niedziela, 20 kwietnia 2025

Przepis na roladę ze schabu z porem i marchewką

Rolada ze schabu z porem i marchewką

    Znudziły się kotleciki schabowe?
    To super!
    Dziś ze schabu zrobimy roladę...


    👉Jak zrobić roladę ze schabu z porem i marchewką❓

    W tym przepisie jest pewien niuans i dlatego warto obejrzeć, a potem zrobić ten przepis.
    To co jest najważniejsze, to przygotowanie schabu, a szczegóły w filmie.
    Zapraszamy na przepis na roladę ze schabu z porem.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • ok. kilogram schabu środkowego 
  • kawałek białej części pora (ok. 20cm)
  • 1 duża marchewka 
  • 3 duże ząbki czosnku 
  • 130g żółtego sera 
  • pieprz 
  • sól 
  • papryka słodka 
  • majeranek 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na roladę ze schabu z porem i marchewką (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rolady ze schabu z porem i marchewką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw:

    • Pokrój pora w półplasterki [01:05].

    • Rozgrzej kilka łyżek tłuszczu na patelni i wrzuć pokrojonego pora [01:48].

    • Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach [01:59].

    • Dodaj startą marchewkę do pora [02:27] i smaż całość przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną [02:36].

    • Drobno pokrój duży ząbek czosnku [02:46].

    • Dodaj czosnek do pora i marchewki [07:19], a następnie dopraw solą i pieprzem [07:25].

    • Smaż całość jeszcze przez dwie minuty, a następnie wyłącz ogień i odstaw warzywa do wystudzenia [07:36].

  • Przygotowanie schabu:

    • Wybierz ładny kawałek schabu, nie za gruby, i rozetnij go w kształt prostokąta [03:10].

    • Rozbierz delikatnie schab tłuczkiem [08:08].

    • Przeciśnij czosnek i rozsmaruj go po całej powierzchni schabu [08:26].

    • Dopraw schab solą [09:00], pieprzem [09:10], słodką papryką [09:18] i majerankiem [09:29].

  • Przygotowanie nadzienia i zwijanie rolady:

    • Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach [09:44].

    • Dodaj ser do wystudzonych warzyw i wymieszaj [10:02].

    • Wyłóż warzywa na schab, zostawiając około 10 cm od brzegu nieposmarowane [10:15].

    • Zwiń schab w roladę [10:56].

    • Zwiąż roladę sznurkiem, aby nic nie wypadło [11:27].

  • Pieczenie:

    • Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką [12:30].

    • Włóż roladę do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół) i piecz przez półtorej godziny [12:38].

    • Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby rolada się zarumieniła [12:48].

  • Po upieczeniu:

    • Po upieczeniu pozostaw roladę na około 10 minut, aby "zwięzła" i łatwiej się kroiła, a soki pozostały w środku [13:04].

    • Zdejmij sznurek [13:24].

Roladę można podawać jako mięso do obiadu lub po wystudzeniu i włożeniu do lodówki, jako wędlinę [14:49].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz