Sałatka z tuńczyka i awokado
Sałatka dobra na wiele okazji i posiłków, sama w sobie może być np.
kolacją lub dodatkiem na każdą imprezę, a szczególnie na imprezę na
grilla.
👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka❓
Sałatka do grilla to konieczność, a ta sałatka pasuje zarówno dla
wszystkich jak i dla tych co robią grilla i stosują dietę rozdzielną lub
dietę keto.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z awokado i tuńczyka.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1 sztuka awokado
- porządna garść rukoli lub innej sałaty
- 135g odsączonego tuńczyka w sosie własnym lub oleju (1 puszka)
- 1 średnia czerwona cebula
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Oto proces przygotowania przepisu na sałatkę keto z tuńczykiem i awokado:
* Przygotowanie zielonych warzyw: Najpierw należy umyć i osuszyć rukolę (lub inną preferowaną sałatę) [00:54].
* Pokrojenie cebuli: Następnie czerwoną cebulę kroi się w cienkie paski [01:08]. Cebulę delikatnie rozdziela się przed dodaniem do sałaty [01:31].
* Dodanie tuńczyka: Odsączony tuńczyk z puszki (w sosie własnym lub oleju) dodaje się do sałatki [01:51].
* Pokrojenie awokado: Awokado kroi się w kostkę [02:15].
* Przygotowanie dressingu: Dressing przygotowuje się, aby zapobiec ciemnieniu awokado. Polega to na połączeniu soku z cytryny, oliwy z oliwek [03:41], pieprzu [04:05] i soli [04:12]. Składniki są następnie wstrząsane, aby dokładnie się wymieszały [04:19].
* Doprawienie sałatki: Przygotowany dressing wylewa się na sałatkę [04:36].
* Dekoracja: Na koniec posypuje się posiekaną natką pietruszki [04:47].
Sałatka jest gotowa do spożycia natychmiast po przygotowaniu, ale można ją również krótko przechowywać w lodówce. Przed podaniem należy ją dobrze wymieszać, aby połączyć smaki [05:30].
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz