Bogate warzywo w Witaminę C, to własnie z papryki została pierwszy raz wyizolowana witamina C przez węgierskiego biochemika Albert Szent-Györgyi w 1933 r. Odkrył rolę witaminy C w procesach spalania biochemicznego, ustalił jej budowę chemiczną i otrzymał za to Nagrodę Nobla 1937. A nam powinna wystarczyć świadomość, że bez NATURALNEJ witaminy C nie przeżyli byśmy 1 roku... :)
Róbmy zapasy na zimę... !
Link do filmu z przepisem:
Składniki na zalewę:
- 1 szkl. octu
- 1 łyżka soli
- 6 szkl. wody
- 8 łyżek cukru
Składniki do słoików:
- papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnkach
- gorczyca
- oliwa
- cebula
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Do każdego słoika wkładamy 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i dwa plastry cebuli. Następnie układamy kawałki papryki (dosyć ciasno), zalewamy zimną zalewą, a na wierzch wlewamy 1 łyżkę oliwy. Rant i górę słoika wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha i szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy na wolnym ogniu 15 minut, od momentu kiedy zacznie się gotować woda. Po skończonej pasteryzacji słoiki wyjmujemy z garnka i stawiamy do góry dnem. Gdy całkowicie wystygną, słoiki wynosimy w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz