Papryka faszerowana ryżem, cukinią i
pomidorami
👉Jak zrobić paprykę faszerowaną wegetariańską❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 6 sztuk średniej papryki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- puszka pomidorów krojonych (400g) lub 4 świeże pomidory
- 230g suchego ryżu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej
- sól
- pieprz
- oliwa
Przepis na faszerowane papryki (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania faszerowanych papryk, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cebuli: Pokrój cebulę i podsmaż ją na sklarowanym maśle, aż się zeszkli [01:04].
Dodanie cukinii: Pokrój cukinię w drobną kostkę i dodaj ją do zeszklonej cebuli [01:55].
Dodanie czosnku i pomidorów: Gdy cukinia będzie w połowie miękka, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki (lub świeże w sezonie) i podsmaż przez 5 minut [03:13].
Włączenie ryżu i przypraw: Dodaj ugotowany ryż (najlepiej al dente) i dopraw słodką papryką, pieprzem i solą. Pamiętaj, że ryż jest już lekko słony, więc nie przesadzaj z solą. Podgrzewaj przez około 5 minut, aby ryż wchłonął sok z pomidorów [03:40].
Przygotowanie papryk: Odetnij czubki papryk i usuń gniazda nasienne [04:30].
Faszerowanie papryk: Napełnij papryki przygotowanym farszem [05:32].
Pieczenie: Polej papryki oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 30-35 minut, aż papryka delikatnie się pomarszczy [06:22].
Gotowe danie najlepiej smakuje podane na ciepło [06:57].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz