sobota, 29 listopada 2025

Przepis na pasztet z pieczarek i słonecznika

Pasztet z pieczarek  

    Kremowy, aromatyczny i obłędnie prosty!
    Dziś na kanale robimy pasztet, który nie potrzebuje piekarnika, nie zawiera mięsa i… znika szybciej niż Mariusz zdąży ustawić ostrość 😄
    Pieczarki, słonecznik, czosnek i cebulka – cała magia kryje się w kilku składnikach, które po zmiksowaniu zmieniają się w wegetariański cud.

    👉Jak zrobić pasztet z pieczarek i słonecznika❓


    To idealny smarowidłowy hit do pieczywa keto, żytniego, pszennego… właściwie do każdego!
    Jeśli macie w domu słoiczki – napełnijcie je od razu, bo ta pasta znika w tempie ekspresowym.
    Do tego jak zwykle trochę humoru, dobrej energii i pysznych aromatów z kuchni Agnieszki.
    Subskrybujcie, klikajcie i piszcie komentarze – uwielbiamy Was czytać!
    Zapraszamy na przepis na wegetariański pasztet z pieczarek i słonecznika.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Wegetariański Pasztet, który Znika! Prosty Przepis z Pieczarek
 


Składniki:
  • 500g pieczarek 
  • 150g pestek słonecznika 
  • 70g masła klarowanego lub innego tłuszczu 
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 
  • płaska łyżeczka tymianku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Wegetariański pasztet z pieczarek i słonecznika - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania wegetariańskiego pasztetu z pieczarek:

  1. Smażenie bazy:

    • Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na niewielkiej ilości klarowanego masła lub innego tłuszczu [01:05, 01:59].

    • Pokrój pieczarki na mniejsze kawałki [02:17].

    • Dorzucaj pieczarki do cebulki i podsmażaj, aż wyparuje nadmiar wody [03:18, 03:29].

  2. Prażenie słonecznika:

    • Na osobnej, suchej patelni podpraż pestki słonecznika [03:49].

  3. Doprawianie i finalne smażenie:

    • Pokrój czosnek w plasterki [04:22, 04:28].

    • Dorzucaj czosnek do pieczarek [04:44].

    • Posól, popieprz i dodaj tymianek oraz paprykę wędzoną słodką [04:50, 05:21].

    • Podsmażaj jeszcze przez około 3 minuty [05:21].

    • Wyłącz i odstaw [05:30].

  4. Miksowanie:

    • Podsmażone pieczarki przełóż do pojemnika [05:35].

    • Dodaj uprażone pestki słonecznika [05:52].

    • Całość zmiksuj na gładką masę [06:03].

  5. Przechowywanie:

    • Gotowy pasztet przełóż do słoiczków lub miseczki [06:43].

    • Jeśli używasz miseczki, po wygładzeniu powierzchni możesz zalać ją na wierzchu roztopionym masłem, aby pasztet nie obsychał [06:43].

    • Pasztet ląduje w lodówce po wystudzeniu [06:55].

    • Pasztet jest gotowy do jedzenia od razu po zmiksowaniu, nie wymaga pieczenia [06:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz