Strony

środa, 4 czerwca 2025

Przepis na pastę z pieczonej papryki i fety

Pasta z pieczonej papryki i fety

    Pasta to szybkie śniadanie lub kolacja, raz się robi a potem można kilka razy wykorzystać, aż do samego dna słoiczka, tzn jak zobaczymy totalna pustkę w słoiku...

    👉Jak zrobić pastę z pieczonej papryki i fety❓

    Zapraszamy na przepis na pastę z pieczonej papryki i fety
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 

Składniki:
  • 2 sztuki czerwonej papryki 
  • 270g sera fety
  • 1 ząbek czosnku 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę z pieczonej papryki i fety:

  • Przygotowanie papryki [00:52]: Paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić ją na ćwiartki.

  • Pieczenie papryki [01:46]: Przygotowaną paprykę włóż do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, termoobieg) i piecz przez około 20-25 minut.

  • Obieranie papryki [02:04]: Po upieczeniu ściągnij skórkę z papryki. Najłatwiej schodzi, gdy papryka jest jeszcze ciepła.

  • Dodanie czosnku [03:06]: Do obranej papryki dodaj ząbek czosnku, który można pokroić na mniejsze kawałki.

  • Miksowanie papryki z czosnkiem [03:15]: Paprykę z czosnkiem zmiksuj.

  • Dodanie fety [03:33]: Do zmiksowanej papryki dodaj kostkę sera feta.

  • Doprawianie [03:48]: Dodaj odrobinę pieprzu. Sól nie jest potrzebna, ponieważ feta jest słona. Dla osób lubiących pikantniejsze smaki można dodać płatki chili.

  • Końcowe miksowanie [04:01]: Całość ponownie zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej pasty.

Gotowa pasta ma piękny łososiowy kolor [04:27] i może być podawana z pieczywem, jako dip do warzyw lub serów [05:23].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz