piątek, 21 listopada 2025

Przepis na śledzie w sosie chrzanowym

Śledzie w sosie chrzanowym  

    Śledzie w sosie chrzanowym Dziś w kuchni Agnieszki i Amelki przygotujemy coś prostego, a zarazem wyjątkowego – śledzie w sosie chrzanowym! Kremowe, lekko pikantne, idealne na święta, imprezę albo pyszną kolację. 🌿
    Agnieszka pokaże, jak połączyć chrzan, majonez i śmietanę w sos, który idealnie otuli nasze śledziki.
    Do tego kilka trików, jak porządnie je wymoczyć i doprawić, żeby były idealne w smaku.
    Amelka oczywiście pilnuje kamery i dobrego humoru 😉


    👉Jak zrobić śledzie w sosie chrzanowym❓

    Zobacz przepis krok po kroku i koniecznie daj znać w komentarzu, czy lubisz takie klasyczne śledziowe przepisy. 🐟
    📌 Subskrybuj kanał, kliknij dzwoneczek i zostaw łapkę w górę — dzięki temu wspierasz nasze przepisy! 💬
    A jeśli chcesz więcej inspiracji, znajdziesz nas też na Instagramie.
    Zapraszamy na przepis na śledzie w sosie chrzanowym.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:
  • płatów śledziowych 
  • 2 łyżki chrzanu 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Śledzie w sosie chrzanowym - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi w sosie chrzanowym:

  1. Przygotowanie śledzi:

    • Płaty śledziowe (solone) należy porządnie wymyć w zimnej wodzie i wymoczyć, zmieniając wodę nawet kilka razy, aby uzyskać odpowiednią dla siebie słoność [02:56].

    • Osusz śledzie papierowym ręcznikiem [03:18].

    • Pokrój śledzie w paseczki [04:23].

  2. Przygotowanie sosu:

    • Pokrój cebulę w drobną kosteczkę [01:04].

    • Do pozostałych składników sosu dodaj pokrojoną cebulkę [02:02].

    • Wlej sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym) [02:19].

    • Dopraw pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) [02:29].

    • Całość dokładnie wymieszaj [02:38].

    • Uwaga: Autorka nie dodawała soli, ponieważ śledzie i majonez są słone, ale można ją dodać, jeśli jest potrzeba [06:33].

  3. Łączenie i przechowywanie:

    • Pokrojone śledzie dorzuć do sosu chrzanowego [04:43].

    • Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki śledzia oblepiły się sosem [05:00].

    • Przełóż śledzie do mniejszej miseczki lub słoika i wstaw na całą noc do lodówki. Śledzie są idealne do jedzenia dopiero następnego dnia, gdy smaki się przegryzą [05:11, 05:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz