wtorek, 24 czerwca 2025

Przepis na udziec z indyka pieczony w piekarniku

Udziec z indyka pieczony w piekarniku

    Z czasów przed Agnieszkowych robiłem dużo kurczaków na obiady, a praktycznie mówiąc sam drób.        Wieprzowina to atrakcja na grilla i boczek na święta. No dobra jeszcze bywał schabowy, bo częstowała mnie z reguły rodzina bo chodził dowcip, że mi 1 schabowego w życiu zabrakło na jednym weselu, bo rodzice zebrali się z wesela przed schabowym.


    👉Jak zrobić FIT sos bez mąki❓

    Ja potem jednak przeszedłem głownie na kurczaka, bo jak naszym starszym braciom w wierze praojciec 
    Mojżesz przykazał: prosiaczek jest be, a przepiórka cool.
    Zapraszamy na przepis na pieczeń z indyka
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • ok. 1,2kg udźca z indyka
  • 1 duża cebula 
Marynata 
  • 2 łyżki oliwy/oleju 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżka dowolnej musztardy 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Soczyste Pieczone Udko z Indyka – Idealne na Dietę Rozdzielną


Szukasz pomysłu na pyszny, zdrowy i zgodny z zasadami diety rozdzielnej obiad? To pieczone udko z indyka to strzał w dziesiątkę! Jest niezwykle soczyste, aromatyczne i proste w przygotowaniu.

 Poniżej znajdziesz szczegółowy proces, krok po kroku.

Proces przygotowania:
 * Przygotowanie indyka: Zacznij od udźca z indyka bez kości. Dokładnie go umyj i osusz. Ważne jest, aby pozostawić skórę – dzięki niej mięso pozostanie soczyste podczas pieczenia i nie wyschnie.
 * Przygotowanie marynaty: W osobnej miseczce przygotuj aromatyczną marynatę. Połącz olej (lub oliwę z oliwek), musztardę, sos sojowy, słodką (lub ostrą, jeśli wolisz pikantnie) paprykę, majeranek, pieprz i przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
 * Marynowanie mięsa: Natrzyj udziec indyka przygotowaną marynatą, upewniając się, że pokrywa całą powierzchnię mięsa.
 * Odpoczynek w marynacie: Zamarynowanego indyka umieść w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch połóż posiekaną cebulę. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej indyk się marynuje, tym bardziej będzie aromatyczny i soczysty.
 * Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw naczynie z indykiem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
 * Zrumienienie skórki: Na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia. Dzięki temu skórka indyka pięknie się zrumieni i stanie się chrupiąca.
 * Odpoczynek po pieczeniu: Po upieczeniu wyjmij indyka z piekarnika i pozostaw go na 5-10 minut, zanim zaczniesz kroić. Dzięki temu soki równomiernie rozprowadzą się w mięsie, a ono pozostanie soczyste.
 * Przygotowanie sosu: Soki z pieczenia i cebulę, które pozostały w naczyniu, możesz zblendować i podgrzać, aby stworzyć pyszny sos do mięsa.

Gotowe! To soczyste udko z indyka doskonale smakuje z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz