Kilka lat temu pływałem po morzu Śródziemnym jako kapitan. Co tydzień na jachcie zmieniały się załogi, a ja poznawałem nowe zwyczaje i filozofie życia ludzi. W jednej z załóg było małżeństwo z Kanady, gdzie prowadzili coś z branży wellness. To co było nie typowe dla większości ludzi, a oni stosowali to: talerz ciepłej, lekkiej zupy na śniadanie...😄 Najlepiej ogórkowej... 😋
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- ok. 2l bulionu warzywnego lub rosołu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/3 pora
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 6 średnich ziemniaków (może być więcej)
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- ok. 50g masła
- koperek
- sól
- pieprz
- ok. 50ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Wlewamy bulion/rosół do garnka, a do niego obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler, drobno pokrojony por i ziemniaki (w większą kostkę). Dokładamy listek laurowy, ziele angielskie, stawiamy na kuchni i gotujemy.
Ogórki ścieramy na tarce, na grubych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło i wkładamy ogórki, podsmażamy 10 minut. Gdy warzywa są na wpół miękkie wkładamy podsmażone ogórki (jeśli lubimy zupę mocno kwaśną to możemy dodać więcej ogórków) i gotujemy jeszcze z 10 minut. Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy garnek z kuchni i zabielamy słodką śmietaną. Zwieńczeniem zupy jest posypanie obficie koperkiem.
Wykładamy na talerze i gotowe.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
w Kanadzie zimno. więc co się dziwić :)
OdpowiedzUsuń