Co zrobić z gotowanych ziemniaków, które zostaną z obiadu poprzedniego
dnia. Ja by zrobił kotlety ziemniaczane. Jednak Agnieszka wymyśliła
placki ziemniaczana, tzn inna jej odmianę od tradycyjnych placków
ziemniaczanych.
Na naszym kanale est już przepis na placki ziemniaczane:
132 Przepis na chrupiące PLACKI ZIEMNIACZANE! Najlepsze, najsmaczniejsze, POLSKIE TRADYCYJNE placki!
A dziś nowy przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków.
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 400g ugotowanych wystudzonych ziemniaków
- ok. pół szklanki mąki (ilość zależy od gatunku ziemniaków)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia placków
Do placków możemy wykorzystać ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy proszek, sól, pieprz i partiami dosypujemy mąkę zagniatając ciasto. Ilość mąki uzależniona jest od gatunku ziemniaków, im ziemniaki mają więcej skrobi tym mniej dodamy mąki. Ciasto powinno być gładkie, plastyczne, łatwe do formowania. Odrywamy kawałek ciasta i robimy mały placuszek grubości ok. 1cm.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe placki wyśmienicie smakują z sosem pieczarkowym.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz