Bułki z rabarbarem
👉Jak zrobić bułeczki z rabarbarem❓
Składniki:
- 3 pełne szklanki mąki (użyłam orkiszowej)
- ok. 280-300ml słodkiej śmietanki np. 12%
- 50g masła
- 100g cukru
- 25g drożdży
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka łodyg rabarbaru
- ksylitol lub inny słodzik do rabarbaru
Przepis na bułeczki z rabarbarem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bułeczek z rabarbarem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Roztopione masło należy ostudzić [00:50].
Drożdże rozpuścić z cukrem i niewielką ilością słodkiej śmietanki 12%, podgrzanej do około 35 stopni Celsjusza [01:16].
Do mąki orkiszowej (można zamienić na pszenną) wlać słodką śmietankę i wyrabiać ciasto [02:18].
Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki [02:39].
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości [02:54].
Przygotowanie rabarbaru
Formowanie bułeczek
Wyrośnięte ciasto przełożyć na delikatnie podsypany mąką blat [04:09].
Ciasto zagnieść i uformować wałeczek, a następnie podzielić na 10 lub 12 części, w zależności od preferowanej wielkości bułeczek [04:19].
Z każdego kawałka ciasta uformować bułeczkę, rozpłaszczyć ją i nałożyć porcję rabarbaru [04:52].
Zlepić bułeczki, formując je podłużnie lub okrągło [05:02].
Ułożone bułeczki na blaszce przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia [05:48].
Przygotowanie kruszonki
Kruszonka składa się z masła, mąki i ksylitolu (lub cukru/innego słodzika) [06:06].
Pieczenie bułeczek
Serwowanie
Bułeczki są gotowe po ostygnięciu, idealne do kawy, jako deser lub na śniadanie [07:23]
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz