Jak się okazuje każde ciasto można zrobić na wiele sposobów. Także tartę
można zrobić różnie...
Dziś Agnieszka prezentuje tartę rustykalną,
która rożni się od tarty klasycznej. Tej tarty, z którą spotykamy się
najczęściej
👉Jak zrobić tartę rustykalną z jabłkami❓
Do zrobienia tarty rustykalnej nie potrzebujemy specjalnej foremki z
bajeranckim pofałdowanym brzegiem. Tym razem zobaczycie jak zrobić tartę
z jabłkami, którą robiły kobiety na wsi. Zobaczycie jak sobie radziły
gospodynie na wsi bez bajeranckich paryskich form i później lądowała
taka tarta w piecu i smakiem nie ustępowała tym... No wiecie z tymi z
bajeranckimi brzegami...
Zapraszamy na przepis na tartę rustykalną, czyli wiejską.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 4 jabłka
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
📌 280g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia
📌 160g masła
📌 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5-1cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę.
Kaszę mannę sypiemy na ciasto (zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy).
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na grubsze plastry. Tak przygotowane jabłka układamy na cieście (plastry jabłka mają zachodzić jeden na drugi). Jabłka sypiemy erytrytolem (jedną łyżeczkę zostawiamy) i cynamonem. Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy.
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które nam zostało polewamy jabłka.
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni. Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, ma być rumiana.
Gotową tartę możemy jeść na ciepło i na zimno (gdy wystygnie).
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz