta rustykalna z jabłkami

    Jak się okazuje każde ciasto można zrobić na wiele sposobów. Także tartę można zrobić różnie...
    Dziś Agnieszka prezentuje tartę rustykalną, która rożni się od tarty klasycznej. Tej tarty, z którą spotykamy się najczęściej 

👉Jak zrobić tartę rustykalną z jabłkami❓ 

   Do zrobienia tarty rustykalnej nie potrzebujemy specjalnej foremki z bajeranckim pofałdowanym brzegiem. Tym razem zobaczycie jak zrobić tartę z jabłkami, którą robiły kobiety na wsi. Zobaczycie jak sobie radziły gospodynie na wsi bez bajeranckich paryskich form i później lądowała taka tarta w piecu i smakiem nie ustępowała tym... No wiecie z tymi z bajeranckimi brzegami... 
    Zapraszamy na przepis na tartę rustykalną, czyli wiejską.



Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 4 jabłka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruche ciasto:
📌 280g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia
📌 160g masła
📌 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
 
Przygotowanie:
Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5-1cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę.
Kaszę mannę sypiemy na ciasto (zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy).
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na grubsze plastry. Tak przygotowane jabłka układamy na cieście (plastry jabłka mają zachodzić jeden na drugi). Jabłka sypiemy erytrytolem (jedną łyżeczkę zostawiamy) i cynamonem. Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy. 
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które nam zostało polewamy jabłka.
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni. Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, ma być rumiana.
Gotową tartę możemy jeść na ciepło i na zimno (gdy wystygnie).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 28 września 2022

Przepis na hummus buraczany

Hummus z ciecierzycy i buraka

    Kolejna propozycja Agnieszki, która może zastąpić masło. Dodatkowo nie potrzebuje żadnych dodatków, bo po posmarowaniu mamy gotową kanapkę. 
👉Jak zrobić hummus z ciecierzycy i buraka❓ 
    Aby zrobić taki hummus konieczny jest blender lub mikser z odpowiednią końcówką. Jak już to mamy, to możemy zaszaleć i zrobić hummus buraczany. 
    Zapraszamy na przepis na hummus z buraka.



Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 1 mały burak pieczony lub gotowany
  • puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek przegotowanej wody
  • płaska łyżeczka kuminu
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sitku.
Buraka gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Składniki umieszczamy w blenderze: ciecierzycę, buraka (kroimy na mniejsze kawałki), czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny,wodę (na początku tylko 2 łyżki, a jeśli się okaże, że hummus jest za gęsty to więcej) . Dodajemy przyprawy: kumin, sól i pieprz. Wszystko dokładnie blendujemy, aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Gotowy hummus możemy użyć do posmarowania pieczywa, czy też jako dip do warzyw.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 26 września 2022

Przepis na racuszki z jabłkami


Drożdżowe racuchy z jabłkami

 
    Po za racuchami drożdżowymi, takimi bez żadnych dodatków, które zawsze były u mnie w domu na święta, mogą być jeszcze racuchy z jabłkami. Najlepiej kiedy jest sezon na jabłka. 
    Tupta się pod jabłonkę i wraca z jabłkami, a wtedy można już zrobić racuchy z jabłkami, świeżymi, ekologicznymi i nie pryskanymi.

👉Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami❓

    Robota jest prosta i podobna do zrobienia zwykłych racuchów. Jabłka można pokroić w kosteczkę, a także w plasterki, talarki lub półksiężyce. Jadłem i wszystkie są wyśmienite.
    Zapraszamy na przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami.
 


Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 2 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • czubata łyżka cukru
  • 15g drożdży
  • 270ml mleka owsianego (może być inne)
  • 2 małe jabłka 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wkładamy do miski, dodajemy trochę mleka i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Wsypujemy mąkę i wlewając partiami mleko mieszamy do połączenia się składników.

Jabłka obieramy, wykrawamy środki i kroimy w niedużą kostkę.
Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z tłuszczem (ma zakrywać dno patelni) i kładziemy porcję ciasta (jedna łyżka to jeden racuszek). Smażymy z obu stron na rumiany kolor, na średniej mocy palnika. Smażąc co którąś partię racuchów należy uzupełnić tłuszcz na patelni.
Po usmażeniu racuszki możemy posypać pudrem (posypałam pudrem z ksylitolu).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 24 września 2022

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to nie nowość. Warto się zastanowić nad inną wersją octu jabłkowego. Spłaszczając temat mamy do wyboru ocet jabłkowy sklepowy i ocet jabłkowy domowy... 
👉Jak zrobić ocet jabłkowy❓ 
W tym filmie będzie właśnie o domowym occie jabłkowym. Czyli uruchamiamy domową produkcję octu jabłkowego! 
Zapraszamy na przepis na ocet jabłkowy.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 1kg jabłek ekologicznych (bez oprysków)
  • 1,5 litra wody
  • 6 łyżek cukru 
  • duży słoik
  • gumka recepturka
  • bawełniana ściereczka lub gęsta gaza
Przygotowanie:
    Wodę gotujemy z cukrem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli jabłka są mocno kwaśne, to dodajemy jeszcze jedną łyżkę cukru.
Jabłka porządnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - usuwamy tylko twardy ogonek. Po pokrojeniu jabłka przepłukujemy na sitku wodą i nie dotykamy ich już rękami.
   Duży słoik myjemy i porządnie wyparzamy. Przekładamy do słoja jabłka (możemy się wspomóc drewnianą łyżką, którą również wyparzamy) i wlewamy przegotowaną, wystudzoną wodę. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką lub gęstą gazą i obwiązujemy gumką (w ten sposób zabezpieczymy przed muszkami). Słój stawiamy w ciepłym miejscu.
Zawartość słoja codziennie mieszamy wyparzoną, drewnianą łyżką (dopychamy jabłka łyżką do dna). W zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu gdzie trzymamy słój po kilku dniach zacznie się proces fermentacji (im cieplej tym szybciej). Proces fermentacji może trwać około 3-5 tygodni.
Gdy ustanie fermentacja burzliwa (jabłka opadną na dno słoika), zostawiamy jeszcze ocet na tydzień i po tygodniu zlewamy do czystych, wyparzonych butelek lub słoików. Po zlaniu ocet wynosimy do ciemnego miejsca na 4-5 tygodni aby sobie dojrzewał. Na powierzchni butelki/słoika może się pojawić taka galaretka, jest to nic innego jak matka octowa (należy ją zebrać, przełożyć do słoika, zalać wodą lub octem i wykorzystać do kolejnego nastawu na ocet, w ten sposób przyspieszymy cały proces fermentacji).
Przed każdym użyciem octu należy wstrząsnąć, ponieważ na dnie robi się osad (spowodowany naturalnymi składnikami jabłek).
Kolor octu może się nieznacznie różnić barwą, a ma na to wpływ gatunek użytych jabłek.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 21 września 2022

Przepis na placuszki ze szpinakiem


Placki ze szpinakiem

     Urozmaicenie, to domena kobiet. Wiele kobiet chce nowości i zabłysnąć w kuchni, uszczęśliwić rodzinę, urozmaicić menu lub wypróbować coś nowego... Był już na naszym kanale przepis na naleśniki ze szpinakiem, a tym razem coś scalone w jedno. Dzięki temu nic nie wycieknie, nie rozleci się i nie zabrudzi... 
     Można zjeść na śniadanie,kolacje lub zabrać do pracy, czy też zaserwować do szkoły. 

👉Jak zrobić placki ze szpinakiem❓ 

    Dobrym pomysłem jest zrobienie placków ze szpinakiem. Mogą być podane jako małe placuszki lub coś co przypomina pancakes. 2 w 1 i możecie takie placuszki zrobić tak jak proponuje Agnieszka, a innym razem w wersji mini. 
   Zapraszamy na przepis na placki ze szpinakie.
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 260ml mleka owsianego (można zamienić na inne)
  • płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz 
  • jedna porządna garść szpinaku lub dwie małe garstki
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę, przyprawy, wlewamy oliwę, ocet, doprawiamy solą, pieprzem i dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
Szpinak drobno kroimy i dokładamy do ciasta - całość mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię. Na rozgrzaną patelnie kładziemy porcję ciasta (możemy robić małe placuszki lub duże) i smażymy na suchej patelni. Jak zaczną się robić bąbelki i ciasto się lekko zetnie, to placuszek przewracamy na drugą stronę i pieczemy z drugiej strony. 
Gotowe placuszki możemy podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub z jakimś sosem np. czosnkowym.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 20 września 2022

Przepis na bułeczki orkiszowe ze śmietaną

Bułki orkiszowe ze śmietaną

 
     Zdecydowanie czuję się poszkodowany! Agnieszka robi 8 bułek, dla każdego po 2... A przecież jestem większy i 4razy cięższy od Amelki, czy Oliwki. Nawet uwzględniając podwójny metabolizm dzieci, to i tak powinienem dostać 2 x więcej - 20kg x 2 = 40 vs. moje ponad 80Kg. Półtorej bułeczki dla każdego bąbla, 3 dla mnie, a Agnieszka niech sobie zje swoje 2... Niestety dzieci są uprzywilejowane! No dobra, te całe dywagacje wynikają z negocjacji, bo bułki są pyszne, a jak coś jest pyszne to prowadzi do... Do obżarstwa! 

👉Jak zrobić bułeczki orkiszowe ze śmietaną❓ 

     Czyli jak robić bułeczki? Robimy tak by były pyszne, puszyste i chrupiące... Tak jak to robi Agnieszka.
      Zapraszamy na przepis na bułeczki orkiszowe na śmietaną...
 

Link do filmu z przepisem





Składniki:
  • 420g mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 20g drożdży
  • 140ml letniej wody 
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 140g letniej gęstej śmietany (18 lub 12%)
  • płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 19 września 2022

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów


Zupa pomidorowa

 

👉Jak zrobić zupę pomidorową ze świeżych pomidorów❓

 
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1,5kg pomidorów (najlepiej malinowych, ale mogą być każde mocno dojrzałe)
  • 1-1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • duży ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • gałązka oregano lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz 
  • natka pietruszki do posypania zupy
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, wycinamy twardą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy (szklimy) ją ok. 4 minuty i dorzucamy pokrojony czosnek. Całość podsmażamy jeszcze przez minutę i dokładamy pomidory, oregano. Przykrywamy pokrywką i gotujemy/dusimy przez godzinę (co jakiś czas zamieszać) na wolnym ogniu. 
Po godzinie gotowania zawartość patelni dokładnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
Do przetartych pomidorów dodajemy rosół/bulion warzywny. Rosołu dodajemy taką ilość jaką lubimy zupę, jeśli bardziej zawiesistą, to litr wystarczy, a jeśli rzadszą to więcej. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zupa jest gotowa. 
Możemy ją podać z ryżem lub makaronem. Jeśli lubimy zupę zabielaną to dodajemy śmietanę, możemy indywidualnie na talerzu lub w całym garnku.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 14 września 2022

Przepis na tartę ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Tarta śliwkowa

   Ogólnie rzecz biorąc, to nigdy nie ciągnęło mnie do tarty. Nie to żeby mi nie smakowała, ale w mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia tarty, chociaż ciast i tortów nie brakowało. 

👉Jak zrobić tartę ze śliwkami ❓

 Agnieszka też do tej pory nie robiła, a jak zrobiła, to wyszła świetnie... Tak świetnie, że poszedłem po dokładkę... Dwie trzecie tarty zniknęło zanim zdążyła wystygnąć... Zapraszamy na przepis na tartę ze śliwkami.

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 280g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • ok. 800g wypestkowanych śliwek
  • 2 łyżki kaszy manny
Kruszonka: 
- pół szklanki mąki
- 50g masła
- 50g erytrytolu plus jeszcze dodatkowa czubata łyżka erytrytolu do posypania śliwek 

Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 12 września 2022

Przepis na surówkę z białej kapusty i zielonych ogórków

Surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego

 Ok i mamy nowy przepis na nową surówkę... 

👉Jak zrobić surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego ❓

     Trzeba potraktować nożem kapustę i cebulkę, a z ogórkiem rozprawić się na tarce... Wycisnąć siódme poty z cytrynki i jednym ruchem zmiażdżyć czosnek. Na koniec wszytko wymieszać i gotowe...  
    Zapraszamy na przepis na surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • pół małej główki kapusty lub 1/4 większej
  • 2 ogórki zielone 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duża czerwona cebula
  • kopiasta łyżka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Ogórki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka (półplasterki).
   Warzywa przekładamy do miski, przeciskamy czosnek, dodajemy sok z cytryny, majonez, śmietanę, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu surówka jest od razu gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 9 września 2022

Przepis na sałatkę z kalafiorem i winogronami

Sałatka z kalafiorem, oliwkami i winogronami

    Jedna z najprostszych i najszybszych sałatek do zrobienia. Praktycznie w 5 minut, czyli tyle ile czasu gotuje się kalafior. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu, sałatką na grilla lub inna imprezę. Lekkie i mało kaloryczne danie, dla tych którzy chcą schudnąć.

👉Jak zrobić sałatkę z kalafiora i winogron ❓

   Podczas gotowania kalafiora robimy sos (ok 1 minuta), ogarniamy inne sprawy w kuchni, albo sprawdzamy lekcje. A gdy kalafior się ugotuje zostaje rozdrobnienie (ok. 2 min) i wymieszanie wszystkich składników (1 minuta).
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • mały kalafior
  • 2 garści zielonych oliwek
  • kiść czerwonych winogron średniej wielkości (najlepiej bezpestkowych)
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Kalafior i winogrona porządnie myjemy. Kalafior gotujemy al dente w posolonej wodzie, max 5 minut. Po ugotowaniu kalafior przelewamy bardzo zimną wodą w celu zahartowania.

   Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, plus sól i pieprz robimy sos.
Do miski przekładamy oliwki, winogrona, kalafior pocięty na mniejsze kawałki i wlewamy sos. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce ok. godziny i jest gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 5 września 2022

Przepis na koktajl z arbuza i szpinaku

Koktajl ze szpinaku i  arbuza


    Lato, to czas świeżych owoców i warzyw, więc można zrobić koktajl z arbuza. Na naszym kanale był już przepis na koktajl ze szpinaku, więc można połączyć pomysły i zrobić nowy koktajl arbuzowo-szpinakowy. 

👉Jak zrobić koktajl arbuzowo-szpinkowy❓ 

     Głównym gościem w filmie będzie blender, bo jest on niezbędny do zrobienia koktajlu. Łapiemy za nóż kroimy kawałki owoców na mniejsze, co by blender nie dostał zadyszki. 
   Na koniec trochę huku, trochę szumu i możemy nalewać i pić... 
 
 
    Zapraszamy na przepis na koktajl z arbuza i szpinaku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




 
 
Składniki:
  • 2 grubsze plastry arbuza
  • garść szpinaku
  • 1 spore jabłko 
  • 1 szklanka przegotowanej chłodnej wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
    Arbuz jeśli są ciemne pestki, to usuwamy. Szpinak i jabłko porządnie myjemy, z jabłka wycinamy gniazdo nasienne. 
   Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Jeśli wolimy koktajl bardziej rzadki, to dodajemy więcej wody. Po zmiksowaniu koktajl jest gotowy od razu do picia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 2 września 2022

Przepis na surówkę z surowego kalafiora

Surówka z kalafiora i ogórka


   Młodzi ludzie nie doceniają surówek i sałatek, jednak z czasem gusta się zmieniają. Przychodzi pora na surówki i wtedy warto spróbować również surówkę z surowego kalafiora...

👉Jak zrobić surówkę z kalafiora i ogórka❓ 

   Aby ja spróbować trzeba najpierw zrobić.   Wystarczy miska i łyżka, nóż i tarka i do roboty...  
   Do surówki z surowego kalafiora ścieramy jeszcze ogórka, przyprawiamy, mieszamy i smacznego, a z filmu dowiecie się do czego Agnieszka zrobiła tą surówkę. 
   Zapraszamy na przepis na surówkę z kalafior.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • pół średniej wielkości kalafiora
  • 2 ogórki zielone
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 1 czubata łyżka koperku 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Różyczki kalafiora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
   Ogórki i kalafior przekładamy do miski, dodajemy koperek, majonez, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 
   Surówka nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 31 sierpnia 2022

Przepis na kompot wieloowocowy

Kompot owocowy


    Kompot wieloowocowy to cacko, które można sobie zrobić kiedy ma się własny ogród lub kiedy macie taki kaprys 

👉Jak zrobić kompot wieloowocowy❓

   U nas proces jest prosty: Agnieszka idzie do ogródka i znosi wszytko to co nadaje się akurat na kompot... Myje przygotowuje tak jak na filmie.
Zapraszamy na przepis na kompot wieloowocowy.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 4-5 jabłek średniej wielkości 
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 2 gałązki mięty
  • 350g jeżyn
  • 1,5 litra wody 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 29 sierpnia 2022

Przepis na ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami i kruszonką


   Ciasta to jedna z opcji, które kobiety uwielbiają piec. No dobra! Jeden mój kolega też piecze ciasta... 

👉Jak zrobić ciasto z jeżynami i kruszonką❓ 

   Ja nie należę do takich facetów i nie pałam chęcią do nauczenia się jak zrobić ciasto... Jednak nie bronię nikomu rozwijać swoich umiejętności, więc panowie jeśli macie ochotę to zapraszam do zrobienia ciasta według przepisu Agnieszki. 
   Zapraszamy na przepis na ciasto z jeżynami.
 


Link do filmu z przepisem
 

 


 

Składniki:
  • 260g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 100g ksylitolu
  • 70ml oleju
  • łyżka octu
  • 250ml mleka owsianego (można zamienić na inne)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody 
  • ok. 300-350g jeżyn 
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, proszek, soda, ksylitol), a w drugiej mokre (mleko, ocet, olej). Do mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jeżyny i posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 15 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

 

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 26 sierpnia 2022

Przepis na penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem

   Za czasów mojego dzieciństwa były kluski... Przyszło spaghetti, a potem dowiedziałem się, że nie mówi się kluski tylko makaron z akcentem na R - MakaRRRon! 
   A teraz mamy penne co z włoskiego znaczy piórka... I nie do końca rozumiem, dlaczego na rurki mówi się piórka? 

👉Jak zrobić penne ze szpinakiem❓ 

   OK! Więc dziś ni robimy już klusek czy makaronu ze szpinakiem, tylko penne przez 2 "NN" bo przez jedno "N" ten wyraz oznacza co innego... i to coś już bardziej przypomina rurkę.
   Zapraszamy na przepis na penne z szpinakiem.

Link do filmu z przepisem





Składniki:
  • makaron penne (opakowanie 400g)
  • 300g szpinaku świeżego
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100g suszonych pomidorów (waga bez oleju)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki tłuszczu do podsmażania
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 24 sierpnia 2022

Przepis na salsę pomidorową


Oryginalna salsa pomidorowa


    Salsa to zarówno sos, pasta jak i drobno posiekane warzywa. Osobiście bym miksował, czy tez wpakował wszytko do blendera, by pasowała do nachos. Jednak starożytni meksykanie nie mieli mikserów ani blenderów i byli skazani na siekani lub rozgniatanie... 
   Wprawdzie można było by coś zmiażdżyć w moździerzu jednak pomimo że ten wynalazek był znany już w starożytnym Egipcie i Azji to do nie znalazłem informacji by korzystali z niego indiańscy szamani i kucharki z czasów przed hiszpańskich. 

👉Jak zrobić salsę pomidorową ❓ 

   Co się da rozgniatamy, co sie da siekamy tak po staremu. Przepis na salse przywieźli do europy konkwistadorzy i nawet na na ziemiach polskich była już znana w połowie XVI wieku. Skoro nasi przodkowie dawali sobie radę to mu tez zrobimy oryginalną salsę. 
   Zapraszamy na przepis na orginalną salsę pomidorową
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 5 sztuk pomidorów (mało wodnistych)
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • 10ml octu winnego/jabłkowego
  • 2 czubate łyżki kolendry lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również drobniutko kroimy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, ocet, kolendrę/natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
    Salsę przed podaniem porządnie schładzamy i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 22 sierpnia 2022

Przepis na nalewkę wiśniową

Nalewka z wiśni

Wiśniówka

   Nalewki to sposób na robienie własnych domowych alkoholi. Nalewki z reguły są dość mocne, czyli mają w granicach 40-45% jednak także możemy spotkać słabsze. 

👉Jak zrobić nalewkę wiśniową❓ 

   Nalewkę należy zrobić tak by była zdrowa. Dlaczego zdrowa? Bo pierwsza nalewka była sporządzona przez Hipokratesa, ojca nie tylko medycyny, a jak się okazuje także i nalewek. Pierwsze nalewki były na bazie wina. Dopiero ok 1100 lat później arabscy alchemicy otrzymali pierwszy bimber i na jego bazie zaczęli robić nalewki, zwane na początku "aqua vitae" czyli woda życia. 
   Nalewki do Polski przybyły dopiero w XVIw. Dopiero wiek XVIII i XIX można było nazwać złotym okresem polskiego nalewkarstwa. Patrząc na to co się dzieje myślę, że dziś polskie nalewkarstwo przeżywa swój renesans... 
 


Link do filmu z przepisem





Składniki:
  • 1,5 kg wiśni
  • 0,5 litra spirytusu 95%
  • 1 litr wódki 40%
  • 400g cukru 
Przygotowanie:
    Wiśnie myjemy i osuszamy z wody. Potrzebny nam będzie słoik o pojemności minimum 3 litry.
Do słoja przekładamy wiśnie, najpierw wlewamy pół litra wódki, a następnie pół litra spirytusu. Kołyszemy słojem i szczelnie zakręcamy. 
   Słoik z wiśniami odstawiamy na 14 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie kołyszemy słojem, odkręcamy na chwilę pokrywkę i znowu szczelnie zakręcamy. 
   W 14 dniu zlewamy zawartość nalewki do mniejszego słoika, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Do wiśni wlewamy pozostałą część (500ml) wódki i wsypujemy cukier. Kołyszemy słojem i zakręcamy. 
Odstawiamy w ciemne miejsce do rozpuszczenia się cukru i postępujemy identycznie jak w pierwszym etapie, czyli każdego dnia kołyszemy słojem, odkręcamy na chwilę pokrywkę i znowu szczelnie zakręcamy. 
Zwykle trwa to ok. 5 dni (rozpuszczenie cukru) i możemy go zlać do alkoholu, który zlaliśmy w pierwszym etapie, ale możemy jeszcze potrzymać do 10 dnia.
Zlaną nalewkę trzymamy jeszcze w słoju przez 2-3 dni w ciemnym miejscu i przefiltrowujemy ją przez gazę złożoną kilka razy (możemy użyć również filtr do kawy). 
Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i zostawiamy do leżakowania na minimum miesiąc (można zdecydowanie dłużej), wtedy jest gotowa do picia.
Wiśnie z nalewki możemy wykorzystać do ciast, deserów lub zjeść solo. Aby móc je przechowywać na dłużej, należy je przełożyć do szklanego słoika i przesypać cukrem. Takie wiśnie trzymamy w lodówce.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 19 sierpnia 2022

Przepis na guacamole

Oryginalne GUACAMOLE

    Guacamole pochodzi z Meksyku i jest najsłynniejszą salsą meksykańską. Dlatego warto zrobić i spróbować domowego guacamole. 

👉Jak zrobić guacamole❓ 

   Guacamole to coś takiego pomiędzy sałatką, a pastą. Guacamole, to albo źle zmielony, zmiksowany sos, albo drobno posiekana i pognieciona sałatka. Jakby na to nie patrzeć i próbować sklasyfikować guacamole, to jest to pyszny dodatek do pieczywa, lub mięsa... 
   Zapraszamy na przepis na guacamole - pasta z awokado.
 



Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 awokado mocno dojrzałe 
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1 nieduży pomidor
  • sok z połowy limonki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę, skrapiamy sokiem z limonki i za pomocą widelca rozgniatamy. 
Cebulę i pomidora kroimy w drobną kostkę.
Do rozgniecionego awokado dodajemy oliwę, cebulę, pomidora, drobno pokrojony czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), przyprawiamy solą, pieprzem, kminem i dokładnie mieszamy. Guacamole po zrobieniu jest gotowe od razu do jedzenia.
Najlepiej zrobić tyle aby od razu zjeść, gdyż zostawienie na dłużej spowoduje zmianę koloru (awokado szybko się utlenia).
Guacamole możemy zjeść z chlebkiem naan, bagietką, czy też użyć do posmarowania tortilli zamiast serka.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 15 sierpnia 2022

Przepis na nalewkę miętową - miętówkę

Domowa nalewka

Miętówka

     Nalewka to fantastyczna sprawa dla kogoś kto nie lubi wódki - Tak jak MY! Agnieszka wykombinowała,że przygotuje miętówkę...

👉Jak zrobić miętówkę❓ 

    Miętówka to chyba jedna z łatwiejszych i prostszych nalewek do zrobienia. Całość robi się w 3 etapach i w tym filmie etap I. 
    Zapraszamy na przepis na nalewkę ziołową czyli miętówkę!

Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • 0,5 litra spirytusu 95%
  • 500ml przegotowanej wody
  • 250g cukru
  • ok. 70g świeżych gałązek z liśćmi mięty
Przygotowanie:
    Miętę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie jeśli są długie gałązki, to tniemy na mniejsze kawałki. Mięta z ogrodu ma bardziej intensywny aromat i kolor, niż mięta z doniczki ze sklepu.
Potrzebny nam będzie słoik o pojemności około 2 litry. Na dno słoika wkładamy gałązki mięty i dociskamy do dna, zalewamy spirytusem, dobrze zakręcamy (co by procenty nie uciekły) i odkładamy słoik w ciemne miejsce na 2-3 dni (nie trzymamy dłużej bo nalewka zrobi się gorzka). Słoik możemy też szczelnie okryć ręcznikiem, aby nie było dostępu światła. Kilka razy w ciągu dnia poruszamy zawartością słoika. 
   W trzecim dniu wyjmujemy gałązki mięty ze słoika i możemy je wyrzucić. Ja jednak zalewam te gałązki (są sztywne od spirytusu) wodą aby wydobyć resztki spirytusu i aromatu, które tam zostały, a następnie tą wodę wlewam do słoja ze spirytusem. Wsypujemy cukier, zakręcamy i kilka razy potrząsamy słoikiem. Słoik odkładamy w ciemne miejsce i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Jeśli cukier jest drobny, to zwykle trwa to 2 dni, a jak grubszy to ok. 3-4 dni. W ciągu dnia możemy zamieszać słoikiem aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru.
   Po całkowitym rozpuszczeniu cukru nalewkę filtrujemy przez kilka razy złożoną gazę, lub filtr od kawy. Po filtracji nalewkę przelewamy do butelek lub do szczelnej karafki. Możemy taką nalewkę spożywać od razu, ale najlepiej jest ją zostawić na klika tygodni do przegryzienia się. 
   Taką nalewkę możemy przechowywać bardzo długo, jednak z czasem traci ona swój piękny zielony kolor i robi się brunatna (nie ma to jednak wpływu na smak).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 12 sierpnia 2022

Przepis na chlebki naan

Chlebki naan z patelni

    My Polacy lubimy pieczywo i ja chyba jestem typowym polakiem bo też lubię. 
   Jak Agnieszka postanowiła zrobić pierwszy raz chlebki naan z kuchni indyjskiej, to się bardzo ucieszyłem. Nie tylko dlatego, że to pieczywo, lecz również pieczywo z tego powodu, że lobię eksperymenty i smakować, degustować, próbować wszytko co nowe... 

👉 Jak zrobić chlebek naan❓ 

    Zrobienie chlebków naan jest proste, bo proste jest zrobienie i upieczenie prawie każdego pieczywa. 
    Rozumiem, że prawie czyni wielką różnice, jednak chlebki naan są na prawdę proste w przygotowaniu. A ponieważ są to chlebki z patelni to również ten element jest prosty. Pac na patelnię, obrócić i zdjąć... 

  Zapraszamy na przepis na indyjskie chlebki naan

 

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:
  • 350g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (letniej)
  • 110ml letniej wody 
  • płaska łyżeczka cukru
  • 15g drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗