piątek, 21 lutego 2025

Przepis na oponki piwne


Oponki piwne

    Co rok przychodzi taki jeden dzień. Ten dzień to święto każdego obżartucha, ale jeśli nie jesteście w tej grupie, to też możecie zrobić sobie pyszne domowe oponki piwne.


    👉Jak zrobić oponki piwne bez sera❓

    W tym filmie zachęcamy do zrobienia oponek piwnych i to domowych oponek, a nie kupowanych w sklepie.
    Zapraszamy na przepis na oponki piwne.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić oponki piwne❓ - Przepis na tłusty czwartek lub na deser
 




Składniki:

  • 500g mąki 
  • 100g gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • 25g drożdży 
  • 50g cukru 
  • 70g masła 
  • 180-190ml jasnego piwa
  • kilka kropli esencji z wanilii 
Przygotowanie:

Przepis na oponki piwne (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania oponek piwnych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie zaczynu drożdżowego [01:01]: Do gęstej śmietany w temperaturze pokojowej dodaj drożdże i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw zaczyn na bok.

  • Roztopienie masła [01:45]: Roztop masło i ostudź je do temperatury 36-37 stopni Celsjusza.

  • Wyrabianie ciasta [02:11]: Do miski z rozpuszczonymi drożdżami dodaj mąkę, roztopione i przestudzone masło, kilka kropli ekstraktu z wanilii oraz porcjami piwo w temperaturze pokojowej. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Możesz użyć robota kuchennego.

  • Wyrastanie ciasta [03:38]: Przykryj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

  • Formowanie oponek [04:04]: Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat. Rozpłaszcz je na grubość 1,5 do 2 centymetrów. Za pomocą szklanki wykrawaj kółeczka, a w środku, używając kieliszka, zrób otwór, tworząc kształt oponki. Powtórz z pozostałym ciastem.

  • Drugie wyrastanie [06:09]: Uformowane oponki przykryj ściereczką i zostaw do podrośnięcia na około 20 minut.

  • Smażenie [06:17]: Rozgrzej olej na patelni lub w szerokim garnku do temperatury 175 stopni Celsjusza. Smaż oponki, aż będą złociste i rumiane.

  • Wykończenie [07:33]: Usmażone oponki posyp cukrem pudrem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz