piątek, 16 maja 2025

Papryka faszerowana ryżem, cukinią i pomidorami

   Papryka faszerowana ryżem, cukinią i
pomidorami

    Na naszym kanale jest już papryka faszerowana mięsem mielonym, a tym razem Agnieszka zrobiła paprykę faszerowaną bez mięsa, paprykę faszerowaną wegetariańską.
    Jeśli zmienimy masło klarowane na inny tłuszcz to może, to być nawet papryka faszerowana wegańska.


    👉Jak zrobić paprykę faszerowaną wegetariańską❓

    Zrobienie papryki faszerowanej to zazwyczaj 2 etapy.
    Przygotowanie farszu, a potem nafaszerowanie papryk i upieczenie.
    Zapraszamy na przepis na paprykę faszerowaną bez mięsa
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

Składniki:
  • 6 sztuk średniej papryki 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cukinia 
  • puszka pomidorów krojonych (400g) lub 4 świeże pomidory 
  • 230g suchego ryżu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa
Przygotowanie:

Przepis na faszerowane papryki (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania faszerowanych papryk, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cebuli: Pokrój cebulę i podsmaż ją na sklarowanym maśle, aż się zeszkli [01:04].

  2. Dodanie cukinii: Pokrój cukinię w drobną kostkę i dodaj ją do zeszklonej cebuli [01:55].

  3. Dodanie czosnku i pomidorów: Gdy cukinia będzie w połowie miękka, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki (lub świeże w sezonie) i podsmaż przez 5 minut [03:13].

  4. Włączenie ryżu i przypraw: Dodaj ugotowany ryż (najlepiej al dente) i dopraw słodką papryką, pieprzem i solą. Pamiętaj, że ryż jest już lekko słony, więc nie przesadzaj z solą. Podgrzewaj przez około 5 minut, aby ryż wchłonął sok z pomidorów [03:40].

  5. Przygotowanie papryk: Odetnij czubki papryk i usuń gniazda nasienne [04:30].

  6. Faszerowanie papryk: Napełnij papryki przygotowanym farszem [05:32].

  7. Pieczenie: Polej papryki oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 30-35 minut, aż papryka delikatnie się pomarszczy [06:22].

Gotowe danie najlepiej smakuje podane na ciepło [06:57].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz