piątek, 14 lutego 2025

Przepis na gołąbki bez zawijania


Gołąbki bez zawijania

    Czego to Agnieszka nie wymyśli... No dobra; Czego to ludzie nie wymyślą...

    👉Jak zrobić keto gołąbki bez zawijania❓


    Jak masz 2 lewe ręce i w kuchni robisz spustoszenie niczym słoń w składzie porcelany, to zawsze dasz radę ogarnąć gołąbki bez zawijania. A jak sobie świetnie radzisz z gotowaniem, a w kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, to dla odmiany możesz zrobić gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.
    Zapraszamy na przepis na gołąbki bez zawijania z piekarnika.





Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam mieszane wieprzowo- wołowe)
  • 700g kapusty białej lub włoskiej 
  • 2 cebule 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 300g passaty pomidorowej 
  • 1 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej 
  • 4 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • sól 
  • pieprz 
  • zielenina do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na gołąbki bez zawijania (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania gołąbków bez zawijania, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kapusty [01:02]: Z białej kapusty należy wyciąć głąb, a następnie bardzo drobno ją poszatkować lub zetrzeć na tarce. Poszatkowaną kapustę posolić i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na 20-30 minut, aby zmiękła i puściła sok. Po tym czasie odcisnąć kapustę z nadmiaru wody i dodać ją do mięsa mielonego [04:17].

  2. Przygotowanie cebuli [02:38]: Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na dwóch łyżkach dowolnego tłuszczu, tylko do zeszklenia. Zeszkloną cebulę dodać do mięsa mielonego [03:18].

  3. Doprawianie mięsa [03:51]: Do mięsa dodać łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, pieprz [03:58] oraz jajko [04:11].

  4. Wyrabianie masy [04:45]: Całość dokładnie wyrobić.

  5. Formowanie i obsmażanie gołąbków [05:10]: Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. W tym czasie formować gołąbki dowolnej wielkości. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, obsmażać gołąbki z dwóch stron po minucie na każdą stronę [05:27].

  6. Układanie w naczyniu [06:17]: Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu do zapiekania.

  7. Przygotowanie sosu [06:44]: Do rondelka wlać passatę pomidorową i bulion (mięsny lub warzywny). Dodać łyżeczkę bazylii [06:54], jeden duży ząbek czosnku [06:59] oraz doprawić pieprzem i solą [07:08]. Poczekać, aż sos się zagotuje [07:15].

  8. Zalewanie i pieczenie [07:31]: Zagotowany sos wlać na przygotowane gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 35 minut [07:53].

  9. Podanie [08:11]: Gotowe gołąbki najlepiej smakują ciepłe. Po wierzchu można posypać je zieleniną, np. koperkiem [08:21].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz