środa, 21 września 2016

Ketchup domowy

Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 3 szt cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • papryczka chili jeśli chcemy ketchup ostry
  • 8 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki octu jabłkowego lub więcej 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • ewentualnie gałka muszkatołowa lub cynamon 
Przygotowanie:
   Obrane i pokrojone pomidory wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę i stawiamy na kuchnię. Gdy wszystko zacznie się gotować dokładamy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę. Zmniejszamy dopływ ciepła i na wolnym ogniu gotujemy przez godzinę.
  Odstawiamy garnek do wystudzenia, wyjmujemy ziele i listek, a reszte blendujemy. Stawiamy z powrotem na kuchnię i gotujemy ok. 2 godz. (w zależności czy chcemy ketchup bardziej lub mniej gęsty) bez przykrycia aby odparować nadmiar soku, co jakiś czas mieszając.
   Aby zapobiec rozpryskiwaniu się, obwiązujemy garnek gazą. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy. Gotujący się ketchup wkładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Aby mieć pewność, że słoiki dobrze się zamknęły pasteryzujemy je przez 10-15 min.
Aby zmniejszyc ilość cukru i soli możemy użyć pomidorów malinowych.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz