Gołąbki bez zawijania
👉Jak zrobić keto gołąbki bez zawijania❓
Jak masz 2 lewe ręce i w kuchni robisz spustoszenie niczym słoń w składzie porcelany, to zawsze dasz radę ogarnąć gołąbki bez zawijania. A jak sobie świetnie radzisz z gotowaniem, a w kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, to dla odmiany możesz zrobić gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.
Link do filmu z przepisem
Jak zrobić GOŁĄBKI bez zawijania na KETO obiad - Gołąbki w sosie pomidorowym z piekarnika
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (użyłam mieszane wieprzowo- wołowe)
- 700g kapusty białej lub włoskiej
- 2 cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 300g passaty pomidorowej
- 1 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
- 4 łyżki dowolnego tłuszczu
- sól
- pieprz
- zielenina do posypania
Przepis na gołąbki bez zawijania (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania gołąbków bez zawijania, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kapusty [01:02]: Z białej kapusty należy wyciąć głąb, a następnie bardzo drobno ją poszatkować lub zetrzeć na tarce. Poszatkowaną kapustę posolić i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na 20-30 minut, aby zmiękła i puściła sok. Po tym czasie odcisnąć kapustę z nadmiaru wody i dodać ją do mięsa mielonego [04:17].
Przygotowanie cebuli [02:38]: Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na dwóch łyżkach dowolnego tłuszczu, tylko do zeszklenia. Zeszkloną cebulę dodać do mięsa mielonego [03:18].
Doprawianie mięsa [03:51]: Do mięsa dodać łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, pieprz [03:58] oraz jajko [04:11].
Wyrabianie masy [04:45]: Całość dokładnie wyrobić.
Formowanie i obsmażanie gołąbków [05:10]: Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. W tym czasie formować gołąbki dowolnej wielkości. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, obsmażać gołąbki z dwóch stron po minucie na każdą stronę [05:27].
Układanie w naczyniu [06:17]: Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Przygotowanie sosu [06:44]: Do rondelka wlać passatę pomidorową i bulion (mięsny lub warzywny). Dodać łyżeczkę bazylii [06:54], jeden duży ząbek czosnku [06:59] oraz doprawić pieprzem i solą [07:08]. Poczekać, aż sos się zagotuje [07:15].
Zalewanie i pieczenie [07:31]: Zagotowany sos wlać na przygotowane gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 35 minut [07:53].
Podanie [08:11]: Gotowe gołąbki najlepiej smakują ciepłe. Po wierzchu można posypać je zieleniną, np. koperkiem [08:21].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz