piątek, 26 lutego 2021

Wegetariańskie kanapki z twarożkiem

     Wielu ludzi nie wyobraża sobie kanapki bez chleba - czy innego pieczywa, oraz wędlin...
     Pierwszym krokiem przy diecie rozdzielnej to eliminacja wędliny czy innego białka z kanapek i przyrządzanie ich tylko z warzywami. Jest to chyba najbardziej delikatna reforma odżywiania. Zapominamy o plasterku wędliny i na kromkę z masłem przylepiamy pomidora, ogórka, czy coś innego co mamy pod ręką lub na co mamy ochotę... :)
     Dziś kolejny pomysł, przepis na śniadanie, czy kolację białkową. Tym razem zamiast pieczywa, jako nośnika użyjemy papryki...


Składniki:
  • papryka
  • musztarda
  • twarożek


Przepis na twarożek na blogu: Kolacja: twarożek z rzodkiewką



Link do filmu z przepisem:
013 - PRZEPIS na TWAROŻEK z rzodkiewkami -Posiłek regeneracyjny - 40 gram BIAŁKA w posiłku! - KETO!


 
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy 2 papryki. Po osuszeniu wciskamy ogonki do środka dzięki czemu zrobimy okrągły otwór przez który rozpoznamy zgrubienia w papryce. Po nich kroimy paprykę na mniejsze części tak by wyszły nam łódeczki, w które nałożymy np twarożek aby nam nie wypadał.
Nakładamy twarożek i przystrajamy... Ja z braku możliwości użyłem musztardy, cóż podczas remontu pewne możliwości są ograniczone...


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 24 lutego 2021

Bułeczki z patelni

Bułeczki orkiszowe z patelni

Na Sklerozę


    Czy zdarzyło się Wam zapomnieć kupić chleb lub bułki? Czy nie obudziliście się w niedziele ze stwierdzeniem: "O rany nie mam pieczywa!" Czy nie wpadli głodni goście i nie wyjedli wszystkiego w tym także pieczywa? 
    Jeśli któraś z tych opcji jest Ci znana, to dziś Agnieszka ma dla Was rozwiązanie - BUŁECZKI orkiszowe z PATELNI na SKLEROZĘ!
 
 

 
 
 


Składniki:
  • 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 50ml soku z ogórków kiszonych
  • 200ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 15g drożdży
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
 
     Do miski wkładamy drożdże, cukier, sól i rozpuszczamy z niewielką ilością ciepłej (ok. 37 stopni), ale nie gorącej wody. Następnie dodajemy mąkę, sok z ogórków, małymi porcjami wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (w zależności od wilgotności mąki raz zużyjemy całą wodę, innym razem może nam trochę zostać). 
     Pod koniec dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy, aż będzie nam odchodzić od ręki. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej elastyczne i puszyste po upieczeniu. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). 
     Po wyrośnięciu przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i kilka razy ciasto składamy. Następnie ciasto rozpłaszczamy dłońmi lub wałkiem na grubość ok. 1-1,5cm i wykrawamy szklanką kółka. Tak przygotowane bułki zostawiamy chwilę do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy patelnię. 
     Po rozgrzaniu patelni (na sucho) wkładamy kilka bułek (zachowując odstępy), przykrywamy i pieczemy na wolnym ogniu po 2-3 minuty na każdą stronę. Nie możemy piec na zbyt dużym ogniu, ponieważ bułki w środku będą nie dopieczone - surowe. 
    Z takiej porcji ciasta wychodzi 15-17 bułeczek, wszystko zależy od wielkości szklanki jaką będziemy wykrawać kółka.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
#bułeczki #pieczywo 

sobota, 20 lutego 2021

Brukselka na masełku z czosnkiem

Brukselka na masełku z czosnkiem

Brukselka na masełku, to świetny dodatek do obiadu. A brukselka na masełku z dodatkiem czosnku, to świetne urozmaicenie i podkreślenie nowego smaku. Czosnek dodaje charakteru potrawie. 
Brukselka na masełku może być daniem samym w sobie dla wegetarian lub wegan gdy zastąpią masło innym tłuszczem roślinnym, oraz oczywiście dla mnie, czyli fana brukselki. 
 

Link do filmu z przepisem: 
128 -Przepis na najlepszą, najsmaczniejszą brukselkę na maśle z czosnkiem -Jak pozbyć się goryczki?



Składniki:
  • 350g brukselki
  • ok. 30g masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Brukselkę obieramy z żółtych liści i dobrze myjemy. Gotujemy na parze lub w wodzie lekko osolonej. Jeśli gotujemy w wodzie, to nie przykrywamy pokrywką (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego posmaku brukselki). Mrożenie też sprawia, że brukselka nie będzie gorzka. 
    Ja gotuję na parze, ponieważ wtedy zostaje jak najwięcej witamin i minerałów (brukselce wystarczy 5 minut i jest gotowa). Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy się roztopi przeciskamy czosnek i podsmażamy przez minutę (nie dopuszczać do zbrązowienia). 
    Następnie dodajemy brukselkę, przykrywamy pokrywką i podsmażamy (co jakiś czas potrząsnąć rondelkiem, nie mieszamy). 
    Po ok. 2 minutach doprawić solą, pieprzem  i trzymać jeszcze z 3-4 minuty i gotowe (zależy od wielkości brukselki).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 17 lutego 2021

Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek

Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek

 
     Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek, to doskonały przepis pomysł na szybkie kanapki. W czasach w których żyjemy ciężko  jest mieć nadmiar wolnego czasu, więc każdy pomysł na przyspieszenie porannego śniadania to strzał w 10!
     Agnieszka proponuje przygotować wieczorem pastę z ciecierzycy i suszonych śliwek, by rano zrobić kanami w kilkanaście sekund...


Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • 10 sztuk śliwek suszonych
  • 3 łyżki tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i przepłukujemy wodą. Śliwki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 5 minut do napęcznienia. 
     Wszystkie składniki przekładamy do garnka/miski plus namoczone śliwki (wodę zostawiamy), doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy. Jeśli nasza pasta jest zbyt gęsta to dodajemy wody z moczenia śliwek (tyle aby uzyskać porządaną gęstość). 
     Po dokładnym zmiksowaniu próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. 
     Tak przygotowaną pastę przechowujmy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku (nawet przez kilka dni).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 28 stycznia 2021

Domowy majonez

Najlepszy! Doskonały! Domowy majonez!
 
Tak się też przytrafiło, że kiedy Agnieszka przeglądała już zmontowany film, przyturlała się Amelka i razem z nami oglądała wersje filmy z przepisem do zrenderowania. Co mnie zdziwiło, bo Amelka nie cierpiała majonezu i nigdy nie chciała jeść! Po filmie stwierdziła, że chce spróbować! No iiiiiiiiii spróbowała! Nie tylko smak się jej spodobał! Amelka zrobiła raban, że chce łyżkę i jeść majonez - SAM majonez! Mama musiała wytłumaczyć, że majonez jest do kanapek i nie je się go łyżkami. Na koniec Agnieszka musiała obiecać, że zrobi Amelce kanapeczkę z majonezem! SZOK! Tata w SZOKU!!! 



Link do filmu z przepisem: 117 - DOSKONAŁY MAJONEZ DOMOWY! Nie kupisz więcej majonezu! - NAJLEPSZY przepis BEZ konserwantów!



Składniki:
  • 1 jajko (użyłam M)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • ok. 300-350ml oleju roślinnego o delikatnym smaku
  • sól
  • ewentualnie pieprz jeśli używamy delikatnej musztardy
Przygotowanie:
      Jajko należy dobrze umyć lub sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Potrzebne nam będzie wysokie naczynie (miska, słoik itp.). Do słoika wbijamy jajko, dodajemy sól, musztardę i sok z cytryny. 
      Składniki najpierw miksujemy na wolnych obrotach, a następnie zwiększamy obroty miksera i stopniowo malutkimi porcjami dodajemy olej. Cały czas cierpliwie ubijając. Gdy majonez zacznie gęstnieć olej możemy dodawać większymi porcjami. Ubijamy do momentu aż masa stanie się puszysta i gęsta, lub do takiej gęstości jaka nas zadowoli. Im więcej dodamy oleju, tym majonez będzie gęściejszy. 
     Gotowy majonez próbujemy i ewentualnie możemy jeszcze dosolić, dodać jeszcze soku z cytryny lub popieprzyć (ja użyłam ostrej musztardy więc pieprz pominęłam) i całość dokładnie wymieszać.
      Taki majonez należy przygotowywać na bieżąco. Nie nadaje się do długiego przechowywania, bo nie zawiera konserwantów.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 26 stycznia 2021

Faworki wegańskie - orkiszowe!


Faworki orkiszowe dla wegan!
 
      Jak się okazało faworki wyszły przepyszne i zanim Agnieszka posypała pudrem zjadłem już kilka... 
     Nawet w takiej formie bez pudru są rewelacyjne!
     Zbliża się tłusty czwartek, więc mamy kolejny przepis zgodny z dietą rozdzielną.


Link do filmu z przepisem:



Składniki:
  • 330g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 50ml spirytusu lub innego alkoholu
  • 5 łyżek oleju
  • 3/4 szkl mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • szczypta soli
  • puder do posypania faworków (posypałam zmielonym erytrytolem)
Przygotowanie:
      Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, spirytus, olej i dokładnie ręką mieszamy, do momentu aż w palcach poczujemy "piasek". Wtedy partiami dodajemy mleko roślinne cały czas wyrabiając (w zależności od wilgotności mąki może być tak, że nie zużyjemy całej ilości mleka) do momentu, aż ciasto będzie miękkie, ale nie może lepić się do ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej (1-2mm). Nożem tniemy długie paski, które następnie tniemy pod skosem na mniejsze kawałki. Na środku każdego paska robimy małe nacięcie, przez które przewlekamy jeden koniec paska i powstanie nam faworek.
     Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Olej nie może być zbyt gorący bo faworki za szybko nabiorą koloru (spalą się) i będą gorzkie i twarde, nie może być też "zimny" bo faworki będą nadmiernie piły olej. 
    Upieczone faworki wyjmujemy na tackę wyłożoną papierowym ręcznikiem, a po obcieknięciu z nadmiaru oleju przekładamy na talerz i jeszcze lekko ciepłe posypujemy pudrem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 23 stycznia 2021

Sos tatarski

Najlepszy przepis na SOS TATARSKI
do dań mięsnych I JAJEK!

Jak się okazuje i zobaczycie to na filmie przepis na SOS TATARSKI jest BARDZO PROSTY i sami możecie go zrobić bardzo szybko. Jako usprawnienie powiem, że ja ogórki tarłem na tarce - to wersja dla leniwych. Jakąkolwiek metodę zastosujecie efekt będzie ten sam, a SOS TATARSKI wyjdzie przepyszny... 



Link do filmu z przepisem:
115 - Najlepszy przepis na SOS TATARSKI do dań mięsnych I JAJEK! - Nisko-węglowodanowy!



Składniki:
  • 3 duże łyżki majonezu
  • 2 ogórki konserwowe (korniszony)
  • 4 grzybki marynowane lub pieczarki
  • 1 mała cebula czerwona lub biała
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Warzywa (ogórki, grzybki, cebulę) kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy szczypiorek, natkę pietruszki, majonez, śmietanę, musztardę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. 
     Taki sos wystarczy dokładnie schłodzić aby się smaki przegryzły i jest gotowy do użycia. Świetnie pasuje do mięsa, wędliny, czy jajek na twardo.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Krem czekoladowo-bananowy

Krem czekoladowo-bananowy
do naleśników i kanapek
Czyli domowa Nutella 

Pierwszy raz naleśniki z kremem czekoladowym typu Nutella jadłem w Paryżu, i byłem zafascynowany pomysłem i smakiem... i na tym koniec, bo za dużo cukru. Było to na tym wyjeździe, na którym moja waga dobiegała 95 kg i po nim podjąłem decyzję zmiany stylu życia, czyli wejścia na Dietę rozdzielną... 15 lat czekałem na zdrowsze zastępstwo! 
 

Link do filmu z przepisem: 114 - Najlepszy PRZEPIS na zdrowy KREM CZEKOLADOWO bananowy do kanapek lub naleśników -SŁODKIE DANIE



Składniki:
  • 300g banów (już po obraniu)
  • 50g gorzkiej czekolady (najlepiej takiej 90%)
  • ok. 30g masła
Przygotowanie:
      Masło rostapiamy w rondlu, gdy się roztopi dodajemy banany (możemy je zmiksować lub rozgnieść widelcem). Smażymy 10 minut często mieszając aby nie przypalić. 
     Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Zestawiamy rondel z kuchni i gotowe. 
     Taki krem możemy użyć do posmarowania naleśników, kanapek, a nawet dodać do owsianki. 
     Jeśli nie zużyjemy kremu od razu, to możemy przechować go w szczelnie zamkniętym pojemniku do następnego dnia w lodówce.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 20 stycznia 2021

Farsz kapuściano-pieczarkowy do różnych dań


Farsz kapuściano-pieczarkowy
 
     Farsz z kapusty i pieczarek można zastosować do wielu dań. 
    Jednego dnia mogą być krokiety z farszem, drugiego naleśniki, a trzeciego dnia paszteciki... 
     Można też zrobić większa ilość farszu i zacząć od pierogów, a z tego co zostanie zrobić coś innego.
 



Składniki na farsz:

  • 250-300g pieczarek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy cebula będzie już prawie gotowa dorzucamy drobno pokrojone pieczarki i dusimy aż wyparuje nadmiar wody. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem na mniejsze kawałki i dorzucamy do pieczarek. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Tak przygotowany farsz możemy użyć do pierogów, uszek, pasztecików, krokietów, czy do zwykłych naleśników.




Link do filmu z przepisem: 113 PRZEPIS NA FARSZ z kapusty i pieczarek Najlepszy do pierogów, krokietów, pasztecików, naleśników


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 18 stycznia 2021

Pasta z suszonych pomidorów i śliwek

Pasta z suszonych pomidorów i śliwek

    Pasta to świetny pomysł na szybkie kanapki.
    Szczególnie na śniadanie kiedy spieszy się nam do pracy, to zrobienie ich liczy się nie w minutach, a w sekundach. 
    Czas przygotowania poniżej 1 minuty i śniadanie gotowe. 
    Jeśli wiemy że mamy napięty grafik to warto wcześniej przygotować taką pastę...



Link do filmu z przepisem: 112 Najlepszy Przepis na najlepsze pasta z suszonych pomidorów i suszonych śliwek -Pomysł na kanapki



Składniki:
  • 160g suszonych pomidorów (po odsączeniu z oleju)
  • 12 sztuk suszonych śliwek
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 1-2 łyżki oleju z pomidorów
  • 2-3 łyżki wody po moczeniu śliwek lub więcej w zależności jaką gęstość preferujemy. 
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
 
    Śliwki zalewamy gorącą wodą (tyle aby były całe zakryte) i zostawiamy na 3-4 minuty do napęcznienia. W tym czasie możemy zblendować pomidory. 
    Śliwki odsączamy z wody i dodajemy do pomidorów, wrzucamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem blendujemy (jeśli pasta jest za gęsta to dodajemy wody z moczenia śliwek). 
    Tak przygotowana pasta jest gotowa od razu do spożycia. Idealnie pasuje do posmarowania pieczywa. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 10 stycznia 2021

Mus czekoladowy


Największym zwolennikiem musu czekoladowego w domu była Amelka.
Jak się dorwała do miski po musie, to nikomu nie oddała, aż nie wyskrobała ostatniej kropelki... 😁
 


Link do filmu z przepisem:
 098 - Mus Czekoladowy z wody z ciecierzycy - Pomysł na deser! Przepis z Aquafabą!



Składniki:
  • pół szklanki aquafaby (wody z ciecierzycy)
  • 100g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao lub więcej)
  • 2 łyżeczki ksylitolu (erytrytolu, cukru itp.)
Przygotowanie:
Aquafabę należy dobrze schłodzić, musi być porządnie zimna (najlepiej włożyć ją na kilka godzin do lodówki). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić żeby była chłodna. Aquafabę wlać do wysokiej miski i mikserem zacząć ubijać. W czasie ubijania stopniowo dodajemy ksylitol. Ubijamy aż piana będzie sztywna. Gdy pianę będziemy mieć gotową to porcjami dodajemy ją do wystudzonej czekolady i delikatnie mieszamy. Gotowy mus wkładamy do lodówki. Jak się schłodzi możemy się delektować.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Marchewka duszona na masełku


   To drugi przepis na naszym blogu na marchewkę duszoną. 
Ten przepis jest prostszy i łatwiejszy w zrobieniu. Taka duszona marchewka może być dodatkiem do obiadu i daniem samym w sobie,
Taką duszona marchewkę dokładnie w tej wersji przyrządzała moja babcia. Czyli smak dzieciństwa i smak wakacji... 



Link do filmu z przepisem: 110 - Najlepszy PRZEPIS! Najlepsza DUSZONA MARCHEWKA do OBIADU na MASEŁKU! - Marchewka jak u BABCI



Składniki:
  • 650g marchewki (już po obraniu)
  • ok. 40g masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną marchewkę. Na wolnym ogniu dusimy aż będzie miękka, od czasu do czasu mieszamy aby nie przypalić. Gdy marchewka będzie miękka to doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 22 grudnia 2020

Ciasteczka orzechowe - Rozpływające się w ustach - Najlepszy przepis pod słońcem!


Ciasteczka orzechowe
 
    U nas robione w wersji bez cukrowej oraz bez mąki pszennej czyli zdrowe...
 
    W trakcje przygotowań nie mogło się obejść bez dziarskiego uczestnictwa Olivki i Amelki, które nie odpuszczą sobie zabawy z foremkami, wyciskania  i wycinania różnych wzorków ciasteczek... :)
    To prawie jak zabawa w piaskownicy ;)



Link do filmu z przepisem: 104 - Najlepszy przepis na ciasteczka orzechowe! Kruche i rozpływające się w ustach -Praca domowa!



Składniki:
  • 150g orzechów włoskich lub laskowych
  • 170g mąki ziemniaczanej
  • 220g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120-130g pudru z cukru, ksylitolu, erytrytolu itp. (ja użyłam ksylitol)
  • 250g masła
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
 
Przygotowanie:
 
    Orzechy mielimy lub drobno kroimy. Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy masło (pokojowa temperatura), orzechy, 2 łyżki śmietany (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie to wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany) i zagniatamy ciasto. 
    Wyrobione ciasto wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie po wyjęciu rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5cm i wycinamy ciasteczka, które układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). 
    Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg)  przez 15 do 25 minut do zrumienienia. 
    Ciasteczka możemy polukrować, polać czekoladą lub pozostawić takie jakie są.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

 

sobota, 28 listopada 2020

Ciasto marchewkowe- bezglutenowe


Wybłagane ciasto marchewkowe.
 
   Jak wiele razy pisałem i mówiłem nie jestem zwolennikiem i pasjonatem ciast i słodyczy.  
   Na pewno jednak jestem fanem próbowania nowości i to szczególnie w tematyce kulinarnej. Lubie spróbować jak coś smakuje i nie mam żadnych oporów. 
   Tym razem uparłem się na ciasto marchewkowe, a jak Agnieszka zrobiła to pojawiło się ono w wersji BEZGLUTENOWEJ...



Link do filmu z przepisem: 094 - Przepis na CIASTO marchewkowe bezglutenowe! - Gluten free czyli DESER BEZGLUTENOWY



Składniki:
  • 150g startej marchewki
  • 110g banana (już po obraniu)
  • 1szkl. mąki gryczanej (szklanka o pojemności 250ml)
  • 0,5szkl. mąki kokosowej
  • 2 czubate łyżki erytrytolu (ksylitolu, stewi, czy innego słodzika) lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie. 
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 0,5szkl. oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
 
    Przygotowanie:
    Suche składniki przekładamy do miski (mąki, sodę, erytrytol) i mieszamy razem. W osobnej misce wkładamy mokre składniki (banan rozgniatamy widelcem) i dokładnie mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy suche i razem wszystko mieszamy (ciasto jest dosyć gęste, nie spada łatwo z łyżki). 
    Do wysmarowanej i wysypanej mąką kokosową brytfanki (o wymiarach 25/11cm)przekładamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy przez 45 minut lub do suchego patyczka. 
    Po upieczeniu ciasto zostawiamy do przestudzenia i wyjmujemy z foremki. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 
 
 

wtorek, 17 listopada 2020

Hummus. Przysmak z bliskiego wschodu

Domowy hummus

 
    Jak dla mnie, czyli faceta hummus to po prostu rodzaj pesto. Na pewno jest rewelacyjny i tym wyróżnia się co do smaku i plasuje się w TOP liście pesto. 
     To co mogę podpowiedzieć to najbardziej smaczny jest tuż po zrobieniu, bo po kilku dniach traci już swoją wyrazistość. 
     Zapraszam do zrobienia hummusu według przepisu Agnieszki no jest na prawdę  rewelacyjny... :)
 

 



Składniki:
  • Puszka ciecierzycy (400g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki tahini - pasta sezamowa
  • Duży ząbek czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Przegotowana woda
  • Sól
  • Pieprz

 

Przygotowanie:
Ciecierzycę należy odsączyć z zalewy i przepłukać wodą, a następnie zostawić na sitku żeby obciekła. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy oliwę, pastę sezamową, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Jeśli nasza pasta (hummus) jest zbyt gęsta, to należy dodać trochę wody (ilość zależy od nas jaką gęstość chcemy uzyskać). 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 listopada 2020

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Zapiekanki inne niż z bułką.
 
     Każdy pamięta zapiekanki z bagietką sprzedawane z okienka w przyczepach przerobionych z Niewiadówek na punkty gastronomiczne. Ok! Młodsze pokolenie nie pamięta....
 
     Od tego czasu minęło wiele czasu i wiele się zmieniło, a także poszerzył się wachlarz przepisów na zapiekani. 
 
     Oto kolejny przepis i życzymy smacznego


Link do filmu z przepisem: 080 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami -Przepis wegański, czyli dla każdego!



Składniki:
  • 250g kaszy jaglanej
  • 150g  suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie cukinie
  • 100-150g sera wegańskiego
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W tym czasie wydrążamy cukinię i to co wydrążymy dodajemy do cebuli i dalej podsmażamy. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojony czosnek (lub przeciskamy przez prasę), zioła - bazylię, oregano (jak nie mamy świeżych to suszone) i dusimy. Na końcu dodajemy suszone pomidory, ugotowaną kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu aby składniki się połączyły i gotowe. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie, a na wierzchu kładziemy ser żółty. Cukinie układamy w lekko natłuszczonej brytfance i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 25 do 30 minut. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Surówka - mizeria z ogórka i rzodkiewki

Fenomenalna mizeria.
 
Mizerię uwielbiałem od dziecka i tak mi jakoś zostało do dziś, że jest na szczycie moich ulubionych surówek.
     Ogórki mają tą właściwość i przewagę nad większością warzyw, że zawierają dużo wody, i to tej wody która jest najbardziej właściwa, czyli odpowiednio zjonizowana.



Link do filmu z przepisem:
 077 - Surówka do obiadu lub grilla - Mizeria z ogórka i rzodkiewki - Jak pozbyć się migreny?



Składniki:
  • Ogórki
  • Rzodkiewki
  • Kwaśna śmietana
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie:

Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ogórki obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w plasterki lub ścieramy na specjalnej szatkownicy, z której powstają równiutkie plasterki. Dodajemy śmietanę (tyle aby składniki dokładnie się połączyły), łyżkę szczypiorku, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Jabłka karmelizowane - Deser bez cukru

Fajny i zdrowy deser. 

 
     Deser owocowy i bez dodatku cukru tylko z samym miodem. 
    Wszystkie składniki poprawiają zdrowie, podczas kiedy wszelkie słodycze na bazie cukru je osłabiają lub wręcz trwale uszkadzają nasze organy i to nie tylko zęby oraz prowadzą do otyłości... :)
 
     Nawet cynamon ma też szereg właściwości pro zdrowotnych.
 
 

 



Składniki:
  • 5 średniej wielkości jabłek
  • ok. 40g masła
  • duża łyżka miodu 
  • łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy jabłka na mniejsze kawałki (wielkość dowolna). Rozpuszczamy w rondlu masło i wrzucamy pokrojone jabłka. Moc palnika musi być dosyć wysoka, bo prażenie jabłek nie będzie trwać zbyt długo (kilka minut, zależy to od gatunku jabłek, twarde jabłka dłużej, a miękkie krócej) i należy często mieszać. Gdy jabłka będą już szkliste - stracą swój surowy smak dodajemy miód (jak mamy kwaśne to dodać ciut więcej) i trzymamy jeszcze ok. 2 minut na ogniu cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 7 sierpnia 2020

Sałatka ze szpinakiem i chipsami z boczku

Nieziemska sałatka! 
     Kiedy jest mowa o jedzeniu warzyw wiele osób bagatelizuje sobie ten temat. Często są chorzy, chodzą do lekarza, łykają lekarstwa... Kiedy ktoś powie im, że powinien się zdrowo odżywiać i jeść dużo warzyw, to odpowiadają:
- A ja to co królik, że mam zielsko wsuwać? 
    Osobiście nie miałem nigdy oporów do jedzenia warzyw! Na szczycie mojej top listy były:
  1. Kanapki z pomidorem
  2. Kanapki ze szczypiorkiem
  3. Kanapki z ogórkiem kiszonym
  4. ...

    i o oczywiście bez wędlin. Wracając do osób, które łykają leki. Chcę powiedzieć, że większość lekarstw powstała i zawiera substancje, które znajdują się w naturze. Oczywiście przemysł farmaceutyczny bierze np roślinkę, która leczy. Potem robi wyciągi wszystkich substancji i bada, która na co działa. A na koniec robi wersję syntetyczną... Bo inaczej nie zarobi.  

     Podsumowując łykacz leków nadal jest królikiem, tylko warzyw w pigułce w wersji syntetycznej (często o zmienionej budowie molekularnej) i niestety nie zawsze zdrowych ze skutkami ubocznymi... :)

P.S. Za wiele odkryć naukowych substancji leczniczych przydzielono nagrody nobla... Niestety 85% tych odkryć nigdy nie zostało wykorzystanych... Dlaczego? Może nie da się ich zsyntetyzować?


Link do filmu z przepisem:
071 - Sałatka ze szpinakiem i chipsami z boczku - Jak być bardziej odpornym na stres?


Składniki:
  • opakowanie szpinaku
  • 150g suszonych pomidorów
  • 120g oliwek
  • 150g chudego boczku w cienkich plastrach
  • 2 garście słonecznika
  • troszkę soli
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Boczek smażymy na patelni (aby powstały chipsy) i układamy na papierowym ręczniku aby obciekł nadmiar tłuszczu. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak przekładamy do salaterki, sypiemy uprażony słonecznik, następnie kładziemy  pomidory, oliwki i polewamy oliwą z suszonych pomidorów (dosyć obficie), na samym końcu kładziemy chipsy z boczku (jeśli są duże to łamiemy na mniejsze kawałki). Tak przygotowaną sałatkę jeśli nie będzie spożywana od razu, to wstawiamy do lodówki, natomiast gdy podamy ją bezpośrednio do jedzenia, należy przemieszać i delikatnie posolić (odrobinę).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 2 sierpnia 2020

Mini zapiekanki z cukinią

Zapiekanki z cukinią

 
     Nie jestem fanem odchudzania. Nie spinam się i napinam się na odchudzanie i może dlatego chudnę...

👉Jak zrobić zapiekanki z cukinią ❓

     Jeśli ktoś ma ochotę na zapiekanki i akurat dba o linię, lub gubi kilogramy, to polecam te zapiekanki, ponieważ nie posiadają one węglowodanów.
Nie jest to klasyczna zapiekanka na bułce więc nie przytyjemy...
 
Zapraszamy na przepis na mini zapiekanki z cukinią.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem:




Sos do zapiekanek
Link do filmu z przepisem:
011 - Sos Czosnkowy domowej roboty 
 

Składniki:
  • cukinia
  • oliwa lub olej
  • salami
  • ser mozzarella lub inny żółty ser 
  • czubryca czerwona

Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plastry takie ok. pół centymetra grubości (mogą być grubsze byle nie cieńsze). Tak pokrojone plastry cukinii układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance. Plastry cukini sypiemy czubrycą, kładziemy salami, a na salami plaster sera. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni (termoobieg) i zapiekamy ok. 13 do 15 minut (zależy jak nam piecze piekarnik), aż ser nam się delikatnie roztopi i lekko przyrumieni.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗