wtorek, 11 marca 2025

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie

Biała kiełbasa w piwie

    Święta wielkanocne kojarzą mi się z białym boczkiem i białą kiełbasą. 
    Biała kiełbasa musi być na zimno, czyli w formie wędliny...


    👉Jak zrobić białą kiełbasę w cebuli i piwie❓

    Też możecie zrobić na święta białą kiełbaskę na zimno jako wędlinę na świąteczne śniadanie.
    Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 1kg surowej białej kiełbasy 
  • 3 duże cebule 
  • 1 szkl. piwa
  • 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka zwykłej musztardy 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
Przygotowanie:

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania białej kiełbasy pieczonej w piwie i cebuli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Szklenie cebuli [01:07]: Na patelni należy zeszklić pokrojoną cebulę na 2-3 łyżkach dowolnego tłuszczu.

  • Nakłuwanie kiełbasy [02:00]: W międzyczasie, gdy cebula się podsmaża, surową białą kiełbasę należy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach z każdej strony.

  • Doprawianie cebuli [02:43]: Zeszkloną cebulę należy przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Można użyć papryki ostrej lub słodkiej, w zależności od preferencji. Całość dokładnie wymieszać.

  • Przygotowanie naczynia do pieczenia [03:54]: Doprawioną cebulę należy przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić po całym dnie.

  • Dodanie piwa [04:15]: Na cebulę wlać piwo.

  • Układanie kiełbasy [04:43]: Na cebuli z piwem ułożyć surową białą kiełbasę.

  • Przygotowanie marynaty [05:02]: W osobnej miseczce przygotować marynatę, mieszając musztardę (zwykłą i francuską), odrobinę papryki (słodkiej lub ostrej) i majeranku.

  • Smarowanie kiełbasy [05:45]: Przygotowaną marynatą posmarować kiełbaskę.

  • Pieczenie [06:25]: Naczynie z kiełbasą włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piec przez 50 minut.

  • Podlewanie podczas pieczenia [06:36]: W trakcie pieczenia, 2-3 razy, należy polewać kiełbaskę wytworzonym sosem (zawierającym piwo).

Gotową białą kiełbasę pieczoną w piwie można podawać z chrzanem, ćwikłą lub musztardą [06:52].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz