Granita z arbuza
Najpierw podziękowałem, ale za chwile się zreflektowałem:
- Ej!
Mariusz!
Gdzie się podział duch przygody?
Zawsze byłeś pierwszy do
próbowania, a teraz co?
👉Jak zrobić granitę z arbuza w domu❓
- Jak wszyscy to wszyscy, babcia też - a raczej dziadek.
Oliwka wypiła prawie całą, reszta pojechała do domu dla Amelki, a potem
to już tylko zmasowany atak córek na mamę i jest przepis na granitę, na
początek z arbuza.
Zapraszamy na przepis na granitę z arbuza.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1 kg miąższu z arbuza (bez skóry)
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżki miodu, erytrytolu lub cukru
- 100ml przegotowanej wody
Oto proces przygotowania granity arbuzowej, zgodnie z filmem:
* Przygotowanie arbuza:
* Pokrój arbuza na kawałki.
* Usuń pestki z arbuza.
* Blendowanie:
* Umieść kawałki arbuza w blenderze.
* Zblenduj arbuza na gładki mus.
* Mrożenie:
* Przelej mus arbuzowy do płaskiego naczynia (np. blachy do pieczenia).
* Wstaw naczynie z musem do zamrażarki.
* Granitowanie:
* Co około 30-60 minut wyjmuj naczynie z zamrażarki.
* Za pomocą widelca zeskrobuj zamarzniętą warstwę, tworząc kryształki granity.
* Powtarzaj ten proces, aż cały mus zamieni się w puszystą granitę.
* Serwowanie:
* Gotową granitę podawaj w pucharkach lub szklankach.
* Możesz udekorować listkami mięty lub kawałkami arbuza.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz