niedziela, 30 listopada 2025

Przepis na domowy pasztet wieprzowo drobiowy

Domowy pasztet

    Dziś w kuchni Agnieszki powstaje najlepszy domowy pasztet wieprzowo-drobiowy – kremowy, aromatyczny i bez żadnych polepszaczy! 🥩🔥
    Jeśli myślicie, że pasztet to trudna sprawa, to… zobaczycie, że jest prostszy niż wyciągnięcie bulionu z lodówki 😉
    Pokażę Wam krok po kroku, jak zrobić mięciutki, wilgotny pasztet, który perfekcyjnie się kroi i jeszcze lepiej smakuje na świeżym pieczywie.
    W filmie znajdziecie: – jak ugotować mięso i warzywa, – kiedy dodać wątróbkę, – jakie przyprawy dają najlepszy smak, – jak doprawić masę, – jak piec, żeby nie spalić góry 🍞🔥
    Jeśli jesteście tu pierwszy raz – rozgośćcie się!
    A dla stałych widzów: dziękujemy za wszystkie cudowne komentarze ❤️
    Pani Katarzyno – bardzo się cieszymy, że bułeczki z twarogiem wyszły przepyszne!


    👉Jak zrobić domowy pasztet wieprzowo-drobiowy❓

    
Zapraszamy na przepis na domowy pasztet.
 
    Mariusz i Agnieszka 
 

Link do filmu z przepisem
 


Składniki:
  1. 900g łopatki wieprzowej lub karkówki
  2. 800g udźca z indyka lub udek z kurczaka 
  3. 200g słoniny 
  4. 250g boczku surowego (bez skóry)
  5. 300g wątróbki drobiowej 
  6. 1 duża cebula 
  7. 2 marchewki 
  8. 1 pietruszka 
  9. kawałek selera
  10. 1/2-1 szklanka bulionu z gotowania mięsa 
  11. 4 jajka L
  12. 4 liście laurowe 
  13. 7 kulek ziela angielskiego 
  14. płaska łyżeczka pieprzu w ziarnach
  15. 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  16. 1 łyżeczka majeranku 
  17. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  18. 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 
  19. sól
Przygotowanie:

Tradycyjny Pasztet Domowy - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego pasztetu wieprzowo-drobiowego:

  1. Wstępne gotowanie mięsa:

    • Umyj i pokrój mięso (boczek, słoninę, udziec z indyka/kurczaka) i umieść w garnku (boczek i słonina powinny iść na spód) [00:51, 01:24].

    • Dodaj cebulę pokrojoną na ćwiartki, liść laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie [03:32, 04:03].

    • Zalej zimną wodą – woda powinna tylko przykryć mięso [04:03].

    • Doprowadź do zagotowania i od tego momentu gotuj przez pół godziny na wolnym ogniu [04:23, 04:34].

  2. Dodanie warzyw i dalsze gotowanie:

    • Po 30 minutach dodaj warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) [04:55, 05:23].

    • Wsyp sól [05:39].

    • Gotuj pod przykryciem jeszcze przez godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie i będzie się rozpadać [05:45, 05:54].

  3. Dodanie wątróbki:

    • Dodaj drobiową wątróbkę [05:59].

    • Gotuj jeszcze przez 10 minut i wyłącz [06:18, 06:27].

  4. Mielenie:

    • Wyłów mięso i warzywa i odstaw do wystudzenia (można to zrobić wieczorem i zostawić na noc) [06:27, 06:38].

    • Wystudzone mięso i warzywa zmiel w maszynce dwukrotnie [07:33, 07:47].

  5. Ostatnie mieszanie:

    • Dodaj przyprawy (gałkę muszkatołową, pieprz mielony, majeranek, paprykę słodką) oraz sól do smaku [08:41].

    • Wbij jajka [09:06].

    • Całość dokładnie wymieszaj [09:43].

    • W trakcie mieszania dolej około pół szklanki bulionu, w którym gotowało się mięso. Masa po wyrobieniu powinna być luźna – jeśli jest zbyt sucha, dodaj więcej bulionu [09:55, 10:32].

  6. Pieczenie:

    • Przełóż masę do foremek (keksówek), które wcześniej wysmarowano tłuszczem [10:32, 10:42].

    • Ubij pasztet, aby nie było pustych przestrzeni, i wyrównaj powierzchnię [10:52, 11:27].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [11:30].

    • Piecz półtorej godziny [11:36]. Jeśli pasztet mocno się spieka, przykryj go papierem do pieczenia [11:41].

  7. Studzenie:

    • Zostaw pasztet do całkowitego wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki [11:59, 12:10].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz