Domowy pasztet
👉Jak zrobić domowy pasztet wieprzowo-drobiowy❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 900g łopatki wieprzowej lub karkówki
- 800g udźca z indyka lub udek z kurczaka
- 200g słoniny
- 250g boczku surowego (bez skóry)
- 300g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2-1 szklanka bulionu z gotowania mięsa
- 4 jajka L
- 4 liście laurowe
- 7 kulek ziela angielskiego
- płaska łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- sól
Tradycyjny Pasztet Domowy - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego pasztetu wieprzowo-drobiowego:
Wstępne gotowanie mięsa:
Umyj i pokrój mięso (boczek, słoninę, udziec z indyka/kurczaka) i umieść w garnku (boczek i słonina powinny iść na spód) [00:51, 01:24].
Dodaj cebulę pokrojoną na ćwiartki, liść laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie [03:32, 04:03].
Zalej zimną wodą – woda powinna tylko przykryć mięso [04:03].
Doprowadź do zagotowania i od tego momentu gotuj przez pół godziny na wolnym ogniu [04:23, 04:34].
Dodanie warzyw i dalsze gotowanie:
Dodanie wątróbki:
Mielenie:
Ostatnie mieszanie:
Dodaj przyprawy (gałkę muszkatołową, pieprz mielony, majeranek, paprykę słodką) oraz sól do smaku [08:41].
Wbij jajka [09:06].
Całość dokładnie wymieszaj [09:43].
W trakcie mieszania dolej około pół szklanki bulionu, w którym gotowało się mięso. Masa po wyrobieniu powinna być luźna – jeśli jest zbyt sucha, dodaj więcej bulionu [09:55, 10:32].
Pieczenie:
Przełóż masę do foremek (keksówek), które wcześniej wysmarowano tłuszczem [10:32, 10:42].
Ubij pasztet, aby nie było pustych przestrzeni, i wyrównaj powierzchnię [10:52, 11:27].
Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [11:30].
Piecz półtorej godziny [11:36]. Jeśli pasztet mocno się spieka, przykryj go papierem do pieczenia [11:41].
Studzenie:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz