Kurczak curry z warzywami po tajsku
Miałem taki okres w życiu, że jadłem tylko drób, a raczej prawie tylko
bo może 10 razy na rok była wieprzowina na święta i na grillu...
👉Jak zrobić kurczak curry❓
Jeśli ktoś ma podobną fazę na drób do mojej to może skorzystać z
przepisu Agnieszki i do swojej kolekcji obiadowej dołożyć kurczaka po
tajsku z warzywami.
Zapraszamy na przepis na kurczaka carry po tajsku.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 750g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 2-3 ząbki czosnku
- 200ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 czubata łyżeczka curry
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- ewentualnie sól i pieprz
- do posypania kolendra lub natka pietruszki
Przepis na kurczaka curry z warzywami po tajsku (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kurczaka curry z warzywami po tajsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cebuli i czosnku
Przygotowanie i smażenie kurczaka
Przygotowanie i dodanie warzyw
Pokrój marchewkę w plasterki (nie za cienkie, nie za grube) [04:00].
Paprykę pokrój w większą kostkę [04:08].
Cukinię pokrój na pół, a następnie te plasterki na ćwiartki [04:12].
Dodaj łyżeczkę czerwonej pasty curry (możesz dodać więcej, jeśli lubisz ostrzejszy smak) [04:49].
Dodaj pokrojone warzywa do kurczaka [05:12].
Wszystko wymieszaj [05:22].
Dodanie sosów i duszenie
Doprawianie i podanie
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz