Strony

poniedziałek, 5 maja 2025

Przepis na spiralki z boczku na grilla

Spiralki z boczku na grilla  

    Zazwyczaj początek maja, to początek sezonu grillowego.
    Na naszym kanale jest już dużo przepisów na grilla, ale od nadmiaru głowa nie boli, więc Agnieszka proponuje kolejny przysmak zarówno do zrobienia na grillu elektrycznym, grillu w piekarniku, jak i również grillu ogrodowym.


    👉Jak zrobić świderki z boczku na grill❓

    Przede wszystkim pytanie: Jak skręcać?
    A to już w filmie...
    Zapraszamy na przepis na spiralki z boczku z grilla
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  • 800g boczku 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki oliwy/oleju 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na chrupiące spiralki z boczku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chrupiących spiralek z boczku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie boczku [00:51]:

    • Jeśli masz boczek w całości, włóż go na około godzinę do zamrażalnika, aby się ściął, co ułatwi krojenie.

    • Pokrój boczek na plastry o grubości od pół centymetra do maksymalnie centymetra [01:19].

    • Tak przygotowane plastry odłóż na bok [01:30].

  2. Przygotowanie marynaty [01:34]:

    • Wymieszaj musztardę (łagodną lub ostrą), koncentrat pomidorowy, czosnek granulowany, paprykę (słodką lub ostrą), pieprz, sos sojowy i oliwę z oliwek lub olej [01:42].

    • Całość dokładnie wymieszaj [02:23].

  3. Marynowanie boczku [02:34]:

    • Posmaruj plastry boczku przygotowaną marynadą [02:34].

    • Pozostaw boczek do zamarynowania na godzinę. Możesz również przygotować go wieczorem i grillować następnego dnia, pozostawiając na całą noc w lodówce [03:51]. Jeśli marynujesz tylko godzinę, wystarczy zostawić na blacie, przykrywając [04:15].

  4. Nabijanie na szaszłyki [04:35]:

    • Nabijaj boczek na patyczki do szaszłyków, tworząc "świderki" [04:35].

    • Nabij boczek z jednej strony, przesuń, a następnie zwijaj wokół patyczka [04:45].

    • Przy końcu ponownie nabij boczek, aby był dobrze zwinięty [05:10].

  5. Grillowanie [05:42]:

    • Rozgrzej grill (może być elektryczny, na węgiel lub piekarnik) [05:51].

    • Po rozgrzaniu grilla, ułóż spiralki z boczku [06:18].

    • Grilluj, obracając dosyć często, aby równomiernie się zgrillowały i były chrupiące [06:44].

  6. Podawanie [07:57]:

    • Zgrillowane spiralki z boczku najlepiej smakują ciepłe, prosto z grilla [07:57].

    • Podawaj z ulubionym sosem, np. sosem 1000 wysp [08:08].

    • Pamiętaj, że do mięsa z grilla idealnie pasuje surówka lub sałatka z dużą ilością warzyw [08:16].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz