wtorek, 25 listopada 2025

Przepis na pierniczki niskowęglowodanowe

Pierniczki niskowęglowodanowe 

   Święta coraz bliżej, a u nas w kuchni… aromat pierniczków unosi się jak szalony! 😄
   Agnieszka przygotowała pyszne, mięciutkie i aromatyczne pierniczki niskowęglowodanowe – idealne dla osób na diecie keto lub low carb, ale tak dobre, że zjadają je nawet ci, którzy żadnej diety nie mają!
   Mariusz nagrywa, kawa węszy i kręci się po kuchni, a my działamy – mieszamy, wypełniamy foremki świątecznymi kształtami i pieczemy małe, pachnące cuda. 🎄
    Dla osób niskowęglowodanowych – BOMBA!
    Dla osób nieniskowęglowodanowych – też BOMBA, tylko kliknijcie w kartę i sprawdźcie klasyczną krajankę piernikową.
    Dajcie znać w komentarzach, jakie ciasteczka pieczecie na święta.
    I pamiętajcie – trzy razy w tygodniu możecie nas wesprzeć punktami, a nam robi się wtedy cieplutko na sercu! ❤️


    👉Jak zrobić pierniczki niskowęglowodanowe❓

    Zapraszamy na przepis na pierniczki niskowęglowodanowe.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:
  • 40g mąki kokosowej 
  • 15g ksylitolu lub innego słodzika (można więcej)
  • 10g kakao
  • 5g cynamonu 
  • 10g przyprawy do piernika (bez cukru)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 3 jajka M
  • 25g oleju kokosowego 
  • 50g kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
Przygotowanie:

Kakaowe pierniczki niskowęglowodanowe - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto pierniczków kakaowych:

  1. Mieszanie składników suchych:

    • W misce wymieszaj mąkę kokosową, kakao, cynamon, przyprawę do piernika (bez cukru), sodę i ksylitol (lub inny słodzik).

  2. Przygotowanie składników mokrych:

    • Roztop olej kokosowy, a następnie go wystudź.

    • Do innej miski dodaj kwaśną śmietanę, rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy oraz wbij jajka.

    • Całość zmiksuj.

  3. Łączenie i formowanie ciasta:

    • Wlej masę mokrą do suchych składników i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.

    • Ciasto nakładaj do foremek w kształcie ozdób świątecznych (lub użyj foremek do mufinek).

  4. Pieczenie i studzenie:

    • Włóż pierniczki do nagrzanego piekarnika (180°C).

    • Piecz 20 do 25 minut. Czas pieczenia należy dostosować do grubości nałożonego ciasta – im grubsza warstwa, tym dłużej.

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw w nim pierniczki na 10 minut.

    • Wyjmij pierniczki z piekarnika i ostrożnie wyciągnij z foremek.

  5. Wykończenie (opcjonalnie):

    • Pierniczki można polać polewą.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz