niedziela, 24 listopada 2019

Placuszki bananowe

   Placuszki, racuszki, to wspomnienie dzieciństwa. Dziś jednak można cieszyć się dużym urozmaiceniem.
     Z mojego dzieciństwa, prawie pół wieku temu i wcześniej, można było liczyć tylko na jeden dodatek - jabłko🍎🍏. Było to za czasów gdy w sklepie był sznurek i ocet... Teraz możemy dodać, to co nam przyjdzie do głowy😁.
     Dziś Agnieszka proponuje placuszki 🍌🍌🍌 bananowe. 😀



Składniki:
  • 2 duże dojrzałe banany (najlepiej takie z czarnymi kropkami)
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub innej
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka miodu lub ksylitol, erytrytol
  • łyżeczka octu jabłkowego/winnego lub sok z cytryny 
  • dowolne mleko roślinne
  • 3 łyżki oleju/oliwy 
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, sodę, śmietanę, miód (jak ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu), olej i ocet. Wszystko mieszamy łyżką i dodajemy tyle mleka roślinnego, aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany (jak nabierzemy ciasto na łyżkę, to ma spadać warstwami, a nie lać się). Nabieramy łyżką porcję ciasta i smażymy na suchej patelni, na wolnym ogniu. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

6 komentarzy:

  1. Wolałabym dodać trochę mniej mąki,n p pół szklanki ,czy też by wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zmniejszyć ilość mąki, ale trzeba również zmniejszyć ilość pozostałych składników.

      Usuń
  2. Czy placuszki wyjdą bez octu, bo nie używam wcale albo czym go zamienić? :)

    OdpowiedzUsuń