Osobiście preferuje kisiel na zimno i to tak od małego. Jednak można zjeść też na ciepło. Wszystko zależy od gustu. No dobra jeszcze trzeba mieć odrobinę silnej woli by poczekać aż taki domowy kisiel z truskawkami ostygnie... Amelka i Oliwka niecierpliwe i spragnione deseru z truskawkami zjadły na ciepło.
👉Jak zrobić KISIEL Z TRUSKAWKAMI ❓
Warto zrobić według przepisu na domowy kisiel z truskawek. Domowy kisiel
warto zrobić z całymi owocami, będzie się on różnił od takiego
sklepowego z torebki, a przy okazji będzie zdrowszy i oryginalny.
Link do filmu z przepisem
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 400g truskawek (bez szypułek)
- 500ml wody
- 1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Truskawki myjemy, wkładamy do garnka (jeśli są duże to kroimy na pół), dodajemy erytrytol, wlewamy wodę (pół szklanki zostawiamy) i stawiamy na kuchnię. Od momentu zagotowania gotujemy na wolnym ogniu 6-7 minut, w międzyczasie dodajemy sok z cytryny. Jeśli kisiel lubimy bardziej słodki to należy dodać więcej erytrytolu. Skrobię rozpuszczamy w połowie szklanki wody, którą wcześniej zostawiliśmy.
Gdy truskawki będą już gotowe wlewamy skrobię i wystarczy aby całość się już tylko zagotowała. Kisiel rozlewamy do miseczek, jemy ciepły lub jak całkowicie wystygnie.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz