czwartek, 13 marca 2025

Przepis na roladę z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i
suszonymi pomidorami

    Od lat upominam się by Agnieszka zrobiła moje ulubione...
    No dobra! Tym razem zrobiła ROLADĘ z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami...


    👉Jak zrobić ROLADĘ Z MIĘSA MIELONEGO ze szpinakiem i suszonymi pomidorami❓     

    Zrobiła i muszę przyznać ze jest fantastyczna.
    Tak inna wersja kotletów mielonych.
    Zapraszamy na przepis na roladę z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 800g mięsa mielonego (użyłam z uda indyka)
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu do podsmażenia cebuli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej
  • sól
  • pieprz 
  • 100g suszonych pomidorów 
  • 150g szpinaku (świeżego)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oleju/oliwy do podsmażenia szpinaku (użyłam oleju z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:

Przepis na roladę z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rolady z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [00:55]: Pokrój cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli.

  • Przygotowanie mięsa [01:40]: Do mięsa mielonego dodaj podsmażoną cebulę, dopraw pieprzem, słodką papryką i solą. Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

  • Przygotowanie szpinaku [02:57]: Pokrój czosnek w drobną kostkę i podsmaż go krótko na niewielkiej ilości tłuszczu (np. oleju z suszonych pomidorów), uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodaj umyty i osuszony szpinak i smaż tylko do momentu, aż zwiędnie. Dopraw szpinak pieprzem i solą, wymieszaj i zdejmij z ognia.

  • Formowanie rolady [04:20]: Rozłóż papier do pieczenia i posmaruj go oliwą. Wyłóż na papier mięso mielone, formując prostokąt o odpowiedniej grubości. Na mięsie równomiernie rozłóż przygotowany szpinak i suszone pomidory.

  • Zwijanie i pieczenie [05:54]: Pomagając sobie papierem do pieczenia, zwiń mięso w roladę. Upewnij się, że boki są dobrze zlepione, aby farsz nie wypłynął. Zawiń roladę z powrotem w papier do pieczenia. Włóż tak przygotowaną roladę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez 50 minut. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia rozetnij papier, aby rolada zarumieniła się z wierzchu [07:04].

  • Odpoczynek [07:26]: Po upieczeniu odczekaj 10 minut przed pokrojeniem rolady.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz