
Długo byłem zafiksowany na fakt, iż mleko nie istnieje, do momentu przeczytania książki jednego ze sławnych amerykańskich sportowców polskiego pochodzenia... Pokazałem Agnieszce książkę i po treningach Aga zaczęła mi serwować koktajle węglowodanowe na mleku... tylko już ryżowym.😃
Jednak mój umysł był nadal zamknięty na inne opcje! Raz wpadłem do kuchni... Patrzę! A Agnieszka zajada płatki na mleku... Moje przerażenie było ogromne! Co najmniej jakby ktoś złamał 5 przykazanie... Wydusiłem z siebie:
- Mleko i płatki?! 😱 - a w głowie miałem💬: - Białka i węglowodany💣. Aga podniosła głowę, spojrzała na mnie i ze stoickim spokojem, jakby to było tak oczywiste, jak fakt, że woda jest mokra i odpowiedziała:
- Mleko ryżowe - OK!!! zamurowało mnie! Po chwili się ocknąłem. Przez głowę💭 przeleciało mi, że zawsze lubiłem płatki i skwitowałem:
- To ja też chcę! 😁
Składniki na mleko ryżowe:
- 1 szkl. ugotowanego ryżu (dowolnego)
- 4 szkl. przegotowanej letniej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy (jak ktoś chce - nie obowiązkowe)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze (1 min) na jednolitą konsystencję. Takie mleko możemy przechowywać w lodówce do 2 dni, przed użyciem należy dobrze wymieszać. Jeśli lubimy płatki na ciepło to należy takie mleko podgrzać pamiętając aby cały czas mieszać (inaczej przywrze do garnka).
Na koniec zalewamy mleko płatkami... 😄 albo na odwrót... 😋
Fajny przepis!!!
OdpowiedzUsuń