Przepis na sałatkę owocową (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki owocowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Obieranie owoców [01:09]: W pierwszej kolejności obiera się owoce, zaczynając od mandarynek, a następnie przechodząc do truskawek, jabłek, gruszek, kiwi i na końcu bananów, aby zapobiec ich ściemnieniu.
Krojenie owoców [03:33]: Po obraniu owoce są krojone. Film pokazuje krojenie jabłka jako przykład.
Mieszanie składników [05:39]: Pokrojone owoce są mieszane razem w dużej misce.
Przekładanie do salaterki [06:01]: Gotowa sałatka jest przekładana do salaterki, co stanowi przedostatni krok.
Spożycie [06:26]: Ostatnim krokiem jest zjedzenie sałatki.
Przepis na keto chipsy z serka wiejskiego (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto chipsów z serka wiejskiego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Mieszanie składników: Połącz serek wiejski z mozzarellą (startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną w malakserze) oraz przyprawami, takimi jak granulowany czosnek, czerwona czubryca i słodka papryka. Całość dokładnie wymieszaj [02:08].
Formowanie chipsów: Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj po jednej łyżce wymieszanej masy, zachowując odstępy. Następnie spłaszcz każdą porcję [02:44].
Dodawanie oliwy: Na każdą uformowaną porcję dodaj jedną lub dwie krople oliwy, co zapewni chrupkość chipsów po upieczeniu [03:46].
Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 do 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości chipsów, dlatego należy je obserwować, aby były rumiane, ale nie przypalone [04:24].
Studzenie: Po upieczeniu poczekaj, aż chipsy wystygną, a następnie ostrożnie ściągnij je z papieru do pieczenia [04:49].
Jakby ktoś mi powiedział jakieś 30 lat temu, że będą desery bez
węglowodanów, a przede wszystkim bez cukru, to bym pękł ze śmiechu...
👉Jak zrobić keto ptysie z bitą śmietaną❓
Świat idzie do przodu i jak widać dziś można zrobić ptysie z bitą
śmietaną w wersji KETO, czyli bez węglowodanów lub przynajmniej z ich
mikroskopijną zawartością.
1 łyżeczka pudru z ksylitolu/erytrytolu (można dodać więcej)
Przygotowanie:
Przepis na ptysie z bitą śmietaną (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ptysi z bitą śmietaną, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Po wystudzeniu, wbijaj jajka pojedynczo, dokładnie miksując po każdym dodaniu [03:00].
Formowanie i pieczenie ptysi:
Przygotuj blaszkę z piekarnika, wykładając ją papierem do pieczenia [03:49].
Rozkładaj masę na blaszce, tworząc okręgi – możesz użyć łyżki lub rękawa cukierniczego [04:01].
Włóż przygotowane ptysie do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około 20-22 minuty, aż uzyskają złoty kolor [04:42].
Po upieczeniu, pozostaw ptysie do całkowitego wystudzenia [05:05].
Przygotowanie kremu:
Przygotuj śmietankę 30% i serek mascarpone. Ważne jest, aby oba składniki były dobrze schłodzone – śmietankę można nawet włożyć na 15 minut do zamrażalnika, a miskę, w której będziesz miksować, również schłodzić [05:18].
Jeśli używasz śmietanki 36%, zmniejsz ilość serka mascarpone o połowę (np. do 125 g na 250 g śmietanki) [05:49].
Przepis na sałatkę z szynki i pora (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z szynki i pora, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie pora [00:50]: Białą część pora należy pokroić w półplasterki, a następnie sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się ostrości. Po sparzeniu pora należy odcedzić i ostudzić.
Starcie sera [02:11]: Żółty ser należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krojenie składników [02:30]: Szynkę (najlepiej gotowaną lub konserwową), ugotowane na twardo jajka oraz ogórki kiszone należy pokroić.
Dodanie groszku [03:25]: Do pozostałych składników dodać odsączony groszek konserwowy.
Połączenie składników [03:41]: Dodać odsączony i wystudzony por.
Doprawianie [03:52]: Sałatkę doprawić solą i pieprzem.
Dodanie majonezu [04:10]: Dodać majonez, aby wszystkie składniki się połączyły.
Jest zima i w tym tygodniu zapowiadają u nas nawet do -11'C. Po powrocie
do domu jak się zmarznie wiele osób chwyta z coś gorącego by się
rozgrzać, a także wzmocnić odporność.
👉Jak zrobić herbatę owocową❓
Taką herbatkę można przygotować na różne okazje i święta. Smakuje
rewelacyjnie, świetnie pachnie i można sobie popijać przy miłej
lekturze.
Przepis na zimową herbatkę owocową (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zimowej herbatki owocowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie wstępne: Na początku należy wrzucić laski cynamonu do kubeczka, w którym znajduje się już susz owocowy [00:58]. Następnie zaparzyć susz przez 5 minut [01:21].
Dodawanie przypraw i owoców: W międzyczasie do dzbanka wrzucić anyż i goździki [01:53]. Pokroić limonkę i wrzucić ją do dzbanka [02:00]. Następnie pokroić pomarańczę i dodać ją do dzbanka [02:46]. Na koniec pokroić jabłko i również dodać do dzbanka [03:35].
Łączenie składników: Gdy susz się zaparzy, przełożyć laski cynamonu do dzbanka [04:23].
Zakończenie: Dodać zagotowaną wodę do dzbanka [05:19].
Co rok przychodzi taki jeden dzień. Ten dzień to święto każdego
obżartucha, ale jeśli nie jesteście w tej grupie, to też możecie zrobić
sobie pyszne domowe oponki piwne.
👉Jak zrobić oponki piwne bez sera❓
W tym filmie zachęcamy do zrobienia oponek piwnych i to domowych oponek,
a nie kupowanych w sklepie.
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania oponek piwnych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie zaczynu drożdżowego [01:01]: Do gęstej śmietany w temperaturze pokojowej dodaj drożdże i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw zaczyn na bok.
Roztopienie masła [01:45]: Roztop masło i ostudź je do temperatury 36-37 stopni Celsjusza.
Wyrabianie ciasta [02:11]: Do miski z rozpuszczonymi drożdżami dodaj mąkę, roztopione i przestudzone masło, kilka kropli ekstraktu z wanilii oraz porcjami piwo w temperaturze pokojowej. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Możesz użyć robota kuchennego.
Wyrastanie ciasta [03:38]: Przykryj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Formowanie oponek [04:04]: Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat. Rozpłaszcz je na grubość 1,5 do 2 centymetrów. Za pomocą szklanki wykrawaj kółeczka, a w środku, używając kieliszka, zrób otwór, tworząc kształt oponki. Powtórz z pozostałym ciastem.
Drugie wyrastanie [06:09]: Uformowane oponki przykryj ściereczką i zostaw do podrośnięcia na około 20 minut.
Smażenie [06:17]: Rozgrzej olej na patelni lub w szerokim garnku do temperatury 175 stopni Celsjusza. Smaż oponki, aż będą złociste i rumiane.
Zielone pesto zrobione w domu w wersji keto idealnie komponuje się z
pieczywem keto, które jest już na naszym kanele w rożnych wersjach.
👉Jak zrobić pesto z rukoli i pestek słonecznika❓
Jak upieczecie chleb keto to do niego od razu idealnie pasuje pesto z
rukoli i pestek słonecznika, a jeśli nie stosujecie diety keto, to
możecie zjeść z każdym pieczywem.
Przepis na pesto z rukoli i słonecznika (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pesto z rukoli i słonecznika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie rukoli: Umyj i osusz rukolę, najlepiej używając wirówki do sałaty [01:02].
Prażenie pestek słonecznika: Upraż pestki słonecznika [01:15]. Po uprażeniu, odstaw słonecznik do ostygnięcia [01:54].
Miksowanie składników: Do rukoli dodaj sól, sok z cytryny, czosnek i oliwę z oliwek [01:54]. Następnie dodaj przestudzone pestki słonecznika [02:21]. Zmiksuj wszystkie składniki [02:43].
Przechowywanie: Gotowe pesto przełóż do słoiczka, co ułatwia przechowywanie [03:36]. Pesto można przechowywać w lodówce przez 4 do 5 dni [04:13].
Kolejna FIT alternatywa dla klasycznych pancaków, które jak wiadomo są
węglowodanowe i jeszcze polewane syropem, więc robimy bombę
węglowodanową.
👉Jak zrobić placki z awokado i serka wiejskiego❓
Możemy zrobić inną wersję, które nie tylko będą zgodne z dietą keto, a
też będzie to uniwersalne danie, Można podać na śniadanie, kolacje,
obiad, jako przekąskę, dodatkowo zgodne z dietą wegetariańską i
oczywiście rozdzielną.
Zapraszamy na przepis na placuszki z serka wiejskiego.
200g serka wiejskiego (gęstego, jak dużo śmietanki to należy odlać)
awokado
1 jako L
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
czarnuszka lub inne ziarna do posypania
oliwa/olej
Przygotowanie:
Przepis na keto placuszki z twarogu (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto placuszków z twarogu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie masy [02:38]: Wszystkie składniki należy zmiksować, aby uzyskać jednolitą masę na placki.
Wykładanie na blachę [02:53]: Gotową masę wyłóż na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Papier powinien być delikatnie natłuszczony [03:04].
Formowanie placków [03:45]: Kładź porcje ciasta na papierze i rozpłaszczaj je. Kształt placków jest dowolny [03:52].
Posypywanie ziarnami [04:07]: Wierzch placków posyp czarnuszką lub innymi ziarnami, takimi jak sezam czy siemię.
Pieczenie [04:32]: Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Po nagrzaniu wstaw placki i piecz przez około 20-25 minut, aż delikatnie się zarumienią [04:43].
Serwowanie [04:52]: Po upieczeniu poczekaj chwilę, aż placuszki delikatnie ostygną, a następnie możesz je zdejmować. Można je jeść same, z sosem lub potraktować jako pieczywo do kanapki [05:02].
Czego to Agnieszka nie wymyśli... No dobra; Czego to ludzie nie
wymyślą...
👉Jak zrobić keto gołąbki bez zawijania❓
Jak masz 2 lewe ręce i w kuchni robisz spustoszenie niczym słoń w
składzie porcelany, to zawsze dasz radę ogarnąć gołąbki bez zawijania. A
jak sobie świetnie radzisz z gotowaniem, a w kuchni czujesz się jak
ryba w wodzie, to dla odmiany możesz zrobić gołąbki bez zawijania w
sosie pomidorowym.
Zapraszamy na przepis na gołąbki bez zawijania z piekarnika.
1 kg mięsa mielonego (użyłam mieszane wieprzowo- wołowe)
700g kapusty białej lub włoskiej
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
1 duże lub 2 małe jajka
300g passaty pomidorowej
1 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
4 łyżki dowolnego tłuszczu
sól
pieprz
zielenina do posypania
Przygotowanie:
Przepis na gołąbki bez zawijania (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania gołąbków bez zawijania, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kapusty [01:02]: Z białej kapusty należy wyciąć głąb, a następnie bardzo drobno ją poszatkować lub zetrzeć na tarce. Poszatkowaną kapustę posolić i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na 20-30 minut, aby zmiękła i puściła sok. Po tym czasie odcisnąć kapustę z nadmiaru wody i dodać ją do mięsa mielonego [04:17].
Przygotowanie cebuli [02:38]: Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na dwóch łyżkach dowolnego tłuszczu, tylko do zeszklenia. Zeszkloną cebulę dodać do mięsa mielonego [03:18].
Doprawianie mięsa [03:51]: Do mięsa dodać łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, pieprz [03:58] oraz jajko [04:11].
Wyrabianie masy [04:45]: Całość dokładnie wyrobić.
Formowanie i obsmażanie gołąbków [05:10]: Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. W tym czasie formować gołąbki dowolnej wielkości. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, obsmażać gołąbki z dwóch stron po minucie na każdą stronę [05:27].
Układanie w naczyniu [06:17]: Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Przygotowanie sosu [06:44]: Do rondelka wlać passatę pomidorową i bulion (mięsny lub warzywny). Dodać łyżeczkę bazylii [06:54], jeden duży ząbek czosnku [06:59] oraz doprawić pieprzem i solą [07:08]. Poczekać, aż sos się zagotuje [07:15].
Zalewanie i pieczenie [07:31]: Zagotowany sos wlać na przygotowane gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 35 minut [07:53].
Podanie [08:11]: Gotowe gołąbki najlepiej smakują ciepłe. Po wierzchu można posypać je zieleniną, np. koperkiem [08:21].
1 łyżeczka miodu (można zamienić na syrop klonowy)
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Przepis na sałatkę z marchewki (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z marchewki, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie marchewki [01:09]: Marchewkę należy obrać i umyć. Następnie, zamiast ścierać, kroić w kostkę czy plasterki, użyj obieraczki, aby uzyskać długie paski.
Przełożenie marchewki [02:22]: Pokrojoną marchewkę przełóż do słoika lub pudełka, które można szczelnie zamknąć i potrząsać.
Dodanie składników [03:06]: Do marchewki dodaj miód (lub syrop klonowy), pastę tahini, oliwę z oliwek, ocet ryżowy i sos sojowy.
Wymieszanie [04:12]: Zakręć słoik i energicznie potrząsaj, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.
Chłodzenie [04:55]: Po dokładnym wymieszaniu, wstaw sałatkę do lodówki, aby marchewka przeszła smakiem przypraw i schłodziła się.
Od dawna Amelka męczyła mamę by nagrać chipsy jabłkowe. Zasmakowały jej
chipsy jabłkowe z torebki i chciała spróbować jakie będą domowe chipsy z
piekarnika zrobione w domu.
👉Jak zrobić chipsy jabłkowe❓
Oczywiście nie chciała by to zrobiła mama, tylko chciała nauczyć się i
sama nagrać przepis... Sama? miała pomoc w postaci Oliwki, a jakby coś
nie poszło, to jeszcze zawsze z pomocą przyjdzie mama lub tata...
Przepis na chipsy jabłkowe (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chipsów jabłkowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie jabłek [01:06]: Jabłka należy przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Krojenie jabłek [01:10]: Następnie jabłka kroi się na cienkie plasterki.
Układanie na blasze [03:42]: Plasterki jabłek układa się jeden obok drugiego na papierze do pieczenia.
Pieczenie [04:35]: Jabłka wkłada się do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i piecze od półtorej do dwóch i pół godziny, w zależności od grubości plasterków. W trakcie pieczenia można co jakiś czas otwierać piekarnik, aby wypuścić parę.
Studzenie [05:16]: Po upieczeniu chipsy zostawia się w otwartym piekarniku do wystudzenia.
Gotowe do spożycia [05:19]: Po wystudzeniu chipsy są gotowe do przełożenia i jedzenia.
Przepis na bułeczki niskowęglowodanowe (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bułeczek niskowęglowodanowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta [01:58]: Wymieszaj ser biały z jajkami, a następnie zmiksuj je razem.
Dodanie suchych składników [02:30]: Do zmiksowanej masy dodaj sól (według uznania), łuskę babki jajowatej, mąkę łubinową i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszaj [02:52].
Odpoczynek ciasta [03:14]: Odstaw ciasto na około 5 minut, aby napęczniało.
Formowanie bułeczek [03:36]: Zwilż dłonie wodą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Nabieraj porcje ciasta i formuj małe, spłaszczone bułeczki [03:48]. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [04:14].
Pieczenie [05:10]: Włóż przygotowane bułeczki do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez 35 minut. Jeśli bułeczki są większe lub grubsze, wydłuż czas pieczenia [05:20].
Studzenie [06:46]: Po upieczeniu, pozostaw bułeczki do całkowitego wystudzenia przed rozkrojeniem.
Przepis na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów jajecznych ze szczypiorkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie jajek: Ugotowane na twardo jajka należy drobno pokroić lub rozgnieść widelcem [00:55].
Dodanie szczypiorku: Do jajek dodaje się porządną łyżkę szczypiorku [02:00].
Dodanie mąki i ziół: Następnie dodaje się mąkę łubinową [02:11] oraz kopiastą łyżkę koperku lub natki pietruszki [02:32].
Doprawianie: Całość doprawia się pieprzem [02:44] i solą [02:55].
Wymieszanie składników: Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać [03:17].
Formowanie kotletów: Po rozgrzaniu patelni z olejem [03:49], dłonie zwilża się oliwą lub olejem, aby masa się nie kleiła [04:02]. Następnie nabiera się porcje masy, formuje kotleciki, delikatnie je spłaszcza i kładzie na rozgrzany olej [04:14].
Smażenie: Kotlety smaży się na patelni, aż będą gotowe [06:44].
Każda grupa stosuje potrawy pod siebie. Weganie zrobią placki
ziemniaczane, ale już nie zrobią placków z awokado z tego przepisu bo są
jajka i żółty ser. Co innego wegetarianie i stosujący dietę keto, oraz
dietę rozdzielną.
👉Jak zrobić placki z awokado❓
Placuszki są idealne z wieloma dodatkami jakie lubicie i macie w domu. A
z czym poda Agnieszka?
Zapraszamy na przepis na placuszki wegetariańskie zgodne z dietą keto.
Przepis na placuszki z awokado (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania placuszków z awokado, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie awokado [01:26]: Rozgnieć awokado widelcem, a następnie szybko polej je sokiem z cytryny (około dwóch łyżek), aby zapobiec ściemnieniu.
Dodanie jajek i sera [02:06]: Wbij jajka do rozgniecionego awokado. Zetrzyj żółty ser (np. Gołda) na tarce i dodaj do mieszanki awokado z jajkami.
Doprawianie i mieszanie [03:45]: Dopraw całość pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że ser jest już słony. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki [04:22].
Przygotowanie do pieczenia [04:22]: Przygotuj blaszkę z piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Formowanie placuszków [04:58]: Nakładaj porcje masy awokadowej na blaszkę, formując placuszki. Zachowaj niewielkie odstępy między nimi [05:06].
Pieczenie [05:46]: Włóż przygotowane placuszki do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 do 30 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości placuszków [05:56].
Serwowanie [07:08]: Gotowe placuszki z awokado najlepiej smakują na ciepło. Można je jeść same lub z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym [07:17].