Niezwykle wydajne ciasteczka. Najpierw mąka kokosowa rosła niczym chleb, który dzielił Jezus, a potem nie można wziąć kęsa normalnego bo zatyka. Trzeba jeść BARDZO KULTURALNIE czyli mega małymi gryzkami niczym rodem z najlepszej szkoły dobrych manier. Mówiąc krótko wydajne ciasteczka, które uczą dobrego zachowania... 😁
P.S.
Oczywiście jako deser po posiłku węglowodanowym by wszystko było zgodne z dietę rozdzielną.
Składniki:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło (o temp. pokojowej), miód, skórkę pomarańczową i tyle śmietany aby wszystkie składniki dobrze się połączyły (mąka kokosowa dużo więcej chłonie śmietany, czy innych płynów niż tradycyjna mąka pszenna). Ciasto musi być wilgotne i gładkie. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką kokosową. Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję ciasta i rękami robimy kulkę, którą następnie spłaszczamy i kładziemy na brytfankę. Ciastka pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni (długość pieczenia zależy od grubości ciastek i jak nam piecze piekarnik).
P.S. Jeśli ktoś preferuje ciastka bardziej słodkie to trzeba dodać więcej miodu.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
P.S.
Oczywiście jako deser po posiłku węglowodanowym by wszystko było zgodne z dietę rozdzielną.
Składniki:
- 3 kopiaste łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- śmietana
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło (o temp. pokojowej), miód, skórkę pomarańczową i tyle śmietany aby wszystkie składniki dobrze się połączyły (mąka kokosowa dużo więcej chłonie śmietany, czy innych płynów niż tradycyjna mąka pszenna). Ciasto musi być wilgotne i gładkie. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką kokosową. Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję ciasta i rękami robimy kulkę, którą następnie spłaszczamy i kładziemy na brytfankę. Ciastka pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni (długość pieczenia zależy od grubości ciastek i jak nam piecze piekarnik).
Smacznego :)
P.S. Jeśli ktoś preferuje ciastka bardziej słodkie to trzeba dodać więcej miodu.
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Dziś upieklam ciastka na jutro do pracy jako posilek/przekąska.Mam 1 zarzut- za szybko się kończą 😅😂😂. Mimo iż nieco za długo siedziały w piekarniku i kruszarki się są boskie w smaku, córka potwierdza 😉. Jutro kolejna partia.
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńSą obłędne.... dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńSzybkie w wykonaniu, zdrowe i pyszne, cudowne do kawy i faktycznie nie można ich szybko łykać, uwazam to za wielki plus bo jestem łasuchem...he.. he.. Te ciasteczko- bułeczki robię w różnych wersjach np. z musem pomarańczowym, umieszczonym w dołeczku na środku ciastka albo z wisienką lub też w wersji z sezamem lub orzechem. Mam jeszcze pomysł na cytrynowe i migdałowe. A, dodaję o połowę mniej miodu na rzecz lukumy i chcę spróbować wersji zupełnie bez miodu tylko z lukumą.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za ten przepis bo to są dla mnie, ciasteczka "namber one", pozdrawiam:))
Dziękuję 🙂😘. Cieszę się że smakują ❤️. Pozdrawiam 🙂
UsuńJaką smietanę najlepiej dodać.. 12%, 18% czy jeszcze tłustszą?
OdpowiedzUsuńWystarczy 12%, ale jak nie mamy to możemy użyć tłuściejszej (chodzi o kwaśną śmietanę).
Usuń