poniedziałek, 3 marca 2025

Przepis na roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika

Roladki schabowe

   Zamiast kotletów schabowych można zrobić roladki schabowe... 


   👉Jak zrobić roladki schabowe❓ 

   Początek jest taki sam jak przy robieniu kotletów schabowych, tylko w pewnym momencie trzeba zmienić kierunek i podążyć zamiast w kierunku patelni, to w kierunku piekarnika. 
   No dobra po drodze też jest kilka niuansów, ale o tym opowie Wam Agnieszka w filmie. 
   Zapraszamy na przepis na roladki schabowe z pieczarkami z piekarnika. 
   Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:

  • 10 plastrów schabu (1kg)
  • 400g pieczarek
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • sól 
  • pieprz 
  • 10 kawałków żółtego sera (o boku 1cm)
  • 10 plastrów surowego boczku 
Przygotowanie:

Przepis na roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania roladek schabowych z pieczarkami i żółtym serem, pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie farszu pieczarkowego

    • Zetrzyj pieczarki i duś je na niewielkiej ilości tłuszczu, aż nadmiar wody wyparuje [01:02].

    • Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj ją do podsmażonych pieczarek [01:50]. Całość smaż jeszcze przez 5 minut [02:32].

    • Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do pieczarek [02:42].

    • Dopraw farsz pieprzem [03:09] i solą [03:16], a następnie dokładnie wymieszaj [03:20].

  • Przygotowanie roladek

    • Pokrój schab na plastry o grubości około centymetra [03:35].

    • Rozbij plastry schabu, aby były cienkie [03:41].

    • Każdy plaster schabu posól i popieprz [03:45].

    • Na każdy plaster schabu nałóż farsz pieczarkowy z żółtym serem [03:53].

    • Zawiń roladki, a następnie owiń każdą roladkę dodatkowo plastrem boczku [04:25].

  • Pieczenie roladek

    • Ułóż przygotowane roladki w naczyniu wysmarowanym oliwą lub olejem [05:22].

    • Wstaw roladki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza [05:42].

    • Piec przez 45 minut, początkowo przykrywając papierem do pieczenia, a na ostatnie 15 minut zdejmij papier, aby roladki się zarumieniły [05:54]. Jeśli masz pokrywkę, możesz jej użyć, a następnie ją zdjąć [06:06].

Gotowe roladki schabowe z pieczarkami i serem pieczone w piekarniku [06:18] można podawać z ulubionymi dodatkami [06:57].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz