Strony

poniedziałek, 26 maja 2025

Przepis na gulasz wieprzowy z łopatki

Gulasz wieprzowy z łopatki

    Gulasz praktycznie można zrobić z każdego mięsa.
    Jeśli ktoś chce coś bardziej FIT to na pewno będzie to gulasz drobiowy i taki był na naszym kanale: https://youtu.be/FElpdJ9oQWw.


    👉Jak zrobić gulasz wieprzowy❓

    Warto jednak zrobić też gulasz wieprzowy, bo jest to najbardziej popularny gulasz...
    Zapraszamy na przepis na gulasz wieprzowy z łopatki.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 1,2kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 3 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 
  • 1/2 szklanki gorącej wody 
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1 czubata łyżeczka majeranku 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • sól
  • pieprz 
  • zielenina do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na gulasz wieprzowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania gulaszu wieprzowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [00:50]: Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je na kawałki odpowiednie na jeden raz.

  • Przyprawianie mięsa [02:14]: Przypraw mięso słodką papryką wędzoną (lub ostrą, jeśli wolisz), majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj [02:45].

  • Obsmażanie mięsa [02:59]: Na patelni rozgrzej dowolny tłuszcz (np. smalec). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć mięso i obsmażaj z każdej strony, aż straci różowy kolor [03:37].

  • Dodanie cebuli i przypraw [04:24]: Do obsmażonego mięsa dodaj pokrojoną w większą kostkę cebulę [04:43], ziele angielskie i liść laurowy [04:43].

  • Duszenie gulaszu [04:54]: Wlej około pół szklanki gorącej wody [04:54] i wymieszaj [05:04]. Przykryj patelnię pokrywką i duś, co jakiś czas zaglądając i mieszając [05:18].

  • Dodanie czosnku [05:37]: Na około 15-20 minut przed końcem duszenia dodaj czosnek, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę.

  • Zagęszczanie i doprawianie [06:01]: Wymieszaj i pozostaw bez przykrycia, aby część płynu wyparowała, a gulasz się zagęścił. Sprawdź, czy jest odpowiednio słony i pieprzny, i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub ostrą papryką [06:12].

  • Zakończenie [06:30]: Gdy mięso jest miękkie, wyłącz ogień. Możesz posypać gulasz dowolną zieleniną [06:30]. Gulasz zagęszcza się naturalnie dzięki cebuli i odparowaniu płynu [07:05].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz