Strony

sobota, 19 kwietnia 2025

Przepis na trójkątne bułki z ziarnami

Trójkątne bułki z ziarnami


    Są bułeczki okrągłe, podłużne, w kształcie księżyca, czyli rogaliki.
    Widziałem jakieś prostokątne i to dwa rodzaje, a teraz na horyzoncie pojawiły się bułeczki trójkątne.


    👉Jak zrobić bułeczki z ziarnami❓

    Nie tylko smak jest ważny, ale i forma podania i takie trójkątne też się świetnie prezentują.
    Można je ułożyć na talerzu tak by wyglądały jak kwiat. 
    Zapraszamy na przepis na bułeczki na śniadanie
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 400g mąki orkiszowej typ 630 (można zamienić na pszenną)
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 25g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1,5 szkl. letniej wody (szklanka pojemność 250ml)
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie:

Przepis na domowe bułeczki z ziarnami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułeczek z ziarnami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Rozpuszczenie drożdży [01:00]: Na początku należy rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości cukru i letniej wody.

  • Wyrabianie ciasta [02:20]: Do rozpuszczonych drożdży dodaje się mąkę orkiszową (lub pszenną), mąkę żytnią, sól, siemię lniane, sezam, czarnuszkę i olej. Następnie, powoli wlewając letnią wodę, należy wyrabiać elastyczne i gładkie ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki [02:35].

  • Wyrastanie ciasta [02:58]: Gotowe ciasto przykrywa się ściereczką i odstawia do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość [03:09].

  • Formowanie bułeczek [03:36]: Wyrośnięte ciasto wykłada się na blat, delikatnie podsypuje mąką i formuje kulkę [03:40]. Następnie kulkę dzieli się na 10 w miarę równych kawałków, zazwyczaj dzieląc na pół, a potem każdą połówkę na pięć części [04:38].

  • Drugie wyrastanie i pieczenie [05:19]: Uformowane bułeczki pozostawia się do podrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie wkłada się je do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, góra-dół) i piecze przez 25 minut, aż będą rumiane [05:28].

  • Sprawdzenie upieczenia i studzenie [05:57]: Aby sprawdzić, czy bułeczki są upieczone, należy postukać w nie od spodu – głuchy dźwięk oznacza, że są gotowe. Następnie bułeczki pozostawia się do wystudzenia [06:07].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz