👉Jak zrobić kotlety siekane❓
Kotlety siekane dają więcej możliwości niż tradycyjne kotlety mielone lub klasyczne kotlety schabowe itp. Dlatego że można je zrobić z rożnymi warzywami i na dodatek bez panierki...
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 650g piersi z kurczaka
- 220g pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 czubate łyżki mąki łubinowej/migdałowej
- 2 jajka XL lub 3 M
- 1 duża łyżka szczypiorku
- sól
- pieprz
Przepis na siekane kotlety z kurczaka i pieczarek (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania siekanych kotletów z kurczaka i pieczarek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kurczaka: Pierś kurczaka należy umyć i osuszyć, a następnie pokroić na bardzo drobne kawałki. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:00:57.
Krojenie cebuli i czosnku: Następnie drobno kroi się cebulę [02:09] i przeciska czosnek [02:39].
Przygotowanie pieczarek: Pieczarki ściera się na tarce o grubych oczkach lub drobno kroi [02:53].
Doprawianie i mieszanie składników: Do pokrojonego kurczaka dodaje się sól [03:33], pieprz [03:37], sporą łyżkę szczypiorku [03:51], jajka [04:06], majonez [04:14], starte pieczarki [04:28] oraz mąkę łubinową (którą można zastąpić migdałową lub kokosową) [04:28]. Całość należy dokładnie wymieszać [04:46].
Smażenie kotletów: Na rozgrzaną patelnię z dowolnym tłuszczem wykłada się porcje masy, formując kotleciki [05:00]. Smaży się je z obu stron na rumiany kolor [05:10]. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki łubinowej [05:14].
Odsączanie tłuszczu: Usmażone kotlety układa się na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu [05:55].
Gotowe kotlety można podawać z ulubioną surówką [06:59].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz