Trójkątne bułki z ziarnami
👉Jak zrobić bułeczki z ziarnami❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 400g mąki orkiszowej typ 630 (można zamienić na pszenną)
- 200g mąki żytniej typ 720
- 25g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szkl. letniej wody (szklanka pojemność 250ml)
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka czarnuszki
Przepis na domowe bułeczki z ziarnami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułeczek z ziarnami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Rozpuszczenie drożdży [01:00]: Na początku należy rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości cukru i letniej wody.
Wyrabianie ciasta [02:20]: Do rozpuszczonych drożdży dodaje się mąkę orkiszową (lub pszenną), mąkę żytnią, sól, siemię lniane, sezam, czarnuszkę i olej. Następnie, powoli wlewając letnią wodę, należy wyrabiać elastyczne i gładkie ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki [02:35].
Wyrastanie ciasta [02:58]: Gotowe ciasto przykrywa się ściereczką i odstawia do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość [03:09].
Formowanie bułeczek [03:36]: Wyrośnięte ciasto wykłada się na blat, delikatnie podsypuje mąką i formuje kulkę [03:40]. Następnie kulkę dzieli się na 10 w miarę równych kawałków, zazwyczaj dzieląc na pół, a potem każdą połówkę na pięć części [04:38].
Drugie wyrastanie i pieczenie [05:19]: Uformowane bułeczki pozostawia się do podrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie wkłada się je do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, góra-dół) i piecze przez 25 minut, aż będą rumiane [05:28].
Sprawdzenie upieczenia i studzenie [05:57]: Aby sprawdzić, czy bułeczki są upieczone, należy postukać w nie od spodu – głuchy dźwięk oznacza, że są gotowe. Następnie bułeczki pozostawia się do wystudzenia [06:07].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz