Nalewka z truskawek
👉Jak zrobić nalewkę z truskawek❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1kg truskawek
- 200ml spirytusu 95%
- 500ml wódki 40%
- 250ml wody zimnej przegotowanej
- 300-350g cukru
- sok z jednej cytryny
🍓 Domowa nalewka z truskawek – krok po kroku
🥣 Proces przygotowania:
-
Przygotowanie truskawek
-
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
-
Ważne: używamy tylko zdrowych owoców – uszkodzone lub nadgniłe odrzucamy.
-
Odmierzamy 1 kg truskawek.
-
-
Przygotowanie słoja
-
Szklany słój (ok. 3 litry) dokładnie myjemy i wyparzamy razem z wieczkiem.
-
-
Układanie składników
-
Do słoja wsypujemy całe, umyte truskawki – nie trzeba ich kroić.
-
Następnie wlewamy:
-
zimną, przegotowaną wodę,
-
wódkę 40%,
-
na końcu spirytus 95%.
-
-
-
Usuwanie powietrza
-
Delikatnie kołyszemy słojem, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
-
Następnie szczelnie zakręcamy słój.
-
-
Maceracja (6–7 dni)
-
Słój można postawić w kuchni, na blacie – nie trzeba chować do ciemnego miejsca.
-
Codziennie lub co 2 dni delikatnie potrząsamy słojem, aby wymieszać zawartość.
-
-
Po tygodniu
-
Po 6–7 dniach nalewka jest gotowa do odcedzenia (etap pokazany w drugiej części filmu).
-
Wtedy też oddzielamy płyn od owoców i przelewamy do butelek.
-
💬 Notatki:
-
Nalewka zyskuje na smaku po kilku tygodniach leżakowania.
-
Można ją dodatkowo dosłodzić (np. syropem cukrowym) lub zmieszać z nalewką wiśniową/cytrynową dla nowych smaków.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗