Probiotyki w kieliszku
Co zrobić z kieliszkiem do koniaku, gdy nie pijesz koniaku, a zakładam, że jeśli już pijesz koniak to dla zdrowotności, jak mówiły nasze babcie...😀😀😀
Dziś propozycja porcji probiotyków, czyli zakwas z buraków w kieliszku do koniaku.
Składniki:
- buraki
- czosnek
- liść laurowy
- ziele angielskie
Wszystko zalać przegotowaną i wystudzoną zimną wodą, tak aby woda całkiem przykryła buraki (nie mogą wystawać buraki z wody). Słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą i obwiązać gumką, postawić w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach zacznie się pojawiać piana (naturalny proces fermentacji), którą należy zbierać.
Zakwas po 7 dniach jest gotowy do spożycia. Wystarczy zlać do słoika i przechowywać w lodówce, a buraki możemy zjeść lub wykorzystać do zupy, sałatki itp.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Tutaj mozna kupic tylko buraki juz sparzone :(
OdpowiedzUsuńMy nic takiego nie sprzedajemy... :)
Usuń