środa, 30 kwietnia 2025

Przepis na jajka po turecku


Jajka po turecku

 
    Jajka sadzone już mi się znudziły, jeśli macie tak jak ja to ta opcja się Wam spodoba, bo dzięki specjalnej technice z chochlą jajka są podobne do sadzonych, a ponieważ nie smażone, to zdrowsze. 

    👉Jak zrobić jajka w koszulkach❓

    Krótko mówiąc zróbcie jajka po turecku...
 
    Zapraszamy na przepis na jajka po turecku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 

Link do filmu z przepisem
Jajka po turecku - Białkowe śniadanie 
 




Składniki:

  • 2 jajka L
  • 100g jogurtu greckiego 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • ok. 40g masła 
  • 1/2-1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżka octu 
  • pieprz 
  • sól
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 1/3 łyżeczki kuminu 
  • opcjonalnie płatki chili
  • zielenina do przybrania
Przygotowanie:

Przepis na jajka po turecku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek po turecku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie jogurtu: Do jogurtu greckiego dodaje się starty lub przeciśnięty mały ząbek czosnku, pół łyżeczki soku z cytryny, odrobinę pieprzu i soli, a następnie całość dokładnie miesza [00:56]. Gotowy jogurt odstawia się na bok [01:41].

  • Przygotowanie masła: Masło należy roztopić i zagotować [01:51]. Po zagotowaniu dodaje się 1/3 łyżeczki papryki wędzonej i 1/3 łyżeczki kuminu, miesza, a następnie wyłącza ogień, gdy poczuje się aromat przypraw [02:24].

  • Gotowanie jajek w koszulkach:

    • W garnku należy rozgrzać wodę, doprowadzając ją powoli do zagotowania (około 1-1,5 litra) [02:01].

    • Do wody wsypuje się pół łyżeczki soli i wlewa łyżkę octu, a następnie miesza [03:41].

    • Jajko wbija się do małej miseczki [02:49].

    • Na chochelkę nakłada się kropelkę oliwy lub oleju i dokładnie rozsmarowuje [03:25].

    • Jajko wylewa się na chochelkę i wkłada do lekko gotującej się wody [04:02]. Woda ma tylko delikatnie się gotować.

    • Gdy brzegi jajka zaczną się ścinać, chochelkę zanurza się w wodzie [04:17].

    • Jajko gotuje się przez około 2,5 do 3 minut, aż białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko płynne [04:27].

    • Po ugotowaniu jajko delikatnie podważa się nożem i wyjmuje [05:12]. Proces powtarza się dla drugiego jajka [05:25].

  • Składanie dania: Na talerz przekłada się przygotowany jogurt [05:58]. Na jogurcie układa się ugotowane jajka [06:17]. Całość polewa się przygotowanym masłem [06:29]. Na koniec danie przybiera się dowolną zieleniną [06:36]. Dla osób lubiących pikantniejsze smaki, danie można posypać płatkami chili [06:44].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 28 kwietnia 2025

Przepis na keto chleb z mąką bambusową

Keto chleb z mąką bambusową

    Wiele przepisów z diety KETO idealnie wpasowuje się w dietę ROZDZIELNĄ.


    👉Jak zrobić chleb niskowęglowodanowy❓

    Takim przykładem jest chleb białkowy, chleb bez węglowodanów, chleb który można podać z wędlinami lub raczej wędliny z tym chlebem i właśnie taki chleb możecie zrobić według przepisu Agnieszki.
    Zapraszamy na przepis na keto chleb z mąki bambusowej.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 250g białego sera 
  • 3 jajka
  • 55g mąki bambusowej
  • 25g łuski babki jajowatej 
  • 50g siemienia lnianego 
  • 25g pestek słonecznika 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka octu z winogron/jabłkowego 
Przygotowanie:

Przepis na keto chleb z mąką bambusową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto chleba z mąką bambusową, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie masy serowej: Na początku należy zmiksować biały ser z jajkami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji [01:36].

  • Dodanie suchych składników: Do zmiksowanego sera z jajkami wsypuje się łuskę babki jajowatej [01:54], sodę oczyszczoną, mąkę bambusową [02:08], ziarna słonecznika i siemię lniane [02:19].

  • Dodanie płynnych składników i przypraw: Następnie dodaje się łyżkę octu winogronowego lub jabłkowego, sól i kilka łyżek ciepłej wody [02:27].

  • Mieszanie ciasta: Całość należy dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gęsta i jednolita [02:37].

  • Przekładanie do formy: Gotową masę przekłada się do foremki wyłożonej papierem do pieczenia [03:00].

  • Wygładzanie powierzchni: Powierzchnię chlebka wygładza się łyżką zwilżoną wodą [03:39].

  • Pieczenie: Chleb wstawia się do nagrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza) i piecze przez 50 minut [03:56].

  • Suszenie: Po 50 minutach chleb wyjmuje się z foremki, zdejmuje papier i piecze jeszcze przez 10 minut w celu dosuszenia. Można zwiększyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza, aby chleb nie był mokry [04:08].

  • Studzenie: Upieczony chleb należy pozostawić do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem [04:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 27 kwietnia 2025

Przepis na wytrawne placuszki z masłem orzechowym

Wytrawne placuszki z masłem orzechowym


    Kiedyś były jedne placki... 
    Potem dodano do nich jabłka i już były racuchy z jabłkiem...


    👉Jak zrobić keto placuszki❓

    Teraz możemy zrobić wersję FIT, czyli bez tradycyjnych mąk wysoko węglowodanowych...
    Zapraszamy na przepis na placki z masłem orzechowym.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki bambusowej 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
Przygotowanie:

Przepis na wytrawne placuszki z masłem orzechowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania wytrawnych placuszków z masłem orzechowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciasta

    • Wbij jajka do pojemnika, w którym będziesz miksować składniki [00:55].

    • Dodaj dużą łyżkę masła orzechowego [01:23].

    • Wsyp szczyptę soli i zmiksuj [01:33].

    • Dodaj mąkę bambusową [01:55].

    • Wsyp 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i dodaj kilka łyżek słodkiej śmietanki 30% [02:05].

    • Wymieszaj ciasto, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany, która spływa warstwami [02:30].

  • Smażenie placuszków

    • Rozgrzej suchą patelnię [02:48].

    • Gdy patelnia będzie gorąca, kładź na nią niewielkie porcje ciasta [02:58].

    • Smaż placuszki, aż zarumienią się z jednej strony, a następnie obróć je na drugą stronę [03:36].

  • Podanie

    • Gotowe placuszki można jeść same lub posmarować naturalnym twarożkiem i udekorować warzywami, np. rzodkiewką [04:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Bułeczki z rabarbarem


Bułki z rabarbarem

    Bułeczki drożdżowe to jedne z najbardziej popularnych domowych wypieków.


    👉Jak zrobić bułeczki z rabarbarem❓

    Można zrobić same drożdżówki lub z jakimiś dodatkami, najlepiej z własnego ogródka.
    Zapraszamy na przepis na domowe wypieki.
    Mariusz i Agnieszka
 

 

Składniki:

  • 3 pełne szklanki mąki (użyłam orkiszowej)
  • ok. 280-300ml słodkiej śmietanki np. 12%
  • 50g masła 
  • 100g cukru 
  • 25g drożdży 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • kilka łodyg rabarbaru
  • ksylitol lub inny słodzik do rabarbaru 
Przygotowanie:

Przepis na bułeczki z rabarbarem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bułeczek z rabarbarem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciasta drożdżowego

    • Roztopione masło należy ostudzić [00:50].

    • Drożdże rozpuścić z cukrem i niewielką ilością słodkiej śmietanki 12%, podgrzanej do około 35 stopni Celsjusza [01:16].

    • Do mąki orkiszowej (można zamienić na pszenną) wlać słodką śmietankę i wyrabiać ciasto [02:18].

    • Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki [02:39].

    • Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości [02:54].

  • Przygotowanie rabarbaru

    • Młody rabarbar umyć i drobno pokroić, nie trzeba go obierać [03:05].

    • Do pokrojonego rabarbaru dodać ksylitol (lub cukier/inny słodzik) według uznania oraz łyżeczkę cynamonu, a następnie całość wymieszać [03:45].

  • Formowanie bułeczek

    • Wyrośnięte ciasto przełożyć na delikatnie podsypany mąką blat [04:09].

    • Ciasto zagnieść i uformować wałeczek, a następnie podzielić na 10 lub 12 części, w zależności od preferowanej wielkości bułeczek [04:19].

    • Z każdego kawałka ciasta uformować bułeczkę, rozpłaszczyć ją i nałożyć porcję rabarbaru [04:52].

    • Zlepić bułeczki, formując je podłużnie lub okrągło [05:02].

    • Ułożone bułeczki na blaszce przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia [05:48].

  • Przygotowanie kruszonki

    • Kruszonka składa się z masła, mąki i ksylitolu (lub cukru/innego słodzika) [06:06].

  • Pieczenie bułeczek

    • Podrośnięte bułeczki posmarować śmietanką i posypać przygotowaną kruszonką [06:38].

    • Tak przygotowane bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) i piec około 35 do 40 minut, aż będą rumiane [07:04].

  • Serwowanie

    • Bułeczki są gotowe po ostygnięciu, idealne do kawy, jako deser lub na śniadanie [07:23]


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 20 kwietnia 2025

Przepis na roladę ze schabu z porem i marchewką

Rolada ze schabu z porem i marchewką

    Znudziły się kotleciki schabowe?
    To super!
    Dziś ze schabu zrobimy roladę...


    👉Jak zrobić roladę ze schabu z porem i marchewką❓

    W tym przepisie jest pewien niuans i dlatego warto obejrzeć, a potem zrobić ten przepis.
    To co jest najważniejsze, to przygotowanie schabu, a szczegóły w filmie.
    Zapraszamy na przepis na roladę ze schabu z porem.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • ok. kilogram schabu środkowego 
  • kawałek białej części pora (ok. 20cm)
  • 1 duża marchewka 
  • 3 duże ząbki czosnku 
  • 130g żółtego sera 
  • pieprz 
  • sól 
  • papryka słodka 
  • majeranek 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na roladę ze schabu z porem i marchewką (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rolady ze schabu z porem i marchewką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw:

    • Pokrój pora w półplasterki [01:05].

    • Rozgrzej kilka łyżek tłuszczu na patelni i wrzuć pokrojonego pora [01:48].

    • Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach [01:59].

    • Dodaj startą marchewkę do pora [02:27] i smaż całość przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną [02:36].

    • Drobno pokrój duży ząbek czosnku [02:46].

    • Dodaj czosnek do pora i marchewki [07:19], a następnie dopraw solą i pieprzem [07:25].

    • Smaż całość jeszcze przez dwie minuty, a następnie wyłącz ogień i odstaw warzywa do wystudzenia [07:36].

  • Przygotowanie schabu:

    • Wybierz ładny kawałek schabu, nie za gruby, i rozetnij go w kształt prostokąta [03:10].

    • Rozbierz delikatnie schab tłuczkiem [08:08].

    • Przeciśnij czosnek i rozsmaruj go po całej powierzchni schabu [08:26].

    • Dopraw schab solą [09:00], pieprzem [09:10], słodką papryką [09:18] i majerankiem [09:29].

  • Przygotowanie nadzienia i zwijanie rolady:

    • Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach [09:44].

    • Dodaj ser do wystudzonych warzyw i wymieszaj [10:02].

    • Wyłóż warzywa na schab, zostawiając około 10 cm od brzegu nieposmarowane [10:15].

    • Zwiń schab w roladę [10:56].

    • Zwiąż roladę sznurkiem, aby nic nie wypadło [11:27].

  • Pieczenie:

    • Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką [12:30].

    • Włóż roladę do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół) i piecz przez półtorej godziny [12:38].

    • Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby rolada się zarumieniła [12:48].

  • Po upieczeniu:

    • Po upieczeniu pozostaw roladę na około 10 minut, aby "zwięzła" i łatwiej się kroiła, a soki pozostały w środku [13:04].

    • Zdejmij sznurek [13:24].

Roladę można podawać jako mięso do obiadu lub po wystudzeniu i włożeniu do lodówki, jako wędlinę [14:49].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 19 kwietnia 2025

Przepis na trójkątne bułki z ziarnami

Trójkątne bułki z ziarnami


    Są bułeczki okrągłe, podłużne, w kształcie księżyca, czyli rogaliki.
    Widziałem jakieś prostokątne i to dwa rodzaje, a teraz na horyzoncie pojawiły się bułeczki trójkątne.


    👉Jak zrobić bułeczki z ziarnami❓

    Nie tylko smak jest ważny, ale i forma podania i takie trójkątne też się świetnie prezentują.
    Można je ułożyć na talerzu tak by wyglądały jak kwiat. 
    Zapraszamy na przepis na bułeczki na śniadanie
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 400g mąki orkiszowej typ 630 (można zamienić na pszenną)
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 25g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1,5 szkl. letniej wody (szklanka pojemność 250ml)
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie:

Przepis na domowe bułeczki z ziarnami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułeczek z ziarnami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Rozpuszczenie drożdży [01:00]: Na początku należy rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości cukru i letniej wody.

  • Wyrabianie ciasta [02:20]: Do rozpuszczonych drożdży dodaje się mąkę orkiszową (lub pszenną), mąkę żytnią, sól, siemię lniane, sezam, czarnuszkę i olej. Następnie, powoli wlewając letnią wodę, należy wyrabiać elastyczne i gładkie ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki [02:35].

  • Wyrastanie ciasta [02:58]: Gotowe ciasto przykrywa się ściereczką i odstawia do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość [03:09].

  • Formowanie bułeczek [03:36]: Wyrośnięte ciasto wykłada się na blat, delikatnie podsypuje mąką i formuje kulkę [03:40]. Następnie kulkę dzieli się na 10 w miarę równych kawałków, zazwyczaj dzieląc na pół, a potem każdą połówkę na pięć części [04:38].

  • Drugie wyrastanie i pieczenie [05:19]: Uformowane bułeczki pozostawia się do podrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie wkłada się je do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, góra-dół) i piecze przez 25 minut, aż będą rumiane [05:28].

  • Sprawdzenie upieczenia i studzenie [05:57]: Aby sprawdzić, czy bułeczki są upieczone, należy postukać w nie od spodu – głuchy dźwięk oznacza, że są gotowe. Następnie bułeczki pozostawia się do wystudzenia [06:07].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 18 kwietnia 2025

Przepis na pierś z kurczaka w warzywach

Pierś kurczaka w warzywach po Polsku

    Mamy dania azjatyckie, meksykańskie, kababy z bliskiego wschodu i kurczaka po tajsku, a dziś jest kurczak po polsku. 


    👉Jak zrobić pierś z kurczaka z warzywami❓

    Można zrobić także danie Polskie czyli kuchnia europejska bo taki kurczak może zrobić każdy w polak lub obcokrajowiec w całej Europie i nikt nie zaprzeczy że to najlepszy obiad.
    Zapraszamy na przepis Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem




Składniki:

  • ok. 700g piersi (jedna podwójna)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 papryki w różnych kolorach 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 mały kalafior 
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki oliwy/oleju 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • sól 
  • pieprz 
  • koperek lub natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na pierś kurczaka z warzywami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania piersi kurczaka z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Krok 1: Przygotowanie cebuli i czosnku

    • Pokrój cebulę w drobną kostkę [01:10].

    • Zeszklij cebulę na 2-3 łyżkach dowolnego tłuszczu [01:10].

    • Drobno pokrój czosnek [02:18].

    • Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż przez minutę [03:40].

  • Krok 2: Przygotowanie i przyprawienie kurczaka

    • Umyj i osusz pierś z kurczaka [02:48].

    • Pokrój pierś z kurczaka w większą kostkę [02:48].

    • Przypraw kurczaka słodką papryką [03:12], pieprzem [03:12] i solą [03:23].

    • Wymieszaj, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso [03:28].

    • Dodaj przyprawioną pierś z kurczaka do cebuli z czosnkiem [03:53].

    • Podsmażaj przez około 5 minut [04:00].

  • Krok 3: Przygotowanie warzyw

    • Pokrój cukinię i paprykę (dwa kolory) w większą kostkę [04:15].

    • Kalafior podziel na mniejsze różyczki [04:25].

    • Dodaj warzywa do piersi z kurczaka [05:15].

    • Duś całość przez 10 minut [05:44].

  • Krok 4: Dodanie śmietanki i duszenie

    • Po 10 minutach dodaj słodką śmietankę 30% [06:04].

    • Dodaj więcej pieprzu [06:20] i soli [06:26] do smaku.

    • Wymieszaj [06:32] i duś całość do miękkości mięsa i warzyw [06:32].

  • Krok 5: Serwowanie

    • Gdy danie jest gotowe, wyłącz ogień i podawaj na talerze [06:50].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Przepis na pastę z pieczonej papryki i jajek

Pasta z pieczonej papryki i jajek

    Pasta do kanapek to najszybsze śniadanie jakie można zrobić.
    Konkurować w szybkości może już tylko kanapka z masłem...


    👉Jak zrobić pastę z papryki pieczonej❓

    Pastę można zrobić na 2 sposoby; albo zmieloną dokładnie na miazgę blenderem albo taką wersję ziarnistą jak zrobiła Agnieszka, a jak to zrobiła to już w filmie.
    Zapraszamy na przepis na pastę z pieczonej papryki
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 2 czerwone papryki 
  • 4 jajka ugotowane na twardo (L)
  • 2 łyżki słonecznika 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę z pieczonej papryki i jajek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty z pieczonej papryki i jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie papryki

    • Umyj paprykę i usuń gniazda nasienne [00:49].

    • Pokrój połówki papryki na ćwiartki [01:40].

    • Ułóż paprykę na blaszce skórką do góry [01:49].

    • Dodaj czosnek, chowając go pod paprykę [02:01].

    • Włóż blachę do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piecz przez 20-25 minut [02:08].

    • Po upieczeniu obierz paprykę ze skórki, najlepiej gdy jest jeszcze ciepła [03:22].

    • Rozgnieć obraną paprykę widelcem [04:20].

  • Przygotowanie pozostałych składników

    • Upraż słonecznik [02:19].

    • Ugotuj jajka na twardo, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach [02:44].

  • Łączenie składników

    • Do rozgniecionej papryki dodaj starte jajka [04:52].

    • Dopraw pieprzem [05:02] i solą [05:10].

    • Dodaj uprażony słonecznik [05:16].

    • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki [05:28].

Gotową pastę można podawać na pieczywie [05:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


sobota, 12 kwietnia 2025

Przepis na sałatkę azjatycką z ogórków

Sałatka azjatycka 


    Rzadko pojawia się coś dla wegan.
    Jednak to co może być daniem wegańskim może być również dodatkiem do obiadu każdego innego rodzaju.


    👉Jak zrobić sałatkę z ogórków❓

    Oczywiście nie trzeba być weganinem by zjeść lekką warzywną kolację i taką propozycję ma Agnieszka.
    Zapraszamy na przepis na AZJATYCKĄ sałatkę z ogórków
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem




Składniki:

  • 1 szt. długi ogórek zielony lub 2-3 ogórki gruntowe 
  • 1 ząbek czosnku 
  • kawałeczek imbiru 
  • 1 łyżka sezamu 
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • pół łyżeczki płatków chili 
Przygotowanie:

Przepis na azjatycką sałatkę z ogórków (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania azjatyckiej sałatki z ogórków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Prażenie sezamu: Na początku należy delikatnie uprażyć sezam na suchej patelni [01:00:55]. Po uprażeniu sezam odstawia się do przestudzenia [01:01:40].

  • Krojenie ogórków: Następnie należy pokroić ogórki w plasterki – nie za cienkie, nie za grube. Nie obiera się ich, a jedynie odcina końce [01:02:03].

  • Przygotowanie czosnku i imbiru: Kolejnym krokiem jest starcie jednego ząbka czosnku oraz małego kawałka imbiru na tarce [01:02:56].

  • Łączenie składników: Starte imbir i czosnek dodaje się do pokrojonego ogórka [01:03:53].

  • Dodawanie przypraw i sosów: Do ogórka z imbirem i czosnkiem dodaje się płaską łyżeczkę cukru trzcinowego (lub zwykłego), płatki chili (ilość według uznania, sugerowana to pół łyżeczki), uprażony sezam, ocet ryżowy, sos sojowy oraz olej sezamowy [01:04:00].

  • Mieszanie: Całość należy dokładnie potrząsnąć (po nakręceniu naczynia), aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i oblepiły ogórki [01:04:43].

  • Chłodzenie: Po dokładnym wymieszaniu sałatkę należy włożyć do lodówki na 15 minut do pół godziny, aby się schłodziła i przeszła smakiem przypraw [05:10].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Przepis na długie kluchy z pikantną omastą

Długie kluchy

    Dziś 2 przepisy w jednym filmie czyli 2in1❗
    Tradycyjne omasty z polskiej kuchni mogą się nieraz znudzić, chociaż ja tego u siebie nie zaobserwowałem.


    👉Jak zrobić długie kluchy❓

    👉Jak zrobić pikantny azjatycki sos❓

    Jeśli macie z tym problem, to Agnieszka proponuje azjatycką ostrą polewkę (lub jak kto woli można nazwać to sosem) do długich klusek ziemniaczanych.
    Zapraszamy na przepis na długie kluchy.
 



Składniki - Kluchy:

  • 500g ugotowanych ziemniaków 
  • 250g skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 150-200ml zimnej wody 
 Składniki - Polewka:
  • ok. 2 cm korzenia imbiru 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub innego słodzika 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypiorek
Przygotowanie:

Przepis na długie kluski z pikantną azjatycką polewą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania długich klusek z pikantną azjatycką polewą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

1. Przygotowanie ciasta na kluski:

  • Ugotowane ziemniaki, najlepiej mączyste lub ugotowane w mundurkach, należy utłuc tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę [01:10].

  • Do wystudzonych ziemniaków dodaje się sól i płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej [01:49].

  • Następnie stopniowo dolewa się zimną wodę, wyrabiając ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji [02:09].

  • Aby sprawdzić, czy masa jest odpowiednia, należy zrobić testową kluskę – jeśli nie pęka i nie rozpada się, ciasto jest gotowe [02:42].

2. Formowanie i gotowanie klusek:

  • Z przygotowanego ciasta formuje się długie kluski o długości około 20 cm [03:52].

  • Wodę w garnku lekko soli się i doprowadza do zagotowania [04:10].

  • Kluski wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje przez dwie minuty od momentu wypłynięcia, najlepiej partiami [05:59].

  • Po ugotowaniu kluski wyławia się [06:31].

3. Przygotowanie azjatyckiego sosu (omasty):

  • Do garnka wlewa się 3-4 łyżki dowolnego oleju i bardzo mocno go podgrzewa [04:48].

  • Do gorącego oleju dodaje się starty czosnek i imbir, sezam, łyżeczkę cukru (np. trzcinowego) oraz łyżeczkę płatków chili [05:20].

  • Całość dokładnie się miesza [05:49].

4. Podanie dania:

  • Ciepłe kluski polewa się przygotowanym azjatyckim sosem [07:02].

  • Danie można indywidualnie wymieszać na talerzu, aby każda kluska była pokryta sosem [07:31].

  • Do ozdoby można użyć posiekanego szczypiorku [07:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 8 kwietnia 2025

Przepis na wytrawne babeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami

Babeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami

    Jak wiecie nie jestem fanem słodyczy.
    Kiedyś dwa razy do roku napadała mnie ochota na czekoladę i kupowałem taką "z okienkiem" i znikała w mgnieniu oka.
    Na święta i imieniny jadłem ciasta, pod warunkiem że był to sernik.


    👉Jak zrobić wytrawne babeczki ❓

    Nie mam nic przeciwko fantastycznym deserom.
    Pod warunkiem, że nie zawierają cukru.
    Cukier starłem się odstawić kompletnie i przestałem słodzić nawet kawę.
    Chociaż nie wyobrażałem sobie, że można pić kawę bez cukru, a dziś nie wyobrażam sobie, że można pić kawę z cukrem.
    Dziś uważam, że taka kawa z cukrem jest fuj...
    Dla takich osób jak ja ten przepis Agnieszki jest fantastycznym rozwiązaniem.
    Zapraszamy na przepis na wytrawne babeczki
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Wytrawne babeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami
 



Składniki:

  • 300g mąki (użyłam orkiszowej)
  • 100g suszonych pomidorów 
  • 100g oliwek
  • 300ml napoju roślinnego (użyłam owsianego)
  • 100ml oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wytrawne babeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania wytrawnych babeczek z oliwkami i suszonymi pomidorami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciasta:

    • Wszystkie składniki na ciasto należy dokładnie połączyć [02:40].

    • Ciasto powinno być gęste [03:45].

  • Dodanie oliwek i suszonych pomidorów:

    • Oliwki, zarówno czarne, jak i zielone, należy pokroić na mniejsze kawałki [02:49].

    • Suszone pomidory również pokroić na mniejsze kawałki [03:30].

    • Pokrojone oliwki i pomidory dodać do ciasta i dokładnie wymieszać [03:38].

  • Napełnianie foremek:

    • Foremki na babeczki wyłożyć papilotkami [04:07].

    • Ciasto przełożyć do foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości [04:19].

  • Pieczenie:

    • Babeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) [05:10].

    • Piec przez około 30-35 minut, do suchego patyczka [05:10].

  • Studzenie:

    • Po upieczeniu wyjąć babeczki z piekarnika i pozostawić do wystudzenia [05:21].

Gotowe babeczki są miękkie [06:34] i doskonale nadają się na śniadanie, również dla dzieci do szkoły [06:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗