poniedziałek, 28 kwietnia 2025

Przepis na keto chleb z mąką bambusową

Keto chleb z mąką bambusową

    Wiele przepisów z diety KETO idealnie wpasowuje się w dietę ROZDZIELNĄ.


    👉Jak zrobić chleb niskowęglowodanowy❓

    Takim przykładem jest chleb białkowy, chleb bez węglowodanów, chleb który można podać z wędlinami lub raczej wędliny z tym chlebem i właśnie taki chleb możecie zrobić według przepisu Agnieszki.
    Zapraszamy na przepis na keto chleb z mąki bambusowej.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 250g białego sera 
  • 3 jajka
  • 55g mąki bambusowej
  • 25g łuski babki jajowatej 
  • 50g siemienia lnianego 
  • 25g pestek słonecznika 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka octu z winogron/jabłkowego 
Przygotowanie:

Przepis na keto chleb z mąką bambusową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto chleba z mąką bambusową, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie masy serowej: Na początku należy zmiksować biały ser z jajkami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji [01:36].

  • Dodanie suchych składników: Do zmiksowanego sera z jajkami wsypuje się łuskę babki jajowatej [01:54], sodę oczyszczoną, mąkę bambusową [02:08], ziarna słonecznika i siemię lniane [02:19].

  • Dodanie płynnych składników i przypraw: Następnie dodaje się łyżkę octu winogronowego lub jabłkowego, sól i kilka łyżek ciepłej wody [02:27].

  • Mieszanie ciasta: Całość należy dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gęsta i jednolita [02:37].

  • Przekładanie do formy: Gotową masę przekłada się do foremki wyłożonej papierem do pieczenia [03:00].

  • Wygładzanie powierzchni: Powierzchnię chlebka wygładza się łyżką zwilżoną wodą [03:39].

  • Pieczenie: Chleb wstawia się do nagrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza) i piecze przez 50 minut [03:56].

  • Suszenie: Po 50 minutach chleb wyjmuje się z foremki, zdejmuje papier i piecze jeszcze przez 10 minut w celu dosuszenia. Można zwiększyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza, aby chleb nie był mokry [04:08].

  • Studzenie: Upieczony chleb należy pozostawić do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem [04:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz