Strony

niedziela, 26 lutego 2023

Przepis na chleb mieszany łyżką

Chleb łyżką mieszany


   Od dawna słyszę jak znajomi chwalą się, że mają maszynkę do chleba, sama robi, sama miesza, sama piecze... i jeszcze produkuje prąd może... 

👉Jak zrobić chleb łyżką mieszany❓

    Ja też mam taką maszynkę! Model Agnieszka, która ma łyżkę i może mieszać! Mieszać wszystko! Najpierw namieszała w moim życiu, a teraz robi chleb mieszany łyżką... 
 
Zapraszamy na przepis na chleb mieszany łyżką.
 

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:
  • 450g mąki orkiszowej jasnej typ 630 (można zamienić na pszenną typ 650)
  • 20g drożdży
  • 430ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 100g ziaren (u mnie: mak, czarnuszka, siemię, sezam)
Przygotowanie:
    Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Dosypujemy mąkę, ziarna, sól i wlewamy resztę wody. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
   Brytfankę (14/28cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy otrębami lub płatkami owsianymi (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Do tak przygotowanej brytfanki przekładamy ciasto. Za pomocą zwilżanej w wodzie łyżki wyrównujemy ciasto po całej powierzchni. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, gdy wyrośnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni (góra-dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut. Całość pieczenia trwa około 50 minut. 
   Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i kładziemy na kratkę. Po całkowitym wystudzeniu możemy chleb kroić.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz