czwartek, 2 czerwca 2016

Przepis na sos tzatziki

 Sos tzatziki do dań mięsnych


     Ogórek zielony jest wspaniałym warzywem odkwaszającym nasz organizm. Zawiera wiele cennych składników odżywczych tj. witaminy A, C, K, magnez, krzem i potas. 
      Ogórek doskonale alkalizuje i nawadnia nasz organizm, a jego wysoka zawartość błonnika jest doskonałym lekarstwem na zaparcia. 
     Warto również wiedzieć, że świeży sok jest doskonałym sposobem na obniżenie gorączki zarówno u dzieci jak i dorosłych...


Link do filmu z przepisem:
105 - Najlepszy przepis na domowy Sos Tzatziki -Idealny do dań mięsnych, wędlin i jajek
 
 

 


Składniki:
  • 1 duży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka koperku
  • 1 duży jogurt typu greckiego (400ml)
  • sól
  • pieprz
 
Przygotowanie:
     Ogórek dobrze umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i zostawić na 10 minut aby puścił sok. 
     Następnie dobrze odciskamy i dodajemy pozostałe składniki: jogurt, drobno pokrojony koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze mieszamy... 
     Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. aby się składniki przegryzły.

Smacznego :)


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz