niedziela, 9 marca 2025

Przepis na sos chrzanowy na ciepło

Sos chrzanowy na ciepło

    Nie zawsze przepis dotyczy posiłku.
    Od czasu do czasu warto zwrócić uwagę na jakiś dodatek, który sam w sobie nie stanowi obiadu, kolacji lub śniadania.


    👉Jak zrobić sos chrzanowy do obiadu ❓

    W tym filmie Agnieszka prezentuj właśnie taki dodatek czyli sos chrzanowy na ciepło, do dań mięsnych jak również np wegetariańskich, czyli jest idealny do jajek na twardo.
    Zapraszamy na przepis na sos chrzanowy
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem

 
 

 
Składniki:
  • 100g chrzanu ze słoiczka (minimum 60% chrzanu) lub świeżego 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 30g masła 
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • pieprz 
  • sól
  • sok z cytryny (ilość według upodobań)
Przygotowanie:

Przepis na sos chrzanowy na ciepło (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu chrzanowego na ciepło, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Roztop masło lub inny tłuszcz na patelni [01:04].

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę [01:05] i podsmaż ją na patelni, aż się zeszkli [01:45].

  • Pokrój czosnek w drobną kostkę [01:56].

  • Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj czosnek i podsmażaj przez minutę [02:20].

  • Wlej słodką śmietankę 30% [02:31].

  • Dodaj chrzan, najlepiej taki bez dodatków, z wysoką zawartością procentową chrzanu [02:50].

  • Dopraw pieprzem [03:10] i solą [03:16].

  • Dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania [03:20].

  • Gotuj przez około dwie minuty, aż sos zgęstnieje, a następnie wyłącz ogień [03:20].

  • Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go stopniowo, aby uzyskać odpowiedni smak [03:36].

  • Spróbuj sosu i oceń, czy potrzebuje więcej soku z cytryny [03:54].

Gotowy sos idealnie pasuje do jajek na twardo, pieczonych mięs lub ryb [04:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz