Koperek
Więcej informacji na: http://swiatwellness.blogspot.com/2013/04/znany-juz-od-ponad-5000-lat.html
Składniki:
Przygotowanie:
Jedna z przypraw, która gości w wielu kuchniach i można rokować jej coraz większe znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada eteryczny olejek, który hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach (ostatnio coraz częściej poruszany temat pasożytów i patogenów w organizmie człowieka), dzięki czemu poprawia trawienie i wchłanianie wartości odżywczych różnych pokarmów, którym często towarzyszy. Dodatkowo działa wiatropędnie i reguluje wydzielanie kwasów żołądkowych i trawienie pokarmów...
Więcej informacji na: http://swiatwellness.blogspot.com/2013/04/znany-juz-od-ponad-5000-lat.html
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe główki kapusty (ok. 2kg)
- 1 duży pęczek koperku
- 1 spora marchewka
- 2 cebule
- 4-5 łyżek masła lub oleju
- 0,5 szkl. wody
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do garnka, dokładamy listek laurowy, ziele angielskie, wlewamy wodę i stawiamy na ogień. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jeśli kapusta jest już prawie ugotowana (gdy mamy zbyt dużo wody to odcedzamy) dodajemy podsmażoną cebulkę i chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu. Zestawiamy i wsypujemy pokrojony koperek, dodajemy sól i pieprz do smaku i wszystko razem mieszamy.
Smacznego :)