środa, 30 kwietnia 2025

Przepis na jajka po turecku


Jajka po turecku

 
    Jajka sadzone już mi się znudziły, jeśli macie tak jak ja to ta opcja się Wam spodoba, bo dzięki specjalnej technice z chochlą jajka są podobne do sadzonych, a ponieważ nie smażone, to zdrowsze. 

    👉Jak zrobić jajka w koszulkach❓

    Krótko mówiąc zróbcie jajka po turecku...
 
    Zapraszamy na przepis na jajka po turecku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 

Link do filmu z przepisem
Jajka po turecku - Białkowe śniadanie 
 




Składniki:

  • 2 jajka L
  • 100g jogurtu greckiego 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • ok. 40g masła 
  • 1/2-1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżka octu 
  • pieprz 
  • sól
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 1/3 łyżeczki kuminu 
  • opcjonalnie płatki chili
  • zielenina do przybrania
Przygotowanie:

Przepis na jajka po turecku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek po turecku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie jogurtu: Do jogurtu greckiego dodaje się starty lub przeciśnięty mały ząbek czosnku, pół łyżeczki soku z cytryny, odrobinę pieprzu i soli, a następnie całość dokładnie miesza [00:56]. Gotowy jogurt odstawia się na bok [01:41].

  • Przygotowanie masła: Masło należy roztopić i zagotować [01:51]. Po zagotowaniu dodaje się 1/3 łyżeczki papryki wędzonej i 1/3 łyżeczki kuminu, miesza, a następnie wyłącza ogień, gdy poczuje się aromat przypraw [02:24].

  • Gotowanie jajek w koszulkach:

    • W garnku należy rozgrzać wodę, doprowadzając ją powoli do zagotowania (około 1-1,5 litra) [02:01].

    • Do wody wsypuje się pół łyżeczki soli i wlewa łyżkę octu, a następnie miesza [03:41].

    • Jajko wbija się do małej miseczki [02:49].

    • Na chochelkę nakłada się kropelkę oliwy lub oleju i dokładnie rozsmarowuje [03:25].

    • Jajko wylewa się na chochelkę i wkłada do lekko gotującej się wody [04:02]. Woda ma tylko delikatnie się gotować.

    • Gdy brzegi jajka zaczną się ścinać, chochelkę zanurza się w wodzie [04:17].

    • Jajko gotuje się przez około 2,5 do 3 minut, aż białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko płynne [04:27].

    • Po ugotowaniu jajko delikatnie podważa się nożem i wyjmuje [05:12]. Proces powtarza się dla drugiego jajka [05:25].

  • Składanie dania: Na talerz przekłada się przygotowany jogurt [05:58]. Na jogurcie układa się ugotowane jajka [06:17]. Całość polewa się przygotowanym masłem [06:29]. Na koniec danie przybiera się dowolną zieleniną [06:36]. Dla osób lubiących pikantniejsze smaki, danie można posypać płatkami chili [06:44].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz