piątek, 18 kwietnia 2025

Przepis na pierś z kurczaka w warzywach

Pierś kurczaka w warzywach po Polsku

    Mamy dania azjatyckie, meksykańskie, kababy z bliskiego wschodu i kurczaka po tajsku, a dziś jest kurczak po polsku. 


    👉Jak zrobić pierś z kurczaka z warzywami❓

    Można zrobić także danie Polskie czyli kuchnia europejska bo taki kurczak może zrobić każdy w polak lub obcokrajowiec w całej Europie i nikt nie zaprzeczy że to najlepszy obiad.
    Zapraszamy na przepis Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem




Składniki:

  • ok. 700g piersi (jedna podwójna)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 papryki w różnych kolorach 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 mały kalafior 
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki oliwy/oleju 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • sól 
  • pieprz 
  • koperek lub natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na pierś kurczaka z warzywami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania piersi kurczaka z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Krok 1: Przygotowanie cebuli i czosnku

    • Pokrój cebulę w drobną kostkę [01:10].

    • Zeszklij cebulę na 2-3 łyżkach dowolnego tłuszczu [01:10].

    • Drobno pokrój czosnek [02:18].

    • Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż przez minutę [03:40].

  • Krok 2: Przygotowanie i przyprawienie kurczaka

    • Umyj i osusz pierś z kurczaka [02:48].

    • Pokrój pierś z kurczaka w większą kostkę [02:48].

    • Przypraw kurczaka słodką papryką [03:12], pieprzem [03:12] i solą [03:23].

    • Wymieszaj, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso [03:28].

    • Dodaj przyprawioną pierś z kurczaka do cebuli z czosnkiem [03:53].

    • Podsmażaj przez około 5 minut [04:00].

  • Krok 3: Przygotowanie warzyw

    • Pokrój cukinię i paprykę (dwa kolory) w większą kostkę [04:15].

    • Kalafior podziel na mniejsze różyczki [04:25].

    • Dodaj warzywa do piersi z kurczaka [05:15].

    • Duś całość przez 10 minut [05:44].

  • Krok 4: Dodanie śmietanki i duszenie

    • Po 10 minutach dodaj słodką śmietankę 30% [06:04].

    • Dodaj więcej pieprzu [06:20] i soli [06:26] do smaku.

    • Wymieszaj [06:32] i duś całość do miękkości mięsa i warzyw [06:32].

  • Krok 5: Serwowanie

    • Gdy danie jest gotowe, wyłącz ogień i podawaj na talerze [06:50].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz